Uğur Mumcu’nun vefatının 30’uncu yılında, Bolu’daki Uğur Mumcu parkında anma töreni gerçekleştirilerek, karanfiller bırakıldı.

Haber: Oğuzhan Eke

Gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Mumcu’nun hayata veda edişinin 30’uncu yılında Bolu’daki Uğur Mumcu parkında anma töreni düzenlendi. Törene, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ve Bolu Belediye Başkanlığı Sözcüsü Rasim Özdemir’in yanı sıra protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“LAİK VE ÖZGÜR BİR ÜLKE HAYALİ NE YAZIK Kİ GERÇEKLEŞMİŞ DEĞİL”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Atatürkçü Düşünce Derneği Bolu Şube Başkanı Raşit Aydın yaptı. Aydın, Uğur Mumcu gibi insanların unutturulmayacağını belirterek, “Bugün onların laik ve özgür bir ülke hayali ne yazık ki gerçekleşmiş değildir. Onların açtığı yolda mücadelemiz sürecektir ve inanıyoruz ki güzel günler göreceğiz. Karanlıklar dağılacak ve özgürlük ülkemizin üzerinde bir yıldız gibi parlayacaktır. Uğur, ‘Vurulduk ey halkım, unutma bizi’ diyordu. Biz onları unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“CİNAYETİN SİS PERDESİ ARALANAMAMIŞTIR”

Bolu Barosu Genel Sekreteri Esin Dolapçı, Uğur Mumcu’nun hukuk alanındaki çalışmalarının kaynak gösterildiğini belirterek, “Uğur Mumcu ülkemizin aydınlık geleceği için kalemini korkusuzca kullanan cesur bir gazeteciydi. Ama bizim için aynı zamanda önemli olan Uğur Mumcu’nun hukukçu kimliğidir. Bilindiği üzere kendisi irade hukuku dalında öğretim üyesi olarak da görev yapmıştır. Bizler Uğur Mumcu’yu literatürde kaynak göstererek, hukuk pratiğine ilişkin isabetli tespitlerini hala kullanmaktayız. Maalesef aramızdan ayrılışının üzerinden 30 yıl geçmesine karşın onu katledenler, azmettiricileri hukuk önüne çıkartılamamış ve cinayetin sis perdesi aralanamamıştır” ifadelerini kullandı.

“ONLARI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Uğur Mumcu’nun ölümsüz olduğunu belirterek, “Uğur Mumcu ölümsüzdür, çünkü bizler her yıl 24 Ocak’ta, 1993 yılından bugüne kadar burada toplanıyoruz. Türkiye’nin diğer illerinde toplanıyoruz, Avrupa’nın birçok kentinde toplanıyoruz. Başta Uğur Mumcu olmak üzere, devrim şehitlerimiz, aydın şehitlerimizi, çağdaş insanlarımızı, katledilen insanlarımızı anıyoruz. O yüzden de başta Uğur Mumcu olmak üzere bütün katledilen aydın, çağdaş insanlarımız ölümsüzdür. Çünkü biz onları unutmadık, unutmayacağız” diye konuştu.

“BİRBİRİMİZLE DAHA ÇOK KENETLENMELİYİZ

Özdemir, cemaatlere karşı birlik olunması gerektiğini belirterek, “Aydınlarımızı katlettirmemek için birbirimizle daha çok kenetlenmeliyiz. Daha çok bir arada olmalıyız. Kısaca birleşmeliyiz. Türkiye’nin ileri gelen, çağdaş insanları bir araya gelmeli, çetelere karşı, terör örgütlerine karşı, cemaatlere karşı birleşmeliyiz. Birleşmeliyiz ki bundan sonra Uğurlar Olsun türküleri yazılmasın, ‘Uğurlar olsun’ demeyelim. Çağdaş, aydın insanlarımı gözyaşları ile uğurlamak zorunda kalmayalım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların akabinde, park içerisinde bulunan Uğur Mumcu anıtına, katılımcılar tarafından kırmızı karanfiller bırakıldı.

Editör: TE Bilisim