Gerede’de arasta bölgesinde bulunan ve tarihi yapısıyla ilçenin ilk ticaret merkezi olan Kiliseli Han’ın restorasyonu başladı.

Üst katları butik otel, alt katı lokanta, kafeterya ve yöresel satış ürünleri merkezi olarak kullanılacak Kiliseli Han’da restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz günlerde firma yetkilileri bir araya gelen Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ve iş adamı Mithat Dayıoğlu yapılan çalışmaları yerinde incelediler.

Tarihi hanın Gerede’nin yüz akı olduğunu, Hayırsever İş adamı Mithat Dayıoğlu’nun Gerede ‘ye çok sayıda eser kazandırdığını ve bu eserlere bir yenisini daha eklediğini, bu nedenle hakkının hiçbir zaman ödenemeyeceğini belirten Belediye Başkanı Mustafa Allar çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün tarihi bir gün. Yaptığımız girişimler neticesinde Hayırsever İş adamı Mithat Dayıoğlu abimiz Gerede’nin tarihi yapısı olan Kiliseli Tüccar Han’ın restorasyonunu üslenmiştir. Gün geçtikçe içimizi sızlatan Tüccar Han abimizin desteği ile inşallah yenilenecektir. Üst katları Butik Otel, alt katları ise lokanta kafeterya ve yöresel ürün ticaret merkezi olacaktır. Projenin bugüne dek yapılamamasının nedeni mülkiyet problemi oldu. Mülkiyet problemlerinin çözülmesinin ardından Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan gerekli restorasyon projelerinin onayı alındı ve projeye resmen başlanıldı. Ecdadımızın bize miras bıraktığı eserin ilçemize kazandırılmasını sağlayan Mithat Dayıoğlu abimize ilçemiz ve şahsım adına teşekkür ederim” dedi.

Hayırsever İşadamı Mithat Dayıoğlu ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ”Uzun zamandır aklımda olan, gerçekleştirmek istediğim bir proje idi. Aklımızda her zaman burayı eski günlerine getirebilmek vardı ancak nasip bugüne imiş. Gerede Belediyesi önce projenin rölövesini yaptırdı ardından projede tüm detayları görüştük. Nasıl restorasyon yapılabileceği ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Güzel bir eserin ortaya çıkacağına inanıyorum. Gerede ye bir eser kazandırabiliyorsak ne mutlu bize.

 

Editör: TE Bilisim