Tarımın olmazsa olmazlarından gübre kullanımının daha etkin şekilde sağlanabilmesi amacıyla yapılan toprak analizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, çiftçileri analiz yaptırmaya davet etti.

Türkiye’de sadece Bolu’da, Bolu İl Özel İdaresi ve Bolu Ziraat Odasının destekleri ile 500 numune ücretsiz analiz edilecek. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Sonbahar ekim dönemi başlamadan önce Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne getirilen numuneleri analiz ettiklerini belirten Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, “2018 yılı bahar dönemi itibariyle Sayın Valimizin destekleri ile kendilerine de bu projeyi açtık. Toprak analizi ücretsiz yaptırabilir miyiz özel idare desteği ile diye sorduk. Kendileri de sağ olsun özel idare desteği ile ziraat odası da ben de destek veririm demesi üzerine böyle bir proje başlatmış olduk. Biz yaklaşık 500 adet numuneyi ücretsiz yapacağız. Bunların bedelinin yaklaşık %60’ını özel idare karşılayacak, %40’ını da ziraat odası karşılayacak. Bahar döneminde buna başladık. Patates ekim döneminde belli bir kısmını yaptık. Şu an itibariyle yaklaşık %45’i civarını analiz yaptık bu 500 numunenin. Geri kalan kısmını da sonbahar döneminde, şu an ekim dönemi başlamadan önce yapmak istiyoruz. Bununla ilgili üreticilerimize, il müdürlüğümüz, ilçe müdürlüğümüz kanalı ile ilgili şube kanalı ile duyurmaya çalışıyoruz. Bize analiz için topraklarınızı getirirseniz, biz ücretsiz olarak bunu yaptıracağımızı söylüyoruz.” dedi.

“Gübre atmadan önce toprağı bilmemiz gerekiyor”

Gübre kullanımında toprakta eksik olan elementlerin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan İzzet Murat şöyle konuştu; “Buradaki amacımız şu; gübre atmadan önce toprağı bilmemiz gerekiyor. Toprakta ne var ne yok. İhtiyacı olan besin maddesini vermemiz lazım. Bu da nedir? Makro besin elementleri dediğimiz azot, potasyum, fosfor ve diğer bazı mikro besin elementlerini, asitlilik tuzluluk, phsına bakarak üreticiye hangi ürünü ekecekse o ürüne göre şu gübreden şu kadar kullanman gerekir diye rapor çıkartıp kendilerine veriyoruz. Buradaki amacımız tarlaya gereksiz besin maddesi atmamak, tarlanın ihtiyacı olanı atmak. Bu hem toprağın gereksiz yere kirlenmesini önleyeceği gibi hem de üreticinin gereksiz yere cebinden fazla para çıkmasını engelleyecek. Aynı zamanda gerekli besin maddesi gerektiği kadar atılırsa, verimini arttıracak. Gübre direkt verimi etkileyen bir madde. Topraklarımız yıllardır üretim yapıldığı için besin maddeleri toprakta zayıflıyor. Her bitki besin maddesini kaldırıyor. Eksilen besin maddesini toprağa verebilmek lazım. Bunu suni gübre veya doğal gübre ile yapabiliriz. Amacımız bunu çiftçiye anlatabilmek ve gerektiği kadar besin maddesinin toprağa verilmesini sağlamak.”

“Analiz ile gübre maliyetini düşüyor”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren toprak analiz laboratuvarı personeli Ziraat Mühendisi Mustafa Karakaş, toprak analizi sürecini anlattı. Karakaş, “Çiftçilerimizden toprağımız geldiği zaman ilk önce kabul kayıt yapıyoruz ve daha sonra, toprağı inceltiyoruz. Küçük parçacıklar haline gelen toprağımızı iki milimetrelik elekten geçirdikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra da analiz yapmak üzere laboratuvara alıyoruz. Toprağımızı hazır hale getirdikten sonra toprağımızın ekstratını çıkararak oradaki besin elementlerini çıkartmakta icp cihazı kullanıyoruz. Bu cihazla toprakta bitki besin elementleri ne kadar var ise bunları tayin edebiliyoruz. Toprağımızda fosfor noksanlığı, demir, bakır, çinko, mangan eksikliği söz konusu oluyor. Gübre fiyatlarımız arttığından çiftçilerimizi laboratuvarımıza davet ediyoruz. Bu analizi yaptıktan sonra gübre maliyeti düşük olacaktır. Şu dönemde de analizleri ücretsiz yapıyoruz. çiftçilerimizi laboratuvarımıza bekliyoruz. Analiz yapıldığında hem toprak, hem de insan sağlığını koruyoruz, hem de maliyeti düşürüyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim