Türk Dünyası’nın gelenekselleşen “Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali”, 18-20 Ağustos günlerinde, 5’inci kez Bolu’da gerçekleşecek. “Benden Selam Olsun Bolu Beyi’ne” dizesi ile Türk dünyasının yiğitlik ve adalet simgesi olan Köroğlu, bilimsel, sportif ve sanatsal etkinliklerle yoğrulmuş bir program ve 12 ülkeden katılımla anılacak. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, festivalin tüm Türk dünyasının buluşma noktası olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, geçmişe ve ortak değerlere sahip çıkmanın güçlü bir gelecek için önemine dikkat çekti.

“Köroğlu, UNESCO'da Nevruz'dan sonra Türk birliğini birleştirecek en önemli değer” diyen Yılmaz, “Köroğlu, Türk Dünyası’nın ortak kahramanı, duygularımızın ozanı, kimliğimizin hafızasıdır. Türk Dünyası, ortak köklerine, kahramanını daha iyi tanıyarak ulaşacak. Önümüzdeki süreçte Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde Köroğlu’nun tüm Türk dünyasının ortak kahramanı olarak yer alması konusundaki çalışmalarımızı daha da güçlendireceğiz. Çok yönlü ulusal kahramanımızı daha iyi anlamak ve anlatmak için festival kapsamında sportif, sanatsal ve bilimsel etkinlikler düzenliyoruz. Köroğlu gibi değerlerimize sahip çıkmak için herkesin çaba harcaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK DÜNYASINDAN KATILIMCILAR FESTİVALE RENK KATACAK

Bolu Beyi’nin zulmünden halkı korumak için gösterdiği yiğitliğin yanı sıra saz ustalığı ve ozanlığı ile de dillere destan Köroğlu, Türk Dünyası’nı 5’inci kez büyük bir heyecanla Bolu’da buluşturuyor. Bolu Belediyesi, 12 ülkeden katılımla düzenlenecek “Marka Şehir Bolu ve 5. Uluslararası Köroğlu Festivali” için, 7’den 77’ye tüm vatandaşların ve yabancı konukların ilgisini çekecek bir program hazırlandı. Konuk Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerden gelen temsilciler, kendi sanatsal performansları ile festivale renk katacak. Uluslararası Halk Dansları ve Halk Oyunları grupları, Muhammed Reza Qasemi konseri de Bolu’da, Köroğlu’nun kahramanlığını benimseyen ülkelerden esintiler sunacak.

FESTİVALE BİLİMSEL BAŞLANGIÇ

Festivalin başlamasından bir gün önce, 17 Ağustos Perşembe günü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda, “Köroğlu” konulu bir konferans verecek. Oğuz konuşmasında, Köroğlu'nun, temsil ettiği adalet, iyilik ve mertlik gibi değerleriyle, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde, “Türk Dünyası’nın ortak kahramanı” olarak yer almasının önemi, Köroğlu mirasının korunması ve canlı tutulması için gelecek kuşaklara aktarılması konusunda yapılacak çalışmalar gibi başlıklarda bilgiler verecek.

FESTİVAL ATEŞİNİ SANATÇILAR YAKACAK

Festival, 18 Ağustos Cuma günü, Köroğlu heykeli önünde, Türk sinemasının sevilen ismi Hülya Koçyiğit ve sevilen sanatçı Ömür Gedik’in birlikte festival ateşini yakmasıyla başlayacak. İki sanatçı aynı gün, ‘Türk Sinemasında Köroğlu’ konulu bir söyleşi de yapacak. Cuma akşamı, Ömür Gedik’in Bolulara ve yabancı konuklara vereceği konserle renklenecek. Festival, Pazar günü Ferhat Göçer konseri ve havai fişek gösterisi ile sona erecek. Türkiye’de olduğu kadar Türk dünyasında da hayranlık duyulan Koçyiğit, Göçer ve Gedik festival boyunca Bolu’da olacak.

ADRENALİN VE YARIŞ HEYECANI

Festival coşkusuna, adrenalin de eşlik edecek. Cuma günü. Türkiye Jokey Kulübü’nün gelenekselleşen “Köroğlu Kupası At Yarışları, dev ekrandan canlı yayınlanarak, Bolu’ya ayrı bir heyecan yaşatacak. Pazar günü ise motosiklet kulüpleri, motor geçişleri ve şehir turu ile izleyenlerin nefesini kesecek. Ayrıca, Ankara Atlı Okçuluk Kulübü, Köroğlu’nun “Silah icat edildi, mertlik bozuldu” dizesiyle, adil mücadelenin simgesi olarak methettiği okçuluğa ilişkin bir gösteri yapacak. Pazar günü ata sporu güreş müsabakalarında da izleyicileri çetin mücadeleler bekliyor.

7’DEN 77’YE HERKES İÇİN FESTİVAL

Festivalde 7’den 77’ye her yaş grubunun ilgisini çekecek özel etkinliklere yer verilecek. Katılımcılara keyifli bir 3 gün geçirtecek festivalde yer alacak aktivitelerden bazıları ise şöyle: “Anadolu Kadınının Ağıdı”nı temsil eden, Anadolu Çiçeleri Ağıt Sergisi, Ankara Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü’nün defilesi, Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri, Belediye Bandosu konseri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mehteran Takımı konseri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterisi, aşık atışmaları, TÜRKSOY Sergisi, Bolu Şehir Tiyatrosu’nun Köroğlu konulu oyunu, kortej yürüyüşü, Güzel Sanatlar Liseleri arasında Köroğlu ve Bolu konulu resim yarışması törenleri, ses sanatçıları Ömer Öztekin ve Nilgün Kızılcı Konserleri, festival pikniği ve çocuklar için geleneksel kukla oyunları ve animasyon.

“TÜRK DÜNYASI KÖKLERİNE, KAHRAMANINI ANLAYARAK ULAŞACAK”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Festival aracılığı ile Köroğlu’nun, “Bolu’dan Dünya’ya uzanan bir ortaklık köprüsü” olmasından büyük gurur duyduğunu belirterek, Festival’i, 5 yıldır, bilimsel, sportif ve sanatsal ayakların üzerine güçlü bir şekilde oturtmak için gayret gösterdiklerini anlattı. Yılmaz, şunları söyledi:

“Kimimiz Köroğlu deriz, kimimiz, Koroğlu, kimimiz, Guroğlu, kimimiz Göroğlu…Değişik deriz ama hep biliriz aynı kişiden bahsettiğimizi…Değişik anlatırız ama aslında hep iyiliği, güzelliği, yiğitliği anlattığımızı biliriz. Çünkü biz Türk dünyasıyız! Festival haftamıza “Köroğlu Bisiklet Turu” ile başladık. Köroğlu’nun at koşturduğu topraklarımızda pedal çevirdik. Ulusal ve uluslararası basın temsilcileri “Köroğlu’nun İzinde” temasıyla Köroğlu Dağı’nın 2499 rakımlı Zirvesi’nden şelalere, yaylaları onun ayak izlerini takip etti. Geçtiğimiz Pazar günü 7 yaşından 70 yaşına çok kalabalık bir grupla “Köroğlu Yürüyüşü’nü gerçekleştirdik ve Zirvede Türk bayrağı ile buluştuk. ‘Marka Şehir Bolu ve 5’inci Uluslararası Köroğlu Festivali’nde adalet mücadelesi kadar saz ustalığı ve ozanlığı ile de nam salan Köroğlu’nu, ulusal ve uluslararası konuklarımızın katılımı ile anacağız. Kısacası Köroğlu’nu, bu topraklarda verdiği mücadeleye ve ‘Tabiatın Kalbi’ olarak markalaşan şehrimizin doğal güzelliklerine uygun bir ruhla farklı etkinliklerle yad ediyoruz. Türk Dünyası, köklerine, kahramanının ayak izlerini takip ederek, kahramanını daha iyi anlayarak ulaşacak.”

EYLÜL’DE KÖROĞLU ÇALIŞTAYI

“Marka Şehir Bolu ve 5’inci Uluslararası Köroğlu Festivali”, Eylül ayında bir diğer bilimsel etkinlik ile devam edecek. Bolu’daki ilk Uluslararası Köroğlu Festivali’nden bu yana sürdürülen bilimsel toplantılar kapsamında, 15 – 16 Eylül günlerinde, “Köroğlu Çalıştayı” yapılacak. Köroğlu konusunda araştırma ve makalelere imza atan ulusal ve uluslararası bilim insanlarının yer aldığı çalıştayda Köroğlu’nun, “Türk Dünyasının Ortak Değeri” olarak, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil edilmesi konusundaki yol haritası üzerinde de çalışılacak.

Editör: TE Bilisim