Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, hükümetin açıkladığı asgari ücrete tepki gösterdi. Türkoğlu, açıklamasında, “Yapılan zam ücretlinin gelirini kağıt üzerinde artırsa da geçen yıldan bu yana ücretlinin alım gücü zamma rağmen eridi“ dedi.

Asgari ücrete yapılan zam oranına kamuoyundan tepkiler gelmeye devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu da yazılı bir açıklama yaparak hükümeti eleştirdi. CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, açıklamasında milyonların açlık sınırında yaşamaya mahkum edildiğini belirterek, “Asgari ücrete yüzde 26 zam yapıldı. Böylece 2019 yılı yeni asgari ücreti 2020 lira oldu. Öte yandan asgari ücretlinin alım gücü ise azalıyor. Geçen sene bir emekçi asgari ücretli maaşıyla 937 kilo patates ve 1097 kilo soğan alırken, yeni zamlı maaşıyla 721 kilo patates ve 562 kilo soğan alabiliyor. Yaklaşık 7 milyon ücretliyi doğrudan ilgilendiren asgari ücret, belirlendi. Asgari ücret tespit komisyonu 5 Aralık’tan bu yana gerçekleştirdiği son toplantısını yaptı. Komisyonun kararını Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı. Buna göre emekçinin eline geçen aylık net asgari ücret 1603 liradan 2020 liraya çıkarıldı. Yapılan zam ücretlinin gelirini kağıt üzerinde artırsa da geçen yıldan bu yana ücretlinin alım gücü zamma rağmen eridi” diye konuştu.

“2019’DA AYLIK ORTALAMA 527 LİRA VERGİ YÜKLENECEKLER”

Vergi ve prim kesintileri yapılmadan hesaplanan brüt asgari ücretin 2 bin 558 lira olarak belirlendiğini söyleyen Ersan Türkoğlu ayrıca, “Bu tutarın 538 lirası her ay işçiden gelir vergisi, damga vergisi, işsizlik sigortası kesintisi ve sigorta primi olarak kesilecek. Böylece işçinin eline geçen net asgari ücret 2020 lira olacak. İşçinin ödeyeceği vergiler bununla da bitmiyor. 2020 lirasının tümünü harcayan işçi, harcamaları üzerinden kendisine yansıtılan verileri de yüklenmek zorunda kalıyor. 2019 bütçesinde harcamalar üzerinden 506 milyar lira vergi alınacağı belirlendi. Tüketim vergileri özellikle gelirlerinin tümünü tüketen asgari ücretlinin reel gelirini azaltıyor. 2019’da yurttaşların her biri aylık ortalama 527 lira vergi yüklenecekler. Bu tutar asgari ücretlinin gelirinin yaklaşık yüzde 20’sine eşdeğer. Bu tutarlarla düşünüldüğünde işverenin cebinden çıkan tutar: 3005 lira” dedi.

“GÜVENCESİZLİK SARMALI İŞÇİ SINIFININ KABUSU OLDU”

CHP Merkez İlçe Başkanı Türkoğlu son olarak ise şunları söyledi: “Brüt asgari ücret 2558 lira, net asgari ücret 2020 lira, brüt geliri üzerinden yapılan kesinti: 538 lira, net geliri üzerinden ödediği vergi: 527 lira. 2018 yılında 1427 asgari ücretlinin 1 ayda aldığı ücreti, Cumhurbaşkanlığı 1 günde harcıyordu. 2019 zammıyla beraber düşünüldüğünde Cumhurbaşkanlığı bir günde ortalama 7,7 milyon TL harcıyor. Böylece Cumhurbaşkanlığı’nın 1 günde harcadığı tutar 3811 asgari ücretlinin 1 ayda kazandığı paraya eşdeğer oldu. Türkiye’de bu koşullar altında asgari ücret alabilenler dahi durumuna şükrediyor. DİSK’in Asgari Ücret 2019 raporuna göre 10 milyon işçi asgari ücret civarında bir gelirle yaşamını idame ediyor. Öte yandan güvencesizlik sarmalı AKP’li yıllarda işçi sınıfının kabusu oldu. İşkollarındaki denetimsizlik yüzünden birçok işçi asgari ücret dahi alamıyor. DİSK’in raporuna göre 1 milyon 800 bin işçi asgari ücretin altında bir gelir elde ediyor.”

 

Editör: TE Bilisim