Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Nöroloji ve Palyatif Bakım Servisi açıldı. Servis, Bolu’da ilk Çocuk Palyatif bakım servisi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından tescillendi.

Haber: Aslı Akış

 Törene AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Hastanenin Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Şit, Bolu İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, daire müdürleri ve hastane çalışanları katıldı.

AİBÜ’nün Gölköy yerleşkesinde bulunan hastanede hizmet vermeye başlayan servisin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Protokol üyeleri, kurdeleyi keserek açılışını yaptığı servisi gezdi.

Servis, Bolu’da ilk Çocuk Palyatif bakım servisi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından tescillendi. Serviste 1 Profesör, 1 Uzman doktor, 5 asistan ve 3 hemşire görev yapacak.

“BOLU’DA İLK AÇILAN ÇOCUK PALYATİF”

Hastaneye yeni açılan servis hakkında bilgi veren Başhekim Mustafa Şit, hastanede kalması gereken ve evde bakımı zor olan hastalar için bu servisi hizmete açtıklarını ifade ederek, “Çocuk palyatif bakımlarını sağlamak için açmış olduğumuz bir servis. Bu serviste özellikle bakıma ihtiyacı olan, uzun süreli hastanede kalmasını gerektiren evde bakılması zor olan hastalarımızın bakımı için faaliyete geçirdiğimiz bir servisimiz. Şu anda sağlık bakanlığından 6 yatak olarak onayımızı aldık. Bolu’da ilk açılan çocuk palyatif yataklarındandır. İnşallah burada bu şekilde ihtiyacı olan hastalarımıza daha iyi hizmet verme için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.

“BAŞARILARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ”

Törende bir konuşma da Bolu Halk Sağlığı Müdürü Seraceddin Çom yaptı. Çom şöyle konuştu; “Biliyorsunuz hem Bolu’nun hem bölgenin başımızın tacı. Danışacağımız hocalarımızın mevcudiyeti tıbbi seviyenin yüksekliği açısından üniversitemizin böyle eski başarılarını aynı şekilde sürdürülebilir olması çok önemli. Bakanlığımızdan iki tane yeni ambulansa gelmişti. Biz o sıfır ambulanstan bir tanesini üniversitemize vermemizi uygun gördük. Çünkü aynı zamanda eve taburcu olan hastanın da evlerine götürüyorlar. Aynı şekilde bazen başka illere gitmesi gereken çok komplike vakaları da ambulanslarla naklediyorlar. Ambulanslar yolda kalmasın, çok seri götürsün, çok seri geri getirsinler diye aynı zamanda da modern tüm tıbbi cihazları içeresinde barındırsın istedik ki hastalarımız hak ettikleri en yüksek seviyede tıbbi hizmeti alabilsinler. Bizim de önceliğimiz İl Sağlık Müdürlüğü olarak göreve geldiğimden bu yana üniversitemiz her zaman büyük başarılara imza atsın. Herkesin çözemediği hastaları sevk edebilsin. Ve burada çözümleri olsun. Bunu sağlamak için zaten yeni bir ekip var. Taze, heyecanlı enerji ile çalışan. Bizde kendi çapımızda üniversitemize sıfır ambulanslardan birini vermeyi uygun gördük”

“ARAÇLAR AMBULANSIN ARKASINA TAKILIP HIZLI ŞEKİLDE GİTMEYE ÇALIŞIYOR”

Törende son konuşmayı AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Alişarlı ambulanslara yol verilmesi konusunda uyarılarda da bulundu. Alişarlı; “Tabi malum ambulanslar özellikle hastaya acil intikal etmek için gerekli vasıtalardan bir tanesi. Hızlı bir şekilde ulaşması gerekiyor ve hızlı bir şekilde tekrar hastaneye nakli gerekiyor. Bu noktada ambulans kadar yoldaki şoförlerin de anlayışlı olması gerekiyor. Çünkü acil bir şekilde gidiyor. Eskiden bir fermuar sistemi diye bir şey geliştirmişlerdi. Tüm bunlar, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve diğerleri gibi gadget'larda ve cihazlarda oynanan çevrimiçi oyunlardan ödünç alınan fikirlerle yeni teknolojilerin geliştirilmesinde de kullanılır. Bu oyunların birçoğu çeşitli web sitelerinde bulunabilir ve bazıları ücretsizdir.  Ambulans ortadan inecek herkes fermuar gibi açılacak ve geçtikçe kapanacak diye maalesef olmuyor. Genelde bu iş güçleştiriliyor. Herkes arkasına takılıp hızlı bir şekilde ilerlemeye çalışıyor sıkıntı doğuruyor. Ambulans çok gerekli bir şey. Ama aynı zamanda toplumunda bilinçli olması lazım, kolaylaştırması lazım. Kolaylaştıran bir araç ama tek başına yeterli değil. Hep birlikte ambulans şoförlerine yol açacak şekilde trafikte anlayışlı olalım diyorum. Hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

Törende ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından kente gönderilen 2 ambulanstan AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tahsis edilenin anahtarı, İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom tarafından Rektör Alişarlı'ya teslim edildi.

Editör: TE Bilisim