Em. P. Kd. Bnb.  Kıbrıs Gazisi TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin (TESUD) 37’inci Kuruluş yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Yamaner, Subayların aldığı sorumluluk ve üstlendikleri yükün çok büyük olduğunu dile getirerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün subaylar ile ilgili anısı paylaştı.

Haber: Aslı Akış

Em. P. Kd. Bnb.  Kıbrıs Gazisi TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner,  “37’inci Kuruluş yıldönümünü 5 Nisan 2021 Pazartesi günü kutlayacağız” diyerek, dernek kuruluşunu ve amaçlarını aktardı. Yamaner; “TESUD 2849 sayılı yasa ile 5 Nisan 1984 tarihinde kurulmuş olup “Kamu Yararına Faaliyet Gösteren Dernekler” kapsamına alınmıştır. TESUD Bolu Şubesi olarak bizlerde derneğimizi 6 Nisan 1984 tarihinde kurduk. Derneğin amaçları ile temel ilke ve hedeflerimizde belirttiğimiz örnek kimdir? ATATÜRK” dedi.

“SALGIN HASTALIK NEDENİ İLE FAALİYETLERİMİZİ YERİNE GETİREMEDİK”

Ahmet Şerafettin Yamaner, kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapmak istedikleri faaliyetleri yerine getiremediklerini dile getirerek, “Bu günümüzü daha önceki senelerde yaptığımız gibi bir bayram havası yaşatarak Sivil toplum kuruşlarından davet ettiğimiz kuruluşlar, TSK’nın Muvazzaf askerleri ve emeklileri olarak topluca bize bu ülkeyi kazandıran emanet eden Atamızın önünde yaptığımız ve yapacağımız faaliyetleri anlatarak Harbiye Marşı ile sonlandırmak isterdik. Ancak salgın hastalık nedeni ile bu faaliyetlerimizi yerine getiremedik” ifadelerini kullandı.

“DERNEĞİMİZİ 6 NİSAN 1984 TARİHİNDE KURDUK”

Derneğin ne zaman kurulduğundan bahseden Yamaner, “TESUD 2849 sayılı yasa ile 5 Nisan 1984 tarihinde kurulmuş olup “Kamu Yararına Faaliyet Gösteren Dernekler” kapsamına alınmıştır. TESUD Bolu Şubesi olarak bizlerde derneğimizi 6 Nisan 1984 tarihinde kurduk” dedi.

“DERNEĞİN AMAÇLARI İLE TEMEL İLKE VE HEDEFLERİMİZDE BELİRTTİĞİMİZ ÖRNEK ATATÜRK”

Ahmet Şerafettin Yamaner derneklerinin amaç, temel ilke ve hedeflerini;  “Atatürk ilke ve inkılaplarının takipçiliğini yapmayı, ülkenin ve ulusun bölünmez bütünlüğünü korumayı, birlik ve beraberliğimizin güçlendirilmesi çalışmalarını yapmayı, toplumun tüm kesimleri ile barışık ve onları birleştirici bireylerin tam güveninin kazanılması ve etkin bir demokratik toplum kuruluşu olmayı hedeflemiştir. Derneğin amaçları ile temel ilke ve hedeflerimizde belirttiğimiz örnek kimdir? ATATÜRK.” şeklinde dile getirdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER EĞİTİM, BİLİM VE KÜLTÜR ÖRGÜTÜ’NÜN ATATÜRK TANIMLAMASI

UNESCO’nun Atatürk tanımlamasını vurgulayan Yamaner, “27 Kasım 1978 tarihinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 152 ülkenin oybirliği ile ve dünyaya dağıtmış olduğu ATATÜRK tanımlaması şöyledir; Yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, Dünya Barışı’nın öncüsü, renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamı Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu’dur” bilgilendirmede bulundu.

ATATÜRK’ÜN SUBAYLARLA OLAN ANISI

Atatürk’ün subaylara karşı yaptığı konuşmaya da yer veren Ahmet Şerafettin Yamaner, “31 Temmuz 1920 tarihinde Afyon Kolordu Dairesinde Subaylara hitaben şu konuşmayı yapmıştır.  “Dünyada hayat için, insanca yaşamak için özgürlük lazımdır. Özgür olmak için kuvvetli olmak ve bunun varlığını ispatlamak gerekir. Kuvvet ordudur. Ordu düşmanlarımızın birinci saldırı hedefi olmuştur. Orduyu imha etmek için kesinlikle subayını yok etmek küçük düşürmek gerekir. Bundan sonra milleti yok etmek için sorun ve engel kalmaz.” Diyerek bütün oyunların Subayların üzerinde oynanacağını, subaylara kurulan tuzağın millete kurulmuş olacağını belirtmiştir” şeklinde konuştu.

“ATA’MIZI HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK ÖZLÜYORUZ”

Mustafa Kemal’i çok özlediklerini belirterek Atatürk’ün sözlerine yer veren Kıbrıs Gazisi Yamaner, “Harbiyeliler olarak Ata’mızı her geçen gün daha çok özlüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bakın ne diyor; “Arkadaşlar Türkiye en zayıf sanıldığı bir zamanda kuvvetli olduğunu ordusu ile kanıtlamıştır. Bir ordunun kudreti zabitan ve komuta heyetinin kıymeti ile ölçülür.” Diyen en büyük komutanımız; Türk ordusuna ve orduyu idare ve komuta eden subaylara seslenmiştir” dedi.

“ATATÜRK GİBİ DEHALAR ASKERİ OKULLARDAN ÇIKTIYOR”

Türkiye’nin çevresinde dost ülke olmadığını ve askeri okulların öneminin altını çizen Yamaner, ”Türkiye coğrafyasına baktığımızda etrafımızda dost ülke göremiyoruz. Emperyalist ülkelerin gözü bu bölgeye çevrilmiş durumda. Askeri okulların önemi buradan başlıyor. Askeri okullar; Çocuğun iliklerine kadar vatan sevgisini, yurt sevgisini, bayrak sevgisini, sancak sevgisini, şehitliği, gaziliği, itaati, disiplini bu ülkenin yokluklar içinde nasıl var olduğunu öğreneceği tek yerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi dehaların Askeri okullardan çıktığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“ASKERİ OKULLAR, BİR TERAPİ OCAĞIDIR, SUBAY ATÖLYESİDİR”

Askeri Okullarının Subay atölyesi olduğunu ve bir an önce açılması gerektiğini savunan Yamaner yine Atatürk’ün sözlerinden alıntı yaptı. Ahmet Şerafettin Yamaner, “Türk ordusu kahraman deniyorsa; Kahramanlık tohumları buralarda atılıyor. “Ben size çekilmeyi değil, ölmeyi emrediyorum. Cephaneniz yok ise süngünüz var.” Diyerek o tarihi emirle Anafartalar’da düşman geri çekilmek zorunda kalmıştır. İşte bu emri ancak Askeri okullarda yetişen bir subay verebilir. Allahtan duam şudur; Geleceğimiz için bu okulların bir an evvel açılmasıdır. Çünkü savaşın bir felaket olduğunu Lefkoşe’de bulunan Yunan Alayı ile Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında savaşan bir subay olarak yaşadım” diyerek Askeri Okulların öneminden bahsetti.

SUBAYLARIN SORUMLULUKLARI VE ALDIĞI YÜK ÇOK FAZLA”

Subayların aldığı sorumluluk ve üstlendikleri yükün çok büyük olduğunu da söyleyen Yamaner, “Türk Silahlı Kuvvetleri şu anda vatan görevi için seferberdir. Bir pilot subay uçuşta yukarı doğru hareketin sonucu 90 kilo iken sırtına 800 kilo yük biner, kan beyninden çekilir. Bir dakika içinde beyninde 50000 hücre ölür. Boksörün başına yumruk yediği gibi. Vatan görevinde görüldüğü gibi subayın sorumluluğu ve aldığı yük o kadar fazladır” şeklinde konuştu.

“TÜRK’Ü, KÜRT’Ü, LAZ’I, ÇERKEZ’İ, ABAZA’SI, GÜRCÜ’SÜ, ALEVİ’Sİ, SÜNNİ’Sİ BİZİM İÇİN AYNIDIR”

Bir askerin savaş anında moralinin yüksek olması gerektiğinin önemini vurgulayarak, ayrımcılığın olmaması gerektiğini ve herkesin eşit olduğunu söyleyen Yamaner, “Muharebede cephane ne kadar önemli ise askerin moralinin de yüksek tutulması o kadar önemlidir. Moral savaşma gücünü artırır. Sağduyusuna güvendiğimiz yazılı ve görsel basınımızın milli menfaatler ve çıkarlar doğrultusunda konuyu değerlendirirken çok dikkatli ve hassas davranmasını bekliyoruz.

Asker elbisesi içinde herkesin hedefi aynıdır. Vatanın bütünlüğü, milletin birliği. Türkiye’nin coğrafi yapısından dolayı Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Abaza’sı, Gürcü’sü, Alevi’si, Sünni’si bizim için aynıdır. Herkes kanunlar önünde eşittir. Biz bu askerlerimizle, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında, Kıbrıs’ta Savaşa katıldık. Başarı kazandık. Kıbrıs’ta Yunan Alayına karşı askerlerimin her atışı sonunda mermiyi hedefe isabet ettirmesi sonunda “Komutanım hedefi dağıttım.” Diye üzerine atlamasını unutabilir miyim?” dedi.

KIBRIS GAZİSİ YAMANER BAŞINDAN GEÇEN BİR OLAYI ŞÖYLE ANLATTI

Bu sözlerin üzerine konuşmasında bir anısına da yer veren Şerafettin Yamaner, “Bundan birkaç sene önce Türkiye Muharip Gaziler Dernek Başkanları, toplantısı Bolu’da yapıldı. Bende Gazi bir Subay olarak bu toplantıya katıldım. Geçenlerde Kıbrıs’ta bir kaza sonucu hayatını kaybeden rahmetli Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Alb. Şükrü Tandoğan ile beraberdik. Toplantıdan önce Madalyalarını takmış üç aslan gibi Muharip Gazi karşıma gelerek selam verdiler. (Sağımdaki Gözlüklü Gazi Hasan Aslan),

Komutanım “Kıbrıs Barış Harekâtında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında biz sizin askerinizdik” dediler. Sıra ile kendilerini tanıttılar. “Komutanım ben Trabzon Muharip Gaziler Dernek Başkanıyım,   Diğeri; “Komutanım ben Bursa Muharip Gaziler Derneğindeyim”. Diğeri; “Komutanım ben Şanlıurfa Muharip Gaziler Dernek Başkanıyım” diye tekmillerini verdiler.

Kendilerini tanıtmalarını söyledim. Şanlıurfa Muharip Gaziler Dernek Başkanı Gazi Hasan Aslan “Komutanım, benim anam Kürt, babam Kürt, ben Kürt çocuğum deyip ceketinin sol iç cebinde Türk Bayrağını diktiğini göstererek ben Türk Vatandaşıyım. Siz emredin sizinle düşmana karşı her zaman savaşırım. Emredin Şanlıurfa’dan şu yaşımda koşa koşa yanınıza gelirim.” Deyince ne düşünebilirsiniz. Hasan Aslan’ı kucakladım. Yanaklarından öptüm. Bana; Şanlıurfa’da “Valilik ve belediyeden sonra en büyük Bayrak benim astırdığım Türk Bayrağıdır.” demiştir” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER ÇILGINCA ALKIŞLADILAR”

Anlattığı anısından sonra dinlettiği Hasan Aslan’ın ses kaydının ardından ise sınıftakilerin tepkisini de dile getiren Yamaner, “İşte Türk vatandaşı olmanın gururunu yaşayan Kürt çocuğumuz. Liselerde verdiğim konferanslarda Gazi Hasan Aslan’ın konuşmasını cep telefonundan öğrencilere dinlettim. Öğretmen ve öğrenciler çılgınca alkışladılar” dedi.

“SİYASİLERİN ÖZELLİKLE ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”

Siyaset ile uğraşan kişilerin de bu konuda dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Yamaner, “Yalnız bizleri Bölücü vatan hainleri PKK ile karıştırmasınlar.” Sözü çok önemlidir. Özellikle siyasilerimiz ve askerlerimiz bu konuya çok dikkat etmelidirler. Yazmış olduğum ve dağıttığım “1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs” kitabımda Birlik, Beraberlik konularına çok değindim. Siyasilerimiz hangi siyasi görüşe sahip olurlarsa olsunlar karşısındaki insana Seciyeli ve seviyeli davranmalıdır” şeklinde konuştu.

“SİYASETEN PARÇALANMAMIZ KİMİN İŞİNE YARAR?”

Yapılması gerekenler konusunda bilgi de veren Kıbrıs Gazisi, “Seviyesiz konuşmalar yerine seviyeli konuşmalar bize puan kazandırır. Dinimiz, Dilimiz, Kültürümüz, Vatanımız, her şeyimiz birken siyasi görüş farklılıkları dolayısıyla insanlarımızın kutuplaşmasından kaçınmalıyız. Siyaset olmayınca Demokrasi olur mu? Eşitlik, Adalet olur mu? Elbette olmaz. Siyaseten parçalanmamız kimin işine yarar. Tabii ki Türkiye’yi parçalamak, işgal etmek isteyen Emperyalist güçlerin işine yarar” diyerek uyarılarda bulundu.

“KOSOVALILAR MEYDANI TÜRKİYE SLOGANLARIYLA İNLETTİ”

Atatürk’ün Askeri olan Albay Orkun Özeller’den bahsederek size Subayla ilgili bir örnek vermek istiyorum diyen Ahmet Şerafettin Yamaner,  “Türk askerinin, komutanlarının kahramanlıklarına ve örnek davranışlarına milletinin kahraman evlatlarından biri olan Albay Orkun Özeller’i bugünlerde hatırlamak gerekir. Bakın Özeller neler yaşamış, onun adına kaleme alınan mini öyküyü hep birlikte okuyalım” diyerek Albay Orkun Özeller’in hikayesini anlattı. Yamaner, “Kuzey Irak’ta ABD askerlerince Türk askerlerinin başına çuval geçirildiği utanç verici günden sadece 8 gün sonra, 12 Temmuz 2003… Saat 22.30’da Kosova Prizren’de, Kosova Barış Gücü’nde görevli Türk yüzbaşı çarşıda dolaşırken, inzibat olarak görevli Alman askerlerince tanındığı halde durdurulur. Kimliğini görmelerine rağmen itekleyip küfrederek silahını teslim etmesini isterler. Yüzbaşı reddeder ve silahını vermez, ‘Şamar oğlanı mı yapacaksınız ulan bizi’ diyerek Alman askerine tokat atar. 4 Alman askeri ellerinde coplarla yüzbaşıya saldırınca çevredeki Kosovalılar Türk yüzbaşıyı savunup Alman askerlerini Prizren sokaklarında kovalarlar. 4 alman, sonunda kiliseye sığınmak zorunda kalır. Kosovalılar Meydanı Türkiye sloganlarıyla inletirler” ifadelerini kullandı.

“İŞTE TÜRK SUBAYI BUDUR”

Özeller’in başından geçen olayın ardından gerçekleşen ödül töreninde Albay Orkun Özeller’in davranışını anlatan Yamaner, ”Aradan 14 yıl geçer… 10 Mayıs 2017… saat 19.15… İncirlik ABD üssü… Türk-Amerikan iş birliği adına ABD’li Albay Kevin Leahy DAEŞ’le başarılı mücadelesinden dolayı madalya ve plaket vermek üzere düzenlenen resmi törende, Türk Ordusu adına Albay Orkun Özeller’i kürsüye çağırır. Kürsüye çıkan Başbuğ Atatürk’ün askeri Orkun Özeller, ‘Bize ödülü vermek isteyen sizler terörist YPG ile iş birliği içinde olanlardansınız. Bu ödülü kabul etmek onursuzluktur! Bu onursuzluğu ve ödülü reddediyorum.” Diyerek kürsüden iner. İşte Türk Subay’ı budur.” diyerek Türk Subayının böyle olması gerektiğini dile getirdi.

“YÜCE TÜRK MİLLETİ VATANININ BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMADA KARARLIDIR”    

Sözlerini son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına rahmet dileyerek bitiren Yamaner, “Herkes tarafından bilinmelidir ki; Türk Silahlı Kuvvetleri; daha nice şehitler verse de Yüce Türk Milletinin birlik ve vatanının bütünlüğünü koruma azim ve kararlılığındadır. Bu duygu ve düşüncelerle bu güzel yurdu düşmanlardan kurtaran ve bizlere emanet eden başta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu en büyük komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve Gazilerimizi rahmetle anarken yaşayan Gazilerimize de sağlıklı mutlu günler geçirmelerini dilerim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim