Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, trafik önlemlerine dikkat çekerek, “Hem bireysel hem de toplumsal anlamda bu konuyu herkes çok daha detaylı bir şekilde düşünmeli, yüreğine sindirmeli” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kültür Merkezinde Trafik Güvenliği Günü ve Haftası programı düzenlendi. Programa Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bolu İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Bolu İl Jandarma Komutanı Haluk Saygılı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk Tekin, kurum müdürleri, emniyet personeli ve çocuklar katıldı.

“TRAFİK HAFTASI OLARAK KUTLANMAKTADIR”

Programda kaza anlarında yaşananların ve alınması gereken önlemlerin anlatıldığı kamu spotları gösterildi. Programın açılış konuşmasını yapan Uçkan Dirisu, “Trafik düzeni ve güvenliğinin arttırılması, karayolu kullanıcılarının kurallara uymaları yönündeki farkındalığın arttırılması amacıyla her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü karayolu trafik günü, takip eden hafta ise karayolu trafik haftası olarak kutlanmaktadır. En basit tarifiyle insanların ve canlıların karayolu üzerindeki hal ve hareketli olarak tarif edilen trafik günümüzde bu tariften çok daha fazla anlam taşımaktadır” dedi.

“TRAFİK KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR”

Trafik kazalarının her an gerçekleştiğini, teknolojik gelişmelere rağmen önüne geçilemediğini belirten Ümit, “Her yıl hatta her gün, beki her saat ülkemiz genelinde ve Dünya genelinde birçok trafik kazanları yaşanmakta ve maalesef ölümler, yaralanmalar, engelli kalmalar, annesi babasız evlatlar ya da eşsiz insanlar ve benzeri birçok sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Her geçen gün artan trafiğin neticesinde bu kazalarında da arttığını maalesef görüyoruz. Otoyollar, tüneller, duble yollar, kavşak düzenlemeler ve benzeri birçok iyileştirmelerin yanında, teknolojilerin de geliştiğini ve hızla geliştiğini aslında görüyoruz. Bütün bunlara rağmen trafik kazalarının önüne geçilemiyor” ifadelerin kullandı.

“TRAFİK KAZALARININ AZALDIĞINI GÖRDÜK”

Kişisel önlemlerin trafik kazalarını azalttığını belirten Ümit, “Trafikten çıkmamız mümkün değil. Karayollarının trafik kazalarına baktığımızda hava yollarından çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Demek ki karayollarında daha fazla tedbirlerin alınması gerekiyor. Nitekim bu sene Ramazan Bayramı boyunca, 10 gün süresince yüzde 60 oranında trafik kazalarının azaldığını gördük. Ölümlü kazamız olmadı Allah’a şükür. Ama tabi burada önemli olan her bireyin kendi gönlüne, kendi kalbine, kendi zihnine bu konuyu önemli bir sorumluluk olarak, önemli bir görev olarak yerleştirmesi yatıyor. Birinin hatası yüzünden başkalarının da bu hataya kurban gitmesi içten bile değil” diye konuştu.

“EHLİYETİ YOKSA ALMAYACAK”

Ümit, başından geçen bir anısını paylaşıp, toplumun trafik kurallarına karşı duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Yakalanıyor, sonra gecenin saat ikisinde arıyor, ‘Efenim, bizim araç falan mevkide yakalandı. Polise söyler misiniz bize yardımcı olsun? Peki, polis niye yakaladı, niye sizi durdurdu? ‘Oğlanın ehliyeti yoktu, arabayı götürmüş, onun için almışlar arabayı.’ Bunu ötesi var mı? Ehliyeti yoksa almayacak arabayı. Bunu hep beraber sahiplenmemiz ve bilinçlenmemiz gerekiyor. Böyle ilginç şeylerle karşılaşıyoruz. Bunlar hayatın çerisinde var olan şeyler. O bakımdan hem bireysel hem de toplumsal anlamda bu konuyu herkes çok daha detaylı bir şekilde düşünmeli, yüreğine sindirmeli” şeklinde konuştu.

Program kurumlar tarafından belirlenen en iyi görevlilere hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim