Mart 1920 ortasından itibaren Türkiye'de olaylar birden bire büyük hız kazanmıştı. 16 Mart'ta İstanbul işgal edilmiş ve bu işgalin, hazırlanmakta olan barış anlaşmasının imzalanmasına kadar süreceği, bizzat işgali yapan güçlerin yayınladıkları bildiride açıkça ilan edilmişti. "Ya barış anlaşması olarak önünüze getirilecek olan anlaşmayı itirazsız kabul edip imzalarsınız, ya da işgali kaldırmayız." diyorlar ve İstanbul'u bir koz, Ege'ye çıkarılan Yunan'ı maşa olarak kullanıyorlardı. Tüm bu gelişmeler ise bir "master plan"ın adım adım uygulanmaya konan aşamalarıydı.

İstanbul'un işgali beklenen bir darbeydi ve Mustafa Kemal bu darbenin geleceğini aylar önce sezmiş ve defalarca dile getirmişti. Bir tedbir olarak da, bu yüzden meclisin İstanbul'da toplanmaması gerektiğini "Sivas Komutanlar Toplantısı" dâhil pek çok ortamda savunmuştu. Sonuçta, beklenen olmuştu; önemli olan bundan sonra alınacak olan tavrın ne olması gerektiğiydi. İşgalin muhatabı üç kurum mevcuttu: 1-Mebuslar Meclisi 2-Hükümet 3-Saray yani Hükümdar.

İşgalciler henüz Ankara'yı muhatap almıyorlardı. Önemli olan bu üç kurumun göstereceği tepki ve alacakları tavırdı. Hükümete gelince, İstanbul işgal edildiğinde, Sadrazam Salih Paşa kabinesini kuralı henüz 8 gün olmuştu. İşgalle birlikte hükümet kendini büyük bir krizin ortasında buldu. Bir taraftan her gün onlarca yurtsever aydın işgalciler tarafından tutuklanırken, öte yandan işgalcilerin hükümet üzerindeki baskısı da yoğunlaşıyordu. Yüksek Komiserler 26 Mart'ta bir ortak nota vererek, hükümetin Kuva-yı Milliye'yi bir isyan hareketi saymasını, mensuplarını da asi ilan etmesini istediler. Salih Paşa böyle bir baskıya boyun eğip, böylesi bir demeç vermektense, 2 Nisan günü Saray'a istifasını vermeyi tercih etmişti. Meclis ve hükümetin bu baş eğmez ve cesur tavrı karşısında tüm gözler Saray'a çevrilmişti. Vahdettin, ülkedeki tüm yurtseverlerin, kurum ve derneklerin, "o gelirse felaket olur" dedikleri Damat Ferit Paşa'yı Sadaret'e getirdi ve tamamen "teslimiyetçi" bir politikaya döndü. Damat Ferit Paşa, Padişah Vahdettin'in buyruğuna uyarak 10 Nisan'da Kuva-yı Milliye'yi asi ve yasadışı ilan etmekle kalmadı, bu asillerin katledilmelerinin şeriat yönünden gerekli (meşru) olduğuna ilişkin fetvalar da aldı ve yayınladı. Ertesi gün de Vahdettin Meclis-i Mebus an’ı kapattığını ilan etti.

İstanbul'da Meclis-i Mebusan 18 Mart günü, "güvenli bir ortamda görev yapma olanağı doğuncaya kadar meclis görüşmelerinin ertelenmesi..." kararını alınca, o güvenli ortamın Ankara'da mevcut olduğunu ifade eden Mustafa Kemal, Meclis'in Ankara'da açılmasını temin için 19 Mart'ta tüm valiliklere, bağımsız sancaklara, Kolordu Komutanları'na gönderdiği telgrafla derhal yeniden seçimlere gidilmesini temsil heyeti adına istedi. Ayrıca Meclis-i Mebusan üyelerini Ankara'da açılacak bu meclise davet etti.

Mustafa Kemal 19 Mart 1920'de yeniden seçim yapılmasına ilişkin olarak Heyet-i Temsiliye adına ilgililere bir emir göndermiş ve seçilecek kişilerin Ankara'da toplanmalarını istemişti ama Ankara'da toplantıların yapılabileceği bir bina bile yoktu. İttihat ve Terakki Kulübü için yapılmakta olan bir binanın inşaatı hızlandırıldı, inşa halindeki bir ilkokulun kiremitleri buraya aktarıldı ve hızla bitirilen bina pek sade bir suretle döşenerek toplantılar için uygun hale getirildi.

Kurulacak meclisin adı ne olmalıydı? Mustafa Kemal ve bazı arkadaşları "Meclis-i Kebir-i Milli" adını kabul ettiler. Kısa bir süre sonrasında da "Türkiye Büyük Millet Meclisi" adı benimsendi.

Yeni seçilenlerle İstanbul'dan kaçabilen milletvekillerinin bir kısmı Ankara'ya geldikleri halde Büyük Millet Meclisi'nin hangi gün ve tarihte açılacağı belli değildi. Bununla beraber, hazırlıkların 23 Nisan'dan önce bitirileceği anlaşılınca, Meclis'in 23 Nisan Cuma günü açılmasına karar verildi ve açılışla ilgili olarak 21 Nisan ve 22 Nisan tarihlerinde Mustafa Kemal tarafından iki genelge yayımlandı. Bunlardan birincisinde Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan Cuma günü Ankara'da açılacağı bildirildi. Bir gün sonra yani 22 Nisan 1920'de yayımlanan genelge ile de, açılış tarihinden itibaren bütün "Makamat-ı Mülkiyye ve Askeriye'nin ve umum milletin merciinin Büyük Millet Meclis'i olduğu" bildiriliyordu.

23 Nisan 1920 günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazından sonra topluca Meclis binasına gelindi. Dualarla kurbanlar kesildikten sonra Meclis, saat 14.45’de en yaşlı olan Milletvekili olan Sinop Milletvekili Şerif Bey'in bir söylevi ile açıldı. Şerif Bey, İstanbul'un geçici olarak yabancılar tarafından işgal edildiğini ve bu suretle "Hilafet Makamı'nın ve Hükümet Merkezi'nin" istiklalini kaybettiğini, bu hale boyun eğmenin ise "ecnebi esaretini kabul" etmek olduğunu söyledi. Hâlbuki öteden beri özgür olarak yaşamış olan Türk Milleti'nin yine de aynı suretle yaşamak istediğini, esir olmayı şiddetle reddettiğini ve bundan dolayı bu meclisin toplandığını söyledi. Sonra, "Milletimizin dâhili ve harici istiklal-i tam dâhilinde mukadderatını bizzat deruhte ve idare etmeye başladığını bütün cihana ilan ederek Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum" dedi.

Ertesi gün Mustafa Kemal, Meclis huzurunda bir konuşma yaptı. Bu konuşmasında Mondros Ateşkesi'nden 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen zaman içindeki olayları özetleyen Mustafa Kemal, aynı gün yapılan seçimle ve 110 oy ve oybirliğiyle Meclis Başkanlığı'na seçildi. Mustafa Kemal teşekkür konuşmasında, Meclis'in olağanüstü yetkilerle millet egemenliğine dayanarak toplandığını da belirtmiştir. Mustafa Kemal Paşa'ya göre, TBMM, kurucu meclis yetkisine haizdir. "Mevcut Kanun-u Esasi'yi kaldırır, yerine yenisini koyabilir."

Meclisin açılışını izleyen gün Mustafa Kemal Paşa'nın teklifi ile Meclis, aşağıdaki esasları kabul etmiştir.

1) Mecliste beliren milli iradenin, yurt alın yazısına doğrudan doğruya el koymasını kabul etmek temel ilkedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üstünde bir güç yoktur.

2) Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.

20 NİSAN

1924- 1924 Anayasa'sı kabul edildi.

1993- 17 Nisan'da vefat eden Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı, TBMM'de katafalka konuldu.

2005- KKTC cumhurbaşkanlığına Mehmet Ali Talat seçildi.

2005- Turgut Özakman'ın satış rekorları kıracak olan ''Şu Çılgın Türkler'' kitabı yayınlandı. Kitap, Kurtuluş

Savaşı'nı bütün yönleriyle bir roman kurgusu içinde anlatıyor.

2012- “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısıyla gönüllere taht kuran ünlü sanatçı Ayten Alpman 83 yaşında vefat etti.

21 NİSAN

1920- Mustafa Kemal Paşa'nın vilayetlere, Meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde açılacağını bildiren genelgesi.

1922- İtalyanların Söke'yi boşaltmaları üzerine Yunan kuvvetleri Söke'ye girerek, kasaba ve çevresini işgal etti.

1931- Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Kongresi Ankara’da toplandı.

1964- Rum Patriği Vekili Emilyanos ile Metropolit Canavaris, Türkiye aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle sınır dışı edildi.

2005- TBMM Başkanlık Divanı, ''TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Onur Ödülü''nün Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e

verilmesini kararlaştırdı.

2019- Ana muhalefet lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Akkuzu mahallesinde düzenlenen şehit cenazesi töreninde, bir grubun saldırısına uğradı.

22 NİSAN

1920- 24. Tümen komutanı Yarbay Mahmut, Hendek'ten Düzce üzerine yürürken, ayaklananlar tarafından şehit edildi.

1924- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü kuruldu. Anadolu Demiryollarının

devletleştirilmesine ilişkin yasa benimsendi.

1925- TBMM'de Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu ile Kadastro Kanunu kabul edildi.

1933- Türkiye ile Osmanlı Düyunu Umumiye Hamilleri arasında imzalanan antlaşmayla Osmanlı borçlarının

tasfiyesi sağlandı.

1940- Siirt'in güneyindeki Beşiri yakınlarındaki Raman Dağı'nda 1042 metre derinlikte petrol bulundu.

1993- Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı, Fatih Camii'nde kılınan namazdan sonra Vatan Caddesi'nde hazırlanan kabirde toprağa verildi.

2018-15 CHP milletvekili, parti göreviyle istifa edip İYİ Parti'ye geçti. "Milli İrade Formülü" adı verilen bu atılım ile İYİ Parti, Meclis'te grup kurma sayısına ulaşarak seçimlere doğrudan katılma hakkı elde etti.

23 NİSAN

1920- Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı.

1929- 23 Nisan ilk defa Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

1948- II. Dünya Savaşı'ndan beri kapalı tutulan Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi, törenle

halka açıldı.

1960- İzmit Petrol Rafinerisinin temeli atıldı.

1961- İlk TBMM binası müze haline getirildi.

1979- Türkiye'nin 7 ülke ile telefon görüşmesini sağlayacak uyduyla haberleşme istasyonu hizmete girdi.

1992- Sağlık kontrolü için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a, prostat kanseri teşhisi konuldu.

24 NİSAN

1909- İstanbul'a gelen Hareket Ordusu, 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdı.

1915- Osmanlı Devleti aleyhinde faaliyette bulunan Ermeni komiteleri kapatıldı. Bu komitelerin idarecilerinden 2345 kişi tutuklandı.

1920- İtilaf Devletleri temsilcilerinin San Remo Konferansı'nda kararlaştırdıkları Sevr Antlaşması, incelenmek üzere Osmanlı Hükümeti'ne verildi.

1920- İngilizler Şile'ye asker çıkararak kasabayı işgal etti.

1920- Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na seçilmesi.

1959- Mısır Devlet Başkanı Nasır, ''Shell ve Anglo-Egyptian'' petrol şirketlerini kamulaştırma emri verdi.

1980- İran'da rehin tutulan 52 Amerikalıyı kurtarmak için girişilen operasyon, rehineler kurtarılamadan 8 ABD askerinin ölümüyle sonuçlandı.

2004- BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm için hazırladığı plana ilişkin referandum yapıldı. KKTC'de kabul edilen, ancak Güney Kıbrıs Rum kesiminde reddedilen plan, her iki toplum tarafından kabul edilmediği için reddedilmiş oldu.

25 NİSAN

1915- Çanakkale'de sabaha karşı İngilizler; Fransız kuvvetleri ve Anzak Kolordusu'yla beraber Arıburnu, Seddülbahir ve Kumkale sahillerinden çıkarma yapmaya başladı.

1915- Çanakkale cephesinde Kara Muharebeleri başladı. Arıburnu Zaferi kazanıldı.

1918- Ermeni komitacılar, Kars'ın doğusundaki Subatan köyünde 750 Türk’ü katletti.

1920- İsmet Bey (İnönü), Genelkurmay Başkanlığına getirildi.

1920- TBMM adına Başkan Mustafa Kemal Paşa, ''Milleti birlik ve beraberliğe çağıran ve düşman yalanlarına

inanılmamasını isteyen'' genelgesi yayımlandı.

1946- İstanbul-Ankara hattında yataklı tren seferleri başladı.

1962- Anayasa Mahkemesi kuruldu.

2000- TBMM'de grubu bulunan 5 siyasi partinin genel başkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet

Sezer'i cumhurbaşkanlığına aday gösteren öneriyi imzalayarak, TBMM'ye sundular.

2017- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi; olağanüstü hal uygulaması çerçevesindeki uygulamalar ve demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu iddiasıyla, Türkiye'yi siyasi denetim altına alma kararı verdi.

26 NİSAN

1961- Yüksek Seçim Kurulu oluştu.

1986- Rusya'daki Çernobil nükleer santralinde patlama oldu. 7 milyon kişinin zarar gördüğü patlama nedeniyle ortaya çıkan radyoaktif bulutlardan, Türkiye de etkilendi.

2005- BM, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş'in BM Kalkınma Programı başkanlığına seçildiğini resmen

açıkladı.