Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici moderatörlüğünde Siyasi Tarihçi Barış Zeren ve Siyaset Bilimci Yazar Fatih Yaşlı’nın konuk olduğu “Emperyalizm ve Savaş” konulu söyleşi yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Haber: Aslı Akış

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici moderatörlüğünde  “Emperyalizm ve Savaş: Ukrayna Krizi Aynasında Dünya ve Türkiye” konulu söyleşi düzenlendi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı, savaşın toplumlar için yarattığı yıkımın yanı sıra yurtsuzlaşma, yoksulluk, göç ve kitlesel işsizlik, Siyaset Bilimci Fatih Yaşlı ile Tarihçi ve araştırmacı Barış Zeren tarafından ele alındı.

Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi’ndeki söyleşiye Eğitim Sen Bolu Şubesi Yürütme Kurulu, üyeler, öğrenciler, öğretmenler ve pek çok davetli katıldı.

“BRECHT’İN DE DEDİĞİ GİBİ ‘BARIŞ OT DEĞİL Kİ YEŞERSİN”

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici; dünyada kalıcı bir barış sağlanması gerektiğine işaret ederek; “Ukrayna-Rusya savaşı üzerinden süreci, savaşın nedenlerini değerlendireceğiz. Hepimiz burada aslında savaşa karşı hayır barış hemen şimdi sloganları atıyoruz ama Brecht’in de dediği gibi ‘barış ot değil ki yeşersin’. Dolayısıyla tersten savaşın nedenlerini konuşurken Dünya’da kalıcı bir barışın tesisi için meseleye nasıl bakılmasından gerektiğini anlamaktan geçiyor.” dedi.

“SAVAŞLAR DÜNYA VE HALKLAR İÇİN BİR FELAKETTİR”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Yazar Fatih Yaşlı; “Savaşa her koşulda hayır demek gerektiğine vurgu yaparak; “Savaşlar dünya için, halklar için bir felakettir. Her koşulda savaşa hayır demek gerekir. Ancak savaşı ayırt ederken bunun içinin nasıl doldurulacağı önemli. Savaşa hayır derken bu savaşın çıkış dinamiklerini, tarihsel kökenlerini, tarafların ne yapmaya çalışmak istediklerini ve buradan nereye varılacağını da anlamak önemli. Dolayısıyla biz bugün bunu konuşmaya çalışacağız. Yani bu savaş niye çıktı, taraflar ne istiyor, talepleri nelerdi, buradan nereye varır bu süreç nereye evrilir onu anlatmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞ SÜRECİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEK”

Yaşlı, pandemi ve ekonomi sebebiyle dünyanın zor bir süreçten geçtiğinin altını çizerek; “Türkiye ekonomisi çok ciddi bir krizden geçiyor ve maalesef bu savaş bu ekonomik krizi daha da derinleştirecek. Yani en basitinden petrol fiyatları artacak, doğalgaz fiyatları artacak, buğday fiyatları artacak. Türkiye’ye gelen turist sayısı muhtemelen azalacak. Zaten ekonomi pandemi vesilesiyle hem bizde hem dünyada zor bir süreç geçiriyorken maalesef bu savaşın bu süreci daha da derinleştireceğini söylememiz mümkün. Bu nedenle ne kadar kısa sürede diplomasi masasına oturulursa, ne kadar kısa sürede çatışmalar durursa bu hem Türkiye için hem dünya için iyi olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“BİLGİ KİRLİLİĞİ VE YÖN BULANIKLIĞI VAR”

Akademisyen Siyasi Tarihçi Barış Zeren,  Türkiye’nin ileri gitmesini isteyen insanların önünde iki engel olduğuna işaret ederek;  “Bu dönemde özellikle Türkiye’de dünyayı anlamak isteyen, Türkiye’nin daha ileriye gitmesini isteyen insanların önünde çifte bir engel var daha önceki dönemlere göre. Müthiş bir bilgi kirliliği var. Enformasyon çağındayız fakat bu doğru bilgiye ulaşmayı giderek daha da zorlaştıran bir duruma doğru evrilmiş vaziyette. İkincisi yön bulanıklığı var. Bütün dünyada aslında belli bir militarizasyon, savaş, hukukun rafa kaldırıldığı sistemlerin bütün Avrupa çapında ortaya çıktığı bir dönem yaşıyoruz. Neonazizmin ortaya çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla çifte hatta birkaç kat daha zor işimiz var. Bütün bu zorluk katmanlarını kaldırmak için bir yerden başlamak zorundayız. Tartışmak, soğukkanlı bir şekilde bütün olguları dizmek ve aslında şu anda bize unutturulmaya çalışılan pek çok kavramı, emperyalizm gibi, sömürgecilik gibi kavramları tekrar hatırlayıp bunları yenileyip güncellemek zorundayız.” diye konuştu.

“DÜNYAYI ANLAMAK İSTEYEN İNSANLAR ŞAPKAYI ÖNÜNE KOYUP GİDİŞAHATA MÜDAHİL OLMALI”

Ukrayna - Rusya savaşında, Türkiye’nin somut anlamda savaştan etkilenmiyor gibi göründüğünü fakat iki farklı koşulda etkileyeceğini ileri süren Zeren; “Türkiye’nin durumu bütün bu bağlam içerisinde şu anda savaşta somut olarak nisbeten nötr gibi bir yerde duruyor olsa da Türkiye’yi etkileyecektir. İki anlamda etkileyecektir. Göç anlamında, şu anda daha çok doğu Avrupa’ya doğru gidiyor. Fakat Türkiye aslında Ukrayna ile aşağı yukarı aynı kuşak. Eğer bir soğuk savaş, eğer bir demir perde politikası ortaya çıkacaksa Türkiye bir tampon ülke olacaktır ve bu Türkiye’nin her türlü varlık koşullarını etkileyen bir tartışmaya dönecektir. Şunu unutmayalım çok kısa bir zaman önce Türkiye sınırlarını sorunsallaştıran dünya basınında orta doğu projesi kapsamında haritalar dolaştırıldı. Bu konular tekrar gündeme gelebilir. Artık ben Türkiye yönetiminin değil ama muhalefetin, dünyayı anlamak isteyen insanların şapkayı önüne koyup daha soğukkanlı bir şekilde bu gidişata nasıl müdahil olacaklar tartışmaları gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim