Bolu’nun Demirciler Köyü’nde yaşayan kadınların bir araya gelerek kurduğu Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde, el ve ev sanatları, yöresel ürünler, tarımsal üretim ürünlerinin satış ve pazarlaması yapılarak, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı amaçlanıyor.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu kent merkezine 5 km uzaklıktaki Demirciler Köyü’nde, 47 kadının bir araya gelerek kurduğu kooperatifte, sosyo-ekonomik bakımdan dezavantajlı olan kadınların tarımsal üretim, yenilik ve girişimcilik konularında bilgi ve becerilerini artırmak, istihdamın sağlanacağı faaliyet alanları oluşturmak, bu sayede kırsaldan kente ekonomik göçü azaltmak hedefleniyor.

Bolu Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde; tarımsal ve yöresel köy ürünleri; reçel ve marmelat çeşitleri ile erişte, tarhana, fasulye gibi ürünlerin hem üretimi hem de satışı yapılıyor. Kooperatif üyesi kadınlar son olarak lavanta ekimi gerçekleştirerek, hasat alındıktan sonra lavanta ürünlerini işleyip pazarlamayı amaçlıyor.

Öte yandan kooperatif üyesi kadınlar, alanında uzman öğreticiler tarafından tarımsal üretim, girişimcilik ve kişisel gelişim alanlarında bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla uygulamalı ve teorik olarak dersler alıyorlar.

“47 KADIN HEP BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ”

Bolu Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Dönmez Özdoğan, kooperatifin kuruluş sürecine ilişkin bilgiler vererek, “Köyümüzün muhtarı Mehmet Baran Bey, “Bir kadın kooperatifi kuralım, siz bizim kurucu başkanımız olun. Köyümüzde bir kadın kooperatifi olsun, devlet tarafından da desteklendiğini düşünüyorum” dedi. Ben de bunu irdeleyip, komşularım ile birlikte hareket edebileceğimi düşünerek bu işe başladım. Köyümüzün iki mahallesi var. Kadınlarımıza anlattık ve tam 47 ortak olduk. Neler yapabileceğimizi paylaştık. Şuanda köyümüzde, atıl durumda bulunan okulumuzun kullanımı, muhtarlığımız tarafından bize tahsis edildi. 47 kadın hep birlikte istişare ederek yol alıyoruz. Yapabileceklerimizin en güzelinin yapmaya çalışıyoruz. Destek istediğimiz yerlerde, hiçbir zaman geri çevrilmedik” diye konuştu.

“OTANTİK VE MODERN İKİ RESTORAN OLUŞTURACAĞIZ”

Kendileri için tahsis edilen köy okulunu tadilat ettirip imalathane ve restorana dönüştürmek istediklerini aktaran Özdoğan, “Yöresel ürünlerle başladık ancak köyümüzdeki atıl okulu tadilat ettirip, sınıflardan birini sedirler döşenmiş otantik bir restoran, başka bir sınıfı ise modern bir restorana dönüştüreceğiz. Binanın bir bölümünü üretim atölyesi yapacağız. Ürünlerimizi orada yapmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

“KADININ EMEĞİ BİRLİĞİN TEMELİ” PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan (SOGEP) yararlandıklarından söz eden Emine Dönmez Özdoğan, “Köy okulunu tadilat ettirmek için Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)’e “Kadının Emeği Birliğin Temeli” projesini yazdık. 15 Ekim’de imzalar atıldı. Bu projeye özellikle sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin destek oldu. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum. Bolu Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası bizlere destek verdi, çok teşekkür ediyorum” dedi.

“KÖYÜMÜZ BİR GELİŞME İÇERİSİNDE”

Demirciler Köyü Muhtarı Mehmet Baran, kooperatifin köyün gelişimine de katkı sağladığını dile getirerek, “Köyümüzde, kadınlar ile bir toplantı yaptık. Burada, böyle bir kooperatifin kurulmasının hem köyümüzde hem de ülkemize faydalı olacağını değerlendirdik. Bu konuda desteğimizi aldık. Sağ olsun 47 üyeye ulaştılar. Şuanda köyümüz bir gelişme içerisinde” ifadelerini kullandı.

“ÇOK GÜÇLÜ BİR EKİBİMİZ VAR”

Kişisel Gelişim Uzmanı Melihat Karaaslan da, kişisel gelişim derslerini sahada sürdürdüklerini söyleyerek, “Liderlik, ekip çalışması, kişilikleri tanıma, planlı çalışma gibi konularda, 88 saatlik ders süresinin yarısını tamamladık. Gayet verimli geçtiğine inanıyorum. Çok güçlü bir ekibimiz var. Şuanda da saha uygulamasına geçtik” şeklinde konuştu.

“BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE ÇALIŞMAYI ÖĞRENDİK”

Kooperatif üyelerinden Emine Günaydın, ekip çalışması adına kişisel gelişim derslerinin kendilerine fayda sağladığına dikkat çekerek, “Hoşgörüyü, birlik ve beraberlik içinde çalışmayı öğrendik. Önyargıyı ortadan kaldırdık. Hep birlikte çalışıyoruz. Hocamız bizi hem neşelendirdi hem bilgilendirdi. Bilmediğimiz çok şey varmış. Yaşımız ne olursa olsun, öğreneceğimiz çok şey varmış. Güzel şeyler öğrendik” ifadelerine yer verdi.

“ARTIK HAYATA DÜMDÜZ BAKMIYORUZ”

Kooperatif üyesi kadınlardan Hatice Baran ise hayata bakış açılarının değiştiğini ifade ederek, “Biz, önce kendimizi tanıdık. Güçlendirmemiz gereken yönlerimizi keşfettik. Hocamız, hayata bakış açımızı değiştirmemizi öğretti. Artık hayata dümdüz bakmıyoruz. Dersler çok etkili oldu. Eğlenerek öğrendik” dedi.

“NOKSAN YERLERİMİZİ TAMAMLADIK”

Bir başka kooperatif üyesi Seda Özkan, eğitimler sayesinde eksikliklerini giderdiklerini belirterek, “Bu eğitimlerle, grup çalışmasını öğrendik. Birlikten kuvvet doğduğunu öğrendik. Noksan yerlerimizi tamamladık” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim