Bolu Uluslararası Köroğlu Öğrenci Derneği tarafından organize edilen Türkiye’de 11’incisi, Bolu’da ilki gerçekleşen ‘Onlarca Renk, Yüzlerce Kültür’ ‘Dünya 5'ten Büyüktür’ sloganıyla “Uluslararası Öğrenci Buluşması” etkinliği düzenlendi.

HABER: Aslı Akış

Türkiye’de eğitim gören Uluslararası öğrencilerin kültürlerini tanıtması için her yıl yurt genelinde ve yurt dışında uluslararası öğrenci dernekleri federasyonu (UDEF) tarafından organize ediliyor.

Bu yıl da 11’inci kez yapılan Uluslararası öğrenci buluşmalarının Bolu programı Kent meydanında düzenlenen organizasyonla gerçekleşti.

Düzenlenen etkinliğe;  Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Saadet Partisi Bolu İl Başkanı Veysel Çetinkaya, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Türkiye Uluslararası Öğrenci Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, Bolu Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Seyit Ali Aydın, Kırgızistan, Kazakistan’dan gelen misafir öğrenciler, aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlik İstiklal Marşının okuması ile başladı. Program açılışında ilk olarak Kuran-ı Kerim tilaveti okundu. Ardından açılış konuşmasını Bolu Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Seyit Ali Aydın yaptı. Aydın; Türkiye uluslararası öğrenciler üzerine çalışan ve bizimde üyesi olduğumuz bu alansa en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Öğrenci dernekleri Federasyonu (UDEF), bu yılda 41 ülke ve 75 şehirde öğrenci buluşmalarını başlatmış bulunmaktadır” dedi.

 “TÜRKİYE İMAJINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN GAYRET ETMEKTEYİZ”

Aydın, misafir öğrenciler ile gönül köprüleri kurulduğuna dikkat çekerek; “Federasyonumuz 2004 yılından beri Türkiye’ye okumak için gelen uluslararası öğrencilere rehberlik, konaklama ve eğitim alanlarında misafir öğrencilere yol göstermektedir. 115 bin uluslararası öğrencinin bulunduğu ülkemizde 35 bin öğrenciye federasyonumuz çatısı altında toplayarak faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Öğrencilerle yıl içerisinde çeşitli etkinlikler yaparak hem Türkiye’nin tanıtılması hem de yurt dışında Türkiye imajını güçlendirmek için gayret etmekteyiz ve Uluslararası Öğrenci Buluşmalarını da Türkiye’yi tanıtmak kapsamında değerlendiriyoruz. Türk milletinin de misafir öğrencileri ve onların ülkelerini tanımalarını Türkiye’yi tanıtmanın bir parçası olarak görüyoruz.

“BOLUMUZUN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ OLACAKTIR”

Biz UDEF ve Bolu KUDER olarak bizleri buradaki mihmandarı olarak görmek isteyen öğrencilere ev sahipliği yaparak kadim geleneğimizi sürdürüyor, gönül köprüleri kurmaya daha ilk sözden başlıyoruz. Onlara yabancı değil misafir öğrenci diyoruz. Bu bağlamda Bolu Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği olarak ilimizde ilk defa uluslararası öğrenci buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Bolumuz da hali hazırda 60 ülkeden 300’e yakın misafir öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim gören kardeşlerimiz ülkelerine döndüklerinde hem ülkemizin hem de Bolumuzun gönüllü elçileri olacaktır. Ümmet olmanın vermiş olduğu kardeşlik prensibi ile inanıyorum ki önümüzdeki yıllar da çok daha güzel çalışmalara yapacağız.” diye konuştu.

 “AMACIMIZ HALKIMIZLA ÖĞRENCİMİZİ BULUŞTURMAK”

Aydın’ın ardından Türkiye Uluslararası Öğrenci Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat konuştu. Bolat, amaçlarının öğrenciler arasında tanışıklığı artırmak olduğunu söyleyerek; “Bugün burada şu an 29 ülkenin çadırında 60 ülkeden kardeşimiz Bolu’da üniversite okuyan 300 kadar uluslararası öğrenci Bolu halkıyla buluşuyor. Uluslararası öğrenci buluşması yapıyoruz doğru fakat amacımız Uluslararası öğrenci kardeşlerimizin kendi şehirlerindeki o kültürle tanışmaları, Bolu ile tanışmaları. Belki bolu halkı bilmiyor kendi şehrindeki uluslararası öğrencileri. Aslında amacımız halkımızla öğrencimizi buluşturmak. Onları tanıştırmak. Uluslararası öğrenciler arasında tanışıklığı artırmak. Barış, beraberlik için dünyanın 5’ten büyük olduğunu ortaya koymak için beraber olmak.” dedi.

“HEPSİ BİZİM KARDEŞİMİZ MİSAFİRİMİZ”

UDEF Başkanından sonra AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, bu toprakların hayır üzerine kurulmuş olduğunu ifade ederek; “Bugün 11. Uluslararası öğrenci buluşması 41 ülkeden 75 şehirde düzenlendiğini duyduk. Hayırlı bir adım attığınız zaman olayların nasıl büyüdüğünü görüyoruz. Biz üniversitemizde okuyan öğrencilerimizi asla bir öteki, yabancı olarak görmedik. Hepsi bizim kardeşimiz misafirimiz. Bu topraklar hayır üzerine kurulmuş, doğru yolu aramış ve o yolda da yürümeye çalışmış insanların buluştuğu bir yer olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

“HER KONUDA YANLARINDAYIZ”

Son olarak Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türk dünyasından gelen gençlerin her zaman yanında olduklarını belirterek; “Bolu özel bir coğrafya Türkiye’nin incisi, dört mevsimin doyasıya yaşandığı, arazisinin önemli bir bölümünün ormanla kaplı olduğu gölleriyle iç içe olan özel bir şehir. Geleceğin turizm, spor, sağlık ve üniversite kenti olacak. Böyle bir şehre gelen öğrencilerimizin tamamı bizim kollarımızı açıp kucakladığımız gençler. Onların her türlü derdi ile ilgilendiğimiz gençler olduklarını bilmenizi isterim. Bu gençler burada eğitim gördükten sonra ülkelerine gidecekler, gittiklerinde boluyla Türkiye ile sıcak ilişkiler içerisinde gitmelerini istiyoruz. Hem ülkemizi sevecekler hem ilimizi severek bizim turizm elçimiz olacaklar. Onun için Türk dünyasından ve gönül coğrafyasından gelen bütün gençlerle birlikte olmak için can atıyoruz. Her konuda yanlarındayız ve tamamının velisi olduğumuzu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz’a hediye takdimi yapıldı. Ardından misafir öğrenciler kendi ülkelerine özgü kıyafetleri ile milli oyunlarını sergilediler.

Editör: TE Bilisim