Prof. Dr. Mustafa Ünal ile röportaj

Röportajı yapan: Gazetemiz köşe yazarı Kemal Bilsel Sarısözen

Ulusal Başarılarıyla, Sayın Prof. Dr. Mustafa Ünal ile Söyleşimiz

Sayın hocam,

Soru 1: Bilgi paylaşıldıkça artan çok değerli bir hazinedir. Alan çalışmalarınızdan genel bir açıklamada bulunabilir misiniz?

Cevap: Jeolojik devirler düşünüldüğünde yaşadığımız zamanda, bilinen bir milyondan fazla türü ile Dünya’ya hakim olan canlı grubu böceklerdir. Bu inanılmaz çeşitlilikten ve doğaya olan büyük hayranlığından dolayı 28 yıl kadar önce hocam Prof. Dr. Ö. Koçak’ın teşviki ile akademik anlamda böcekler üzerine çalışmaya başladım. Böcek takımlarından Orthoptera (çekirgelerin de bulunduğu grup) takımının taksonomisi ve sistematiği konusunda uzmanlığımı da aldım. Bu alan öncelikle Türkiye olmak üzere Dünya Orthoptera türlerinin tespit edilmesi, sınıflandırılması, akrabalık ilişkilerinin tespiti, sahip oldukları özellikleri ortaya çıkararak diğer bilim dallarındaki çalışmalara kapı açan temel bir alandır.

Soru 2: Bu amaçla yurt içi ve yurt dışında nasıl araştırmalarda bulundunuz?

Cevap: Bu amaçla yurt içi ve yurt dışında birçok familya, cins ve türlerle ilgili araştırmalarda bulundum. Bu tip çalışmaların en önemli aşamaları, arazi çalışmaları ile doğadan örnekler toplanması, bunların müze materyali haline getirilerek teşhislerinin yapılması ve oluşan koleksiyonun sonraki çalışmalar için bilimsel müze ortamında muhafaza edilmesidir. Yıllardır yaptığım çalışmalarla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde bir Entomoloji Müzesi kurulmuştur. Bu müze kamuoyu tarafından algılanan şekliyle halka açık bir koleksiyon olmayıp sadece öğretim düzeylerinde öğrencileri bildirmek amacıyla kısa ziyaretleri kabul etmektedir.

Soru 3: Yıllarca çalışan ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?

Cevap: Koleksiyonda tarafımdan toplanmış olan 70.000’den (yetmiş binden) fazla örnek bulunmaktadır. Bunlar arasında Dünyada başka koleksiyonlarda bulunmayan onlarca türün ilk ve tek örnekleri bu koleksiyonda yer almaktadır. Bu durum, bu müzenin bilimsel değerini artıran çok önemli bir özelliğidir.

Soru 4: Dünyaca meşhur yurtdışı gezilerinde örnek müzeler de söylerseniz, konu daha da iyi anlaşılacaktır.

Cevap: Yurtdışında bulunan, Dünyaca ünlü çok sayıdaki doğa tarihi müzelerinde araştırmalarda bulundum. Bunlardan en önemli olan bazıları Londra, St. Petersburg, Berlin, Viyana, Paris, Madrid Doğa Tarihi Müzeleridir. Bunca zamandır yapmış olduğum arazi ve müze çalışmalarında 100’den fazla yeni türü ilk kez bilim dünyasına tanıtarak onları isimlendirmiş oldum.

Soru 5: Konunun bilim insanları, alanınızda, sizi nasıl onurlandırdılar? Bu konuya da kısaca değinir misiniz?

Cevap: Bu çalışmalarım nedeniyle bazı meşhur bilim adamları ismimden köken alan bilimsel isimleri yeni buldukları tür ve cinslere vererek beni onurlandırmışlardır. Örnek olarak Venezuela’da bulunan yeni bir tür Harvard Üniversitesinde görevli Dr. Naskrecki tarafından Acantheremus unali olarak adlandırılmış, Afrika’da tanımlanan bir cinse Unalia, Güney Doğu Asya’da bulunan başka bir cinse ise Unalianus isimleri verilmiştir. Elbette bütün bunlar ve araştırma sonuçlarının yayınlanmış olması ile Üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemizin adı da bu alanda tanınmış oldu.

Sayın okurlar,

Başarı merdivenlerine elleri arkada çıkılmıyor, çiçekli yollardan da gidilmiyor. Bu nedenle güçlükler başarının değerini artıran süslerdir. İşte bunun için hayatlarında hiçbir başarı gösteremeyenler, kendilerini başkalarının başarılarını küçültmekle teselli ederler. Hayatta başarılı olanlar kendilerine gereken bilgileri öğrenmekten biran geri kalmazlar ve hadiselerin sebebini de her zaman araştırırlar. Büyük işleri başarmak isteyen kimseler yine bu nedenle olacak ki hayatlarında ölüm yokmuş gibi davranmışlardır. Bu da sürekli bir araştırmayı ve sonuca gitmeyi gösteren bir doğru düşüncedir. Başarılı insanlar aslında şu cümlenin de altını çizmişlerdir “Bütün başarılarımı, işlerimi vaktinden önce yapmış olmama borçluyumdur.” bu vesile ile Prof. Dr. Sayın Mustafa Ünal’a başarılarının devamını dilerken sağlık ve mutluluk dileklerimi de belirtmek isterim.

Editör: TE Bilisim