SES Bolu Şube Eş başkanı Kevser Yongacı Pala, ilimizde Covid-19 vakalarının hızla arttığını söyleyerek sağlık emekçilerinin risk altında olduğunun altını çizdi. Pala; “İlimizde Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşların arttığı gibi sağlık çalışanlarında da virüsün arttığını duymaktayız. Sağlık emekçilerinin risk altında çalıştığı bir ortamda periyodik rutin test yapılması; hem çalışan sağlığı hem de halkın sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.

SES Bolu Şube Eş başkanı Kevser Yongacı Pala Covid-19 salgınına ilişkin alınmış birçok tedbirin ortadan kaldırılmış ve normalleşme adı ile yeni bir döneme geçildiğini ifade ederek, birinci dalganın tamamlanmadığını ve bu durum dikkate alındığında salgının hem vatandaş, hem de sağlık emekçileri için ciddi tehdit olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kevser Yongacı Pala, normalleşme dönemine geçilmesinin kriterlere göre gerçekleşmediğini belirterek; “Ülke genelinde 1 Hazirandan itibaren Covid-19 salgınına ilişkin alınmış birçok tedbir ortadan kaldırılmış ve normalleşme adı ile yeni bir döneme geçilmiştir. Sendikamızın da içinde olduğu birçok kurum ve bilim insanı tarafından bu geçişin bilimsel verilere, bilimsel gerekliliklere ve kriterlere göre gerçekleşmediği, halkın sağlığının korunmasına uygun olmadığı konusunda çok ciddi uyarılar ve itirazlar yapılmasına rağmen geçiş gerçekleşmiştir” diye konuştu.

“SALGIN CİDDİ TEHDİT OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Korona virüs salgınının tehdit olmaya devam ettiğini de kaydeden Pala; “Son dönem Sağlık bakanı tarafından da kabul edildiği gibi henüz birinci dalga tamamlanmamıştır. Halen salgının pik dönemini yaşayan illerimiz vardır. Bu durum dikkate alındığında salgın hem vatandaş hem sağlık emekçileri için ciddi tehdit olmaya devam etmektedir. Kasım ve sonrası ikinci dalga beklentisi de birlikte değerlendirildiğinde sağlık kurumlarının, özellikle hastanelerin önlemler konusunda yeterli donanıma sahip olması ve sağlık emekçilerinin kişisel koruyucu ekipman açısından eksiklik çekmemeleri ve aynı zamanda kişisel koruyucu ekipmanların standartlara uygun olması gerekmektedir. İlimizde halen imza karşılığı günde 2 maske verilen birimler bulunmaktadır. Salgın yönetimi sürecinde sağlık emekçilerinin aktif katılımının sağlanması, şeffaf ve demokratik olması vazgeçilmez zorunluluktur” şeklinde konuştu.

“İLİMİZDE DE COVİD-19 VAKALARININ HIZLA ARTTIĞI GÖRÜLMEKTEDİR”

Pala, “Son günlerde ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Covid-19 vakalarının hızla arttığı görülmektedir” diyerek;  “Özellikle fabrikalarda artışların olduğunu duymaktayız. Çalışma hayatında pandemi kurallarına uyulması sağlanmalıdır.

İlimizde Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşların arttığı gibi sağlık çalışanlarında da virüsün arttığını duymaktayız. Bu çerçevede çalışanlar arasında sosyal izolasyon sağlanmalı ve gerekli eğitimler verilmelidir. Ayrıca sağlık emekçilerinin risk altında çalıştığı bir ortamda periyodik rutin test yapılması; hem çalışan sağlığı hem de halkın sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“ŞİKAYETLER GELMEKTEDİR”

Filyasyon ekiplerinin plansız ve programsız çalıştırıldığına dair şikayetler geldiğine dikkat çeken Kevser Yongacı Pala; “İlimiz Toplum Sağlığı Merkezinde de sorunlar yaşanmaktadır. Oluşturulan filyasyon ekiplerinin karşılıksız olarak fazla ve yoğun çalıştırıldığı, iş yükünün bütün sağlık çalışanlarına adil şekilde dağıtılmadığı, verilen hizmet için sağlık çalışanlarının bireysel imkanlarının kullanıldığı, geç saatlere kadar çalıştırılan ekiplere yemek verilmediği ve filyasyon ekiplerinin plansız ve programsız çalıştırıldığına yönelik şikayetler gelmektedir. Bu süreçte bazı sağlık çalışanlarının masa başı işlerde çalıştırılması diğer sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

“BULAŞI ENGELLEMEK İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR”

Sağlık çalışanlarına bulaı engellemek için gerekli önlemlerin yöneticiler tarafından alınması gerektiğini söyleyen Pala; “Bu zorlu süreçte en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları olarak yaşatmak için yaşamamız gerekmektedir. Sağlık çalışanlarına bulaşı engellemek için gerekli önlemler yöneticiler tarafından alınmalıdır. Yöneticiler hastaneyi whatsapp grubuyla yönetmek yerine çalışanlarla diyalog kurmalı öneri ve eleştirilerini dikkate almalıdırlar. Acil servislerde Covid-19 hastalarının hastane bahçesinde konteynır içerisinde muayene edilmesi hastanede bulaşı engelleyecektir diye düşünmekteyiz. İmkanlar ölçüsünde Covid-19 hastalarının hastaneye nakli için ayrı bir araç temin edilmesinin halk sağlığı ve çalışan sağlığı açısından daha güvenilir olabileceğini düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

“TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Pala açıklamasının sonunda sağlık emekçileri ve toplum sağlığı için mücadelede birlikte olma çağrısı yaparak; “İl pandemi kurulu tarafından yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla bulaş riskini en aza indirecek gerekli önlemlerin alınması önemli olacaktır. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen sağlık emekçileri olarak kendi sağlığımız ve toplum sağlığı için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz. Tüm sağlık emekçilerini de bir kez daha bu mücadelede birlikte olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim