Türk Kızılayı Bolu Şubesi İlkyardım Mesul Müdürü Kağan Balkış, Trafik ve İlkyardım Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, trafikte dikkat edilmesi gereken hususlar ve ilkyardım eğitiminin önemine ilişkin konuştu. Balkış, herkesi ilk yardım eğitimi almaya davet etti.

HABER: Ebru Buket Dönmez- Ali Çağrı Demirtaş

Türk Kızılay’ı Bolu Şubesi İlkyardım Mesul Müdürü olan, aynı zamanda Biyolog ve İş Güvenliği Uzmanı İlkyardım Eğitmeni Kağan Balkış, Trafik ve İlkyardım Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Trafiğin insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerken, vatandaşları ilk yardım eğitimi almaya davet etti.

Kağan Balkış, Kızılay’ın bağışlar ile ilerleyen bir kurum olduğunu hatırlatarak, eğitimlerin ücretli olduğunu ve toplanan paraların yardım için kullanıldığını belirtti.

Verilen eğitim sonucunda ise vatandaşların, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylı ilkyardım sertifikası aldıklarını söylen Türk Kızılay’ı Bolu Şubesi İlkyardım Mesul Müdürü, ilkyardım için gerekli olan olguları anlatarak da vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Trafiğin herkesi ilgilendiren, kullanılan, dikkatli olunması gereken bir olgu olduğunu belirten Balkış, “gündelik hayatımızda mecbur olarak kullandığımız bir ulaşım vasıtası. Trafiğin bu şekilde bir önemi var. Ama tabi bunun yanı sıra tehlikeler de arz ediyor.” şeklinde konuştu.

“BOLU’DA 2021’İN İLK ÜÇ AYINDA 103 TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ”

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın yayımladığı kaza verilerine ilişkin konuşan Kağan Balkış, “2020 yılının ilk 11 ayı içerisinde yaşanan toplam trafik kazası sayısı 338 bin 235, ciddi bir oran. Bolu’da ise 2021 yılı Ocak ayında 34, Şubat ayında 29, Mart ayında 40 trafik kazası meydana geldi. Bu saydığım sayılar maddi hasarlı değil, ölüm ve yaralanma şeklinde yaşanan kazalar. Haliyle rakamlar yüksek. Dikkatli olmamız, kurallara uymamız ve bilinçli olmamız lazım.” diye konuştu.

“KAZALARDA İLKYARDIMIN BİLİNMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Balkış, İlkyardımın tanımını ve amacını; “Hayatsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, insan hayatını kurtarmak, oluşabilecek tehlikeleri engellemek için olay yerinde tıbbi araç, gereç aranmaksızın, sağlık kuruluşları gelinceye kadar yapılan ilaçsız müdahalelerdir” şeklinde yaptı. Kazalarda ilkyardımın öneminden de bahsederek; “kazalarda bilinçli olmak, yerinde ve doğru müdahaleyi zamanında yapabilmek hayat kurtarıyor. O yüzden kazalarda ilkyardımın bilinmesi çok önemli.” İfadelerini kullandı.

“İLKYARDIMDA ÜÇ TEMEL OLGU VARDIR”

İlkyardımda üç temel olgu vardır diyen Kağan Balkış; “Bunlar koruma, bildirme ve müdahaledir. Korumanın önemi; örneğin araçla trafik kazası yaşandı. Etrafın güvenliğinin alınmaması, kendi güvenliğinizin alınmaması ve o şekilde müdahale etmeye çalışmak yine başka tehlikeleri meydana getiriyor. Çünkü patlama olabilir, yangın çıkabilir, bir başka kaza tekrar yaşanabilir. Daha önceki yıllarda gözlemlediğimiz trafik kazalarında müdahale etmek isteyen sağlık görevlileri etrafın korumasını almadığı için hayatını kaybetti. Bunların içinde doktorlar da var maalesef. Bilinçli olmak gerektiğini bu yüzden vurguluyoruz. Bu sayede bu durumları önleyip, engelleyebiliyoruz. Biz önce kendi can güvenliğimizi almalıyız, ondan sonra yapılacak müdahaleyi uygulamalıyız. Kısaca koruma olgusu etrafın güvenliğini kapsıyor."

112’YE HABER VERMEYİ BİLMİYORUZ”

"Bildirme; 112’nin aranması. 112’yi numara olarak biliyoruz ama haber vermeyi bilmiyoruz. 112’nin aranmasında dikkat edilmesi gereken şeyler var. 112’yi arayacak kişinin öncelikle sakin yapıda olması lazım ki olayın tanımını yapabilsin. Hangi numaradan aradığını belirterek, olayın tanımını yapması gerekiyor. Olayın yangın mı, trafik kazası mı, afet durumu mu, kaç hasta var, kaç yaralı var?  Eğer bir ilk yardım yapılmışsa bu hastaya, ne tarz bir uygulama yapıldığının da 112’deki kişiye bilgisinin verilmesi lazım.  112 hattındaki kişi gerekli olan bilgilerin hepsini aldım diyene kadar da arayan kişinin telefonu kapatmaması lazım. Bunlar ince ama önemli hususlar. Empati kurmak lazım, olay anında herkeste normal olarak panik ve şok hali olacaktır. Bahsettiklerim belki basittir ama olay anında önem arz eden ve genelde de atlanan şeylerdir."

“BU EĞİTİMLER FARKINDALIK OLUŞTURABİLİR”

"Kurtarma olgumuz ise müdahalenin yapılması. Burada can alıcı nokta devreye giriyor. Biliyor olmanız lazım, bilgilerinizi güncel tutuyor olmanız lazım, sakin yapıda olmanız lazım ve doğru müdahaleyi doğru zamanda doğru yerde yapmak çok önemli. Bu bakımdan bu olguları yapabilmek için bu bilinci, bu eğitimleri almış olmak lazım. Bunu sadece trafik açısından düşünmemek lazım, ilk yardım sadece trafik kazalarında yaşanan kazaları içermiyor. Gündelik hayatta her anda yaşayabileceğimiz bazı problemler vardır. Haberlerde tıkanma durumlarını görüyoruz. Nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmemiz lazım. Yanlış yapılan ama doğru bilenen uygulamadan bahsetmek gerekirse; öksüren bir kişiye toplumda yapılan ilk hareket hemen sırtına vurmak veya içmesi için hemen sıvı bir şeyler uzatmak. Bakın ilk yardımı bilen insan bunu yapmaz. Bu doğru bilenen yanlıştır. Bunun doğrusu ise öksüren kişiyi öksürmeye teşvik etmektir.  Asla içecek bir şey uzatılmaz, öksüren kişinin sırtına da vurulmaz. Bilakis bu uygulamalar kısmi tıkanmanın tam tıkanmaya dönüşmesine sebebiyet verebilir. İnsanlar bu eğitimlere ve seminerlere katıldıkça farkındalık edinebilirler. Müdahaleyi bilen ve eğitimi alan kişiler o an hayat kurtarıyorlar.” şeklinde konuştu.

“ALINAN ÜCRETİ YARDIM İÇİN KULLANIYORUZ”

Kağan Balkış, Kızılay olarak ilk yardım eğitimi verdiklerini ifade ederek, “Kızılay’ın ilk yardım eğitimi veren şubelerinden bir tanesiyiz. Biz bağışlar ile ilerleyen bir kurumuz. Kızılay olduğumuz için de bu eğitim belli bir ücret karşılığında oluyor. Ama bizler eğitimin karşılığı olan ücreti yardım için kullanıyoruz. Hem insanları İl Sağlık Müdürlüğü onaylı sertifikalı ilk yardımcı yapıyoruz hem de onlardan aldığımız bu eğitim ücretini de Kızılay bünyesi içerisinde yardım amaçlı kullanıyoruz.  Seminerler ve eğitimler ile 7’sinden 70’ine de herkesin bilmesi gereken, hayat kurtaran müdahaleleri insanlara öğretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 “TAM 465 KİŞİYE SEMİNER VERDİK”

2021 yılının ilk 4 ayında 465 kişiye afetlerde ilk yardım semineri verildiğini sözlerine ekleyen Balkış; “Ülkemizde yaşanabilecek afet türleri, deprem, sel, heyelan gibi afet durumlarını bu afet durumlarından korunma bilincini insanlara kazandırdık. Olay olmadan önce, olay anında ve olay sonrasında olmak üzere 3 aşamada eğitimlerimizi tamamladık. Bu afetler kapsamında da ilk yardım müdahaleleri ne olmalı gibi seminerler verdik. Totalde 265 kişiye verdik. Bu yılın ilk 3 ayında da 70 kişiye sertifikalı ilk yardım eğitimi düzenledik. Tabi bunun içerisinde geçmiş yıllarda kaldığı için vurgulamadım ama askerlerimize verdiğimiz seminerler de oldu. Önemli olan insanlara dokunabilmek, bunun bilincini aktarabilmek. İnsanlar bu bilinci bilirlerse ve buna önem gösterirlerse gerçekten çok büyük farkındalık yaşatılır ki ben bugüne kadar yaptığım eğitimlerle kursiyerlerim açısından, yedisinden yetmişine birçok insanla eğitim sırasında tanıştık, sohbet ettik. Takdir ederseniz ki yaşın bir önemi yok, sadece önemli olan ehemmiyetinin farkında olmaları ve gerçekten öğrenmek isteyerek gelmeleri. Yani yaşlı olan, orta yaşlı ve genç yaşta olan kişiler de vardı. Bunları görmek bizi çok mutlu ediyor, çünkü bu bilinçli toplum oluştuğunun göstergesidir. Ama sayımız yeterli değil. Daha fazla insana bunu aktarmamız lazım." dedi.

“BU EĞİTİMLER İLKOKULDAN BAŞLANMALI”

"Ben istiyorum ki ilkokuldan başlamalı bu eğitim. Yani temel eğitimimize eklenmeli. Ama bu böyle değilse, bunu bu hale getirebilmemiz lazım. Yani sonradan da olsa mümkün mertebe herkese dokunmamız lazım ve biz Kızılay olarak bunun çabası içerisinde emek sarf etmeye devam ediyoruz, edeceğiz de. Sizler vesilesiyle de daha fazla insana temas edeceğiz. Ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tabi yine vurgulamak lazım, trafik ve ilk yardım haftamız kutlu olsun."

“FARKLI DİLLERDE DE PAYLAŞIMLAR YAPARAK DAHA ÇOK İNSANA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

"Öncelikle bu bilinci, eğitimi verdiğimi tanıttırmaya çalışıyorum. Bunu mümkün mertebe reklam aracılığıyla yapmaya çalışıyorum. Reklamcılarla görüşüp aynı zamanda da Kızılay Gençlik Kolları’nın yardımlarını istiyorum. Afişler, brandalar yaptırıp gençlere veriyoruz. Bunlar kan alma aracımızın ve Bankalar Caddesi’nde bulunan Kızılay çadırımızın olduğu bölgelerde mevcut. Bunların yanı sıra sosyal medya çok önemli. Bu mecralardan bilgi vermeye çalışıyoruz. Ayrıca Kızılay Bolu Şubesi olarak benim öncülüğümde bolu_ilkyardim_firstaid isimli Instagram hesabı kurduk. Bu hesabı açma sebebimiz insanlarda oluşan bilincin güncel kalması. Verdiğimiz bilgiler kullanılmazsa unutuluyor. Hesapta paylaşmak için videolar çektim ve yükledim. Böylece eğitimi alan ya da almayan, merak eden her insanın sayfayı takip ederek kabataslak ilkyardımın temel uygulamaları hakkında ve nasıl müdahale etmesi gerektiklerinin bilgisini vermeye çalışıyorum. Yani insanlar bu paylaşımları görerek bilgilerini taze tutacak, hiç görmeyenlerse orada görerek aşina olacak.”

Kağan Balkış, son olarak sosyal medyada farklı dillerde paylaşımlar yaptıklarını belirterek, “Ayrıca paylaşımları farklı dillerde de yapmaya özen gösteriyorum. Çünkü temas edebildiğim insan sayısı çok fazla olmalı. İstiyorum ki onlar da bilsinler, sonuçta hayattan, sağlıktan bahsediyoruz. Türkçe olan yazılı metinleri İngilizce ve Arapça çeviri ile paylaşıyoruz. Gerekirse başka dilleri de kullanıyoruz çeviride. Böyle yaptıkça kendi toplumumuzdan olduğu kadar yabancı toplumlardan da geri dönüş aldığımızı gördük. Bu harika bir şey ve gün geçtikçe de artıyor. Böylece bu çalışmanın karşılığının olduğunu, bazı insanlara dokunmaya başladığımızın göstergesi. İnşallah devamını da sağlayacağız. Gerek sayfamızla, gerek yerimizle, gerek ismimizle insanların ilkyardım eğitimini almasını, katılmasını ve bu bilince sahip olmasını böylece bir hayra vesile olmalarını sağlamak gerçekten bambaşka bir duygu. Buna aracılık edebiliyorsam ne mutlu bana.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim