15-16 Eylül’de Bolu’da düzenlenecek Uluslararası Köroğlu Çalıştayı öncesinde belediye başkanlığı makamında basın toplantısı düzenlendi. Buradaki toplantıda konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Köroğlu destanının, Bolu, Türkiye ve Türk Dünyası’nın sınırlarını aşarak, adalet arayışının uluslararası simgesi olarak ilerlediğini görmekten gurur duyuyoruz. Mücadelesi ve ozanlığı ile büyük bir kültürel zenginliğe sahip Köroğlu’nu, bilimsel çalışmalarla da tüm dünyaya, gelecek kuşaklara tanıtmak, bizim tarihsel bir sorumluluğumuz” dedi.

5’inci Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında, 15-16 Eylül günlerinde de “Bolu’dan Türk Dünyası’na, Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını, Uluslararası Çalıştayı” düzenlenecek.

Uluslararası Köroğlu Çalıştayı’nın tanıtımı için Başkanlık Makamı’nda basın toplantısı düzenleyen Alaaddin Yılmaz, geleneksel Uluslararası Köroğlu Festivali’nin de katkılarıyla Köroğlu efsanesinin artık tüm dünyada tanınan bir değer olma yolunda emin adımlarla ilerlemesinden gurur duyduklarını söyledi.

Yılmaz, “Köroğlu, Türk dünyası ile her anlamda güçlü bir işbirliği oluşturmamızı sağlayan ortak kahramanımız, ortak gücümüz oldu. Bugün mutlulukla görüyoruz ki Köroğlu’nun namı, temsil ettiği adalet, yiğitlik, mertlik, iyilik gibi kavramlarla artık coğrafyamızı dahi aşıyor. Köroğlu bugün, bizi sadece Türk dünyası ile değil, bu değerler etrafında toplanmak isteyen tüm dünya ülkeleriyle oluşturacağımız birlikteliğin de simgesi oluyor. Bolu Belediyesi olarak, Türk dünyasının ortak kahramanı olan Köroğlu’na sahip çıkmaya ve kahramanımızı, destan yazdığı Bolu’dan, tüm dünyaya tanıtmak için azimle, durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“Köroğlu’nu dünyaya tanıtmak tarihsel sorumluluğumuz”

“Bolu’yu da gerçek anlamıyla ‘Köroğlu Diyarı’ yapacağız” diyen Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Köroğlu Festivali ile hedeflediğimiz birçok projemiz var. Bolu, Köroğlu ile bütünleşerek marka kent haline gelecek. Önümüzdeki dönemde, Köroğlu Parkı yapmak için 90.000 m2’lik bir alanda başlattığımız çalışmalarımız sürüyor. Park’ta, 25 metre yüksekliğinde, Bolu’nun her yerinden görülebilecek dev bir Köroğlu heykeli dikeceğiz. Bu park içerisinde, Türk Cumhuriyetleri’nin her birinin birer köşesi olacak. Türk dünyasında Köroğlu efsanesinin geçtiği şehirlerle ‘Köroğlu Kardeşliği’ oluşturacağız. ‘Kardeş Kentler’ işbirliği ile kültür, ekonomi, turizm ve değerler köprüleri inşa etmeyi hedefliyoruz. Bunların yanı sıra, Park’ta kurulacak Köroğlu Müzesi’nde, Köroğlu efsanesine sahip ülkelerin dokümanları sergilenecek. Ayrıca, Köroğlu’nun UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türk Dünyası’nın Ortak Kahramanı olarak alınması için de çalışmalarımız sürüyor. Köroğlu’nu, dünyaya tanıtmanın, bizim, gelecek kuşaklara yönelik en büyük tarihsel sorumluluklarımızdan biri olduğuna inanıyorum.”

“Destek vermeye hazırız”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı de düzenlenecek çalıştay ile ilgili olarak, “Adından da anlaşılacağı gibi bir festival kısmı bir de bilimsel kısmı var. Festival kısmı tamamlandı, üniversitemiz de bilimsel etkinlikler kapsamında bu çalışmaya destek veriyor. 1997 yılından beri yürütülen bir çalışma olduğunu biliyorum, yani bu çalışmanın 20 yıllık bir geçmişi var. Daha önce çeşitli isimler altında düzenlenmiş; çalıştay adı verilmiş, sempozyum adı verilmiş, bilgi şöleni denilmiş ama hepsinin ana teması, hedefi ‘Köroğlu’ isminin Bolu ile anılmasını sağlamaktır. Üniversite olarak hem sosyal, hem de bilimsel çalışmalarda Bolu şehrimize destek vermeye dün olduğu gibi gelecekte de hazırız.” dedi.

Karataş: “Çığır açacak bir çalıştaya imza atacağız”

Köroğlu çalışmalarının tarihsel süreci hakkında bir sunum gerçekleştiren Bamer Müdürü Azize Aktaş Yasa ise “15-16 Eylül tarihleri arasında Bolu’dan Türk dünyasına Köroğlu çalışmalarının dünü, bugünü, yarını uluslararası çalıştayını gerçekleştireceğiz. Geçen yıl yaptığımız sempozyum sonunda bir değerlendirme oturumu yapıldı ve bu oturumda bu konunun duayenleri Prof. Dr. Fikret Türkmen, Prof. Dr. Dursun Yıldırım ve diğer hocalarımız söz aldılar. Onların değerleri gösterdi ki; aslında Türkiye ve Türk dünyasında yoğun olarak yapılan bu çalışmalarda metot birliği yok. Bu çalışmaların toptan gözden geçirilmesi gerekiyor. O nedenle biz bu yıl ki çalışmanın sempozyum olarak değil de çalıştay şekilde düzenlenmesinin doğru olacağına karar verdik. Çalıştaydan en güvenli ve en hızlı sonucu almak için de Türkiye’de adeta bir ekol olmuş Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile bir çalışma yapmak istedik. Onlarda teklifimizi olumlu karşıladılar. Onların da desteği ile biz umarım Köroğlu çalışmalarında çığır açacak bir çalıştaya imza atacağız Bolu Belediyesi ile birlikte.” ifadesini kullandı.

16 konu 12 oturumda tartışılacak

15 - 16 Eylül 2017 tarihlerinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kültür Merkezi’nin farklı salonlarında düzenlenecek Çalıştay’da Protokol konuşmalarını, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve BAMER’den Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa yapacak. Çalıştay’da 16 konu başlığı 12 oturum ile tartışılacak. Yrd. Doç. Dr. Yasa, “Çalıştay’da, geçen yıl gerçekleştirilen 6’ncı Uluslararası Köroğlu Sempozyumunun Değerlendirme Oturumu sonunda ortaya çıkan görüşler doğrultusunda, Köroğlu çalışmalarının dünden bugüne değerlendirmesi yapılacak ve bundan sonra gerçekleştirilecek Köroğlu çalışmaları için bir yol haritası oluşturulacak” dedi.

11 ülkeden Çalıştay’a katılacak akademisyenler ve konuşma konuları ise şöyle: Birinci Oturum, Prof. Dr. Fikret Türkmen başkanlığında yapılacak. Oturuma, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş, Köroğlu’nun Köyü(16. yy Tahrir Defterleri’ne göre); Prof. Dr. Ali Yakıcı, Türkiye’de Köroğlu Çalışmalarının Tarihi Boyutu/Tarihi Belgelerde Köroğlu Konusunda Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü ve Yarını; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, Türkiye’de Köroğlu Derlemeleri ve Metin Yayınları Üzerine Bir Değerlendirme isimli çalışmalarıyla katılacak.

İkinci Oturum, Prof. Dr. Dursun Yıldırım başkanlığında yapılacak. Oturuma, Prof. Dr. Ali Duymaz, Türkiye’deki Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü ve Geleceği; Prof. Dr. Metin Ekici, Bolu’da Köroğlu Konulu Bilimsel Toplantılar; Arş. Gör. Dr. Mustafa Duman, Arş. Gör. Gökçe Emeç, Türkiye Üniversiteleri’nde Yapılmış Köroğlu Konulu Tezler başlıklı çalışmalarıyla katılacak.

Üçüncü Oturum, Prof. Dr. Mustafa Arslan başkanlığında yapılacak. Oturuma, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, Cumhuriyet Döneminde Destan Kahramanı Köroğlu’ndan Esinlenilerek Yazılan Şiir ve Düzyazı Eserler; Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Türk Sinemasında Bir Kadim Kahraman: Köroğlu Ve Yansımaları; Doç. Dr. Sıtkı Bahadır Tutu da Türkiye’de Köroğlu Anlatılarının Müzik Katmanları Hakkında Yapılan Çalışmalar ve Yöntem Sorunları başlıklı çalışmalarıyla katılacak.

Dördüncü Oturum, Prof. Dr. Ali Yakıcı başkanlığında yapılacak. Oturuma Prof. Dr. Fikret Türkmen, Köroğlu Anlatmalarının Ermeni Varyantları Hakkında Çalışmalar; Dr. Enver Uzun, Elyas Muşegyan’ın ‘Nağmeler’ Kitabı (Köroğlu Destanı) Üzerine Yapılan Çalışmalar başlıklı çalışmalarıyla katılacak.

Beşinci oturum Prof. Dr. Ali Yakıcı başkanlığında yapılacak. Oturuma, Doç. Dr. Adem Öger, Çin’de Emir Göroğlı Destanı Üzerine Yapılan Çalışmalar; Prof. Dr. Alimcan İnayet, Emir Göroğlı Destanı Üzerinde Türkiye’de Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi başlıklı çalışmalarıyla katılacak.

Altıncı oturum, Prof. Dr. Kenan Ziya Taş ve Prof. Dr. Muhtar Kazımoğlu başkanlığında yapılacak. Oturuma, Doç. Dr. Kuanyshbek Kenzhalin, Kazak Halkbiliminde ‘Köroğlu’ Destanı ve İncelenmesi: Dünü, Bugünü Ve Yarını; Yrd. Doç. Dr. Pınar Fedakar, Kazakistan Sahası Köroğlu Anlatmaları Üzerinde Türkiye’de Yapılmış Çalışmaların Değerlendirilmesi; Ulanbek Alimov, Kırgızistan’da Yapılan Kırgız Köroğlu Anlatmaları İle İlgili Çalışmaların Dünü, Bugünü, Yarını ve Prof. Dr. Zekeriya Karadavut ise Köroğlu Destanının Kırgız Eş Metni İle İlgili Çalışmalar isimli çalışmalarıyla katılacak.

Yedinci Oturum Prof. Dr. İsmet Çetin ve Doç. Dr. Ranetta Gafarova başkanlığında yapılacak. Oturuma, Prof. Dr. Cabbar Işankul, Köroğlu Destanı’nın Özbekistan’daki Tetkiki Meselesi; Doç. Dr. Selami Fedekar, Özbek Köroğlu Destanı Hakkında Türkiye’de Yapılan Çalışmalar; Yrd. Doç. Dr. Tahir Aşirov, Ogulmaral Atacanova ve Laçin Maşadova, Türkmenistan’da Yapılan Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Geleceği; Prof. Dr. Mustafa Arslan, Türkmen Köroğlu Anlatmaları Üzerine Türkiye’de Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü, Yarını ve Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin de Köroğlu’nun Türkmen Kolları Üzerine Türkiye’de Yapılan Çalışmalar: Tarihçe, Yöntem Ve Problemler isimli çalışmalarıyla katılacak.

Sekizinci Oturum, Prof. Dr. Zekeriya Karadavut ve Prof. Dr. Cabbar Işankul başkanlığında düzenlenecek. Oturuma, Prof. Dr. Muhtar Kazımoğlu, Azerbaycan’da Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını; Prof. Dr. Ramazan Qafarlı, ‘Köroğlu’ Eposunun Azerbaycan’da Yayınlanması ve İncelenmesi Tarihine Kısa Gezi; Prof. Dr. İsmet Çetin, Türkiye’de Azerbaycan Sahası Köroğlu Çalışmaları, Ali Barazandeh Türk, Geçmişinden Günümüze İran’da Köroğlu ve Okt. Fazıl Özdamar, Köroğlu’nun İran Türkleri Anlatmaları Üzerine Türkiye’de Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü, Yarını başlıklı çalışmalarıyla katılacak.

Dokuzuncu Oturum, Prof. Dr. Ali Duymaz ve Doç. Dr. Kuanyshbek Kenzhalin başkanlığında düzenlenecek. Oturuma, Doç. Dr. Muvaffak Duranlı, Rusya’da Köroğlu Çevirileri Ve Yayınlarının Genel Değerlendirmesi; Makvala Kharebava, Gürcistan’da Yapılan Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Geleceği; Doç. Dr. Ranetta Gafarova, Kırım Tatar Folklorunda Köroğlu Anlatıları İle İlgili Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü Ve Yarını isimli çalışmalarıyla katılacak.

Onuncu Oturum, Prof. Dr. Metin Ekici ve Prof. Dr. Ramazan Qafarlı başkanlığında düzenlenecek. Oturuma, Yrd. Doç. Dr. Rabia Uçkun, Balkanlarda Köroğlu Anlatılarıyla İlgili Ülkemizde Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü ve Yarını; Hamdi Hasan, Makedonya’da Yapılan Köroğlu ile İlgili Çalışmaların Dünü Bugünü ve Yarını, Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca da Makedonya’da Köroğlu Anlatıları İle İlgili Yapılan Çalışmaların Dünü, Bugünü Ve Yarını isimli çalışmalarıyla katılacak.

On birinci Oturum, Prof. Dr. Alimcan İnayet ve Doç. Dr. Muvaffak Duranlı başkanlığında düzenlenecek. Oturuma, Yrd. Doç. Dr. Nevriye Çufadar, Bulgaristan’da Yapılan Köroğlu Anlatmaları ile İlgili Çalışmaların Dünü, Bugünü, Yarını (Bulgaristan’ın Kuzeydoğu Bölgesinde Köroğlu Halk Anlatmalarının Yorumu); Yrd. Doç. Dr. Atıf Akgün, Türkiye’de Yapılan Bulgaristan’da Köroğlu Anlatıları ile İlgili Çalışmaların Dünü, Bugünü, Geleceği; Doç. Dr. Liubovi Çimpoeş de Gagauzlar’da Köroğlu Destanı’nın Zaman Ve Mekana Göre Değişmesi isimli çalışmalarıyla katılacak.

On ikinci oturum ise Prof. Dr. Fikret Türkmen, Prof. Dr. Dursun Yıldırım, Prof. Dr. Metin Ekici, Doç. Dr. Liubovi Çimpoeş’in konuşması ile yapılacak.

Çalıştay’ın Bilim Kurulu’na, 11 ülkeden gelen akademisyenlerin yanı sıra, Almanya’nın Bonn Üniversitesi’nden Prof. Dr. Karl Reichel ile Çin’in Minzu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdülhekim Mehmet de Köroğlu konulu bilimsel eserleriyle katkıda bulunacak.

Editör: TE Bilisim