Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz, memur maaşlarına ilişkin, “Enflasyon farkı zam değildir, ek zam ve refah payı kaçınılmazdır” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin Türk Büro-Sen Bolu Şube Başkanı Kenan Yavuz tarafından yazılı açıklama yapıldı. Yapılacak zammın enflasyonla ilişkisine ilişkin detaylı bilgi veren Yavuz, enflasyona göre yapılan zammın bir iyileştirme olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“YÜZDE 22,80'LİK ZAM ALMASI KESİNLEŞTİ”

“Memur ve memur emeklisinin maaşındaki artış oranı iki yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirlenirken, 6 aylık enflasyon zam oranı aştığında fark da yansıtılmaktadır. Yılın ilk üç ayında gerçekleşen enflasyonla birlikte memur ve memur emeklilerinin Temmuz ayında en az yüzde 22,80'lik zam alması kesinleşti. Buna göre, memur maaşında yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 15.30 fark oluştu.  Enflasyondaki yükselişin devam etmesi durumunda oran daha da yukarı çıkacaktır. Gelecek üç aylık dönemde TÜFE'nin yüzde 6'da kalması durumunda 6 aylık enflasyon yüzde 30.3 olacak. Bu durumda emekli zammı yüzde 30.3 gerçekleşecektir. TÜFE'nin yüzde 10'a çıkması durumunda ise artış oranı yüzde 35'i geçecek. Memur ve memur emeklileri de enflasyonun yüzde 30 gerçekleşmesi durumunda yüzde 22.5 enflasyon farkı ve yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacaktır.”

“6 AYLIK ORAN ORTAYA ÇIKACAK”

“Memur maaşı zam farkı 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon ile birlikte 6 aylık oran da ortaya çıkacak. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarını belirlerken memurlar için de fark anlamına gelecektir. Memur maaşlarına Temmuz ayında ise yüzde 7 oranında Toplu sözleşme zammı ile Ocak - Haziran dönemindeki enflasyonun yüzde 7.5'i aşması halinde aradaki fark oranında zam yapılacak. Ancak buna ilaveten bir refah payı ya da ilave zam da söz konusu olabilecektir. Böylece yılbaşında 2.5 puanlık ilave zamma benzer bir artış da gündeme gelmesi sonrasında, Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını Temmuz ayında alacaktır.”

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALMAK ÜZERE”

“En düşük memur maaşı asgari ücretin bile altında kalmak üzere olduğu şu dönemde, İnşallah gelecek aylarda dar gelirli memur ve emekliler maaş kaybına uğramaz da alım gücü yükselir. Yoksa 2022 yılı memur ve emekli için sürdürülemez bir yıl olacaktır. Türk Büro-Sen Bolu il Başkanlığı olarak şu söylemi yeniliyoruz. Enflasyon farkı zam değildir, ek zam ve refah payı kaçınılmazdır.”

Editör: TE Bilisim