Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından “Türk Ticaret Kanununda Güncel Değişiklikler”  konulu eğitim semineri düzenlendi.

Haber: Burhan Yeşiltaş

Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası toplantı salonludaki eğitime, İstanbul SMMM Odası Eğitmeni Hilmi Karaer, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İlkay Bağatır, mali müşavirler, oda üyeleri Stajyer ve Stajyer Adayları katılım sağladı.

İstanbul SMMM Odası Eğitmeni Hilmi Karaer 'in sunumuyla düzenlenen eğitim seminerinde, ticaret sicil işlemlerinde özellik arz eden konular, şirketlerde birleşme- tür değişikliği-bölünme, ticaret sicil işlemlerinde tescile verilen mali müşavir raporları hakkında bilgilendirme konuları anlatıldı.

“BİR IŞIK TUTMA ANLAMINDA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

İstanbul SMMM Odası Eğitmeni Hilmi Karaer, Türk Ticaret Kanununda Güncel Değişiklikler ile ilgili bilgiler vererek; “Türk Ticaret Kanununda Sicil İşlemlerinde olan son değişiklikler mali müşavir arkadaşların rapor yazarken yaşadığı sıkıntıların yol ve yöntemlerini bunun haricinde şirketler, bölünme, birleşme, tür değişikliği işlemleri nasıl yapabilecekleri konusunda anahtar bölümleri anlatıp onlara bir ışık tutma anlamında yardımcı olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

MALİYE BAKANLIĞI BORCA BATIKLIK DÜZENLEMESİ YAPTI

Birçok ilde sicillerde en büyük sıkıntının mali müşavirlerin yazdığı raporlar konusu olduğuna dikkat çeken Hilmi Karaer; “Bu raporların sonuç kısmında hatalar yapılabiliyor. O yüzden evraklarda tescilden geri dönüyor. Geri dönme olaylarını azaltma anlamında mali müşavir arkadaşlarımıza bu raporlarda özellikle dikkat etmeleri gereken yazılması gereken ya da burada şunu yazarsanız tescilden dönmez diyeceğimiz kilit kelimeleri kilit bölümleri anlatmaya çalışacağız. Bunun dışında 6202 sayılı Türk Ticaret Kanunlarında bazı değişiklikler oldu. Ticaret sicil yönetmeliğinde bazı değişiklikler oldu. Bu değişiklikler kapsamında dikkat edecekleri bazı hususlar var. Borca batıklıktan, TTK 376 kapsamında borca batıklık konusu vardı. Maliye Bakanlığı bununla ilgili düzenleme yaptı. Bu düzenlemeler sonrasında bazı kolaylaştırıcı işlemler ortaya çıktı. Bunlar hakkında biraz bilgi vereceğiz. Mali müşavirler çok sık tür değişikliği yapılır. Bu yapılan tür değişikliğini de özellikle nelere dikkat edilmesi lazım nereye ne yazması lazım ne şekilde evrak düzenlemesi lazım ne şekilde karar alması lazım bunlar içindeki kilit cümleleri nasıl olması gerektiği konusunda bilgilendirme yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA ÜZERİNDE EN UCUZ ŞEY BİLGİDİR AMA EN PAHALI DA BİLGİDİR”

Karaer, pandemi döneminde eğitimlerin uzaktan devam ettiğine de vurgu yaparak, “Uzun süredir pandemi dolayısıyla bu eğitimleri İstanbul Mali Müşavirler Odası olarak genel olarak internet üzerinden yapmaya çalıştık. İlk defa uzun süreden beri yüz yüze yapılacak olan bir eğitim. Pandemi bütün meslek mensuplarını olduğu gibi bize de sıkıntı doğurdu. Bu kapsamda pandeminin ticaret hayatına yapmış olduğu sıkıntılardan dolayı bazı düzenlemelerde oldu. Bunların bire kısmı mali müşavir arkadaşları ilgilendiren kısımları. Meslek mensubu arkadaşlarımızın bunları oturup özellikle mevzuatları okuması çalışması gereken konular. Bilgi her zaman için kolaydır. Dünya üzerinde en ucuz şey bilgidir ama en pahalı da bilgidir. Öğrenmek istersiniz, emek sarf edersiniz çok şey öğrenirsiniz. Bunun da ekmeğini daha sonra yersiniz. Ama öğrenmek istemezseniz sabit bilgilerle kalırsanız hiçbir zaman ilerleyemezsiniz.” dedi.

Editör: TE Bilisim