İthal ürünlerdeki fiyat artışında kur gerekçe gösterilirken, bazı kategorilerde yerli firmaların yaptığı fiyat artışlarının yabancılara göre daha yüksek olduğu görülüyor. En çok zamdan etkilenen ise temizlik ürünleri ve kadınların vazgeçilmezi kozmetik ürünler yer alıyor. Peki, 2 haftada iki kere zam gelmesi normal mi?

Asgari ücretin değerini yitirdiğini market raflarından da anlaşılabiliyor. Hele ki üst üste gelen zamlar…

Sanırım artık aç kalmamak ve hayatta kalmaya çabalamamız gerekiyor.

Dolar aldı başını gidiyor!

Güvensizlik ve panik ortamı ekonomiye hâkim olmuştu doların tırmanışı kenardaki üç beş kuruşluk birikimini güvence altına almak isteyen vatandaşa dolar bozdurmakla aşılacak bir süreç olarak görmüyorum. Tabiî ki bir şeyler yapılmalı ama daha keskin çözümler olmalı. Dünyadaki en büyük küresel güç paradır, paralar içinde ise en önemlisi Amerikan dolarıdır. Amerikan dolarıyla baş etmemiz çok zor gibi duruyor. Tüm ülkeyi anında etkisi altında bırakıyor. Daha birçok soruya cevap bulamadık. Doların daha kaça gidebileceği, sabit kura geçilip geçilmeyeceği, Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artırımı yapıp yapmayacağı vb.

Biz yerel bir gazeteci olarak ancak memleket yani şehir ile ilgili konuları gündeme getirebiliriz. Şehrin olumlu ya da olumsuz yanlarını dile getirmeyi ya da eğitim, sağlıkla ilgili yazılar yazmayı yeğlerdim. Ama şuan ki durum sadece ilimizi kapsamayıp tüm ülke zor bir durumdan geçiyor.  Küçücük çocuk bile doların artışından endişeleniyor. Pazara, markete, kasaba gittiğimizde fiyatlarda yükselişler herkesi etkiliyor.

Döviz kuru bahanesiyle fiyatlarını fahiş düzeyde artıran marka ve marketler,  vatandaştan tepki almaya devam ediyor. Ekonomik krizi örnek göstererek tüm ürünlerde fiyatları yükselten market sahipleri denetimcilerin kontrolünden geçmeye devam ediyor.

Peki, suçlu ortaya çıkabilecek mi?

Fiyatların denetlenmesi yeterli olabilecek mi?Gözünüzü dört açın...

Tüketiciye yapılan oyunlar yıllardır sürüyordu ama biz bunu pek önemsemiyorduk. Şimdi ise artık bilinçli tüketici olmayı öğreniyoruz.

Şahane tüketici nasıl olur?

*Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacınız olup olmadığını düşünür.

*Satın alacağınız malın fiyatının bütçesine uygun olup olmadığına bakmalı.

* Her alacağı ürünün en uygun fiyatlısını alır.

* Satın alacağı üründe TSE damgası olmasına dikkat eder.

* Fişini mutlaka alır. Çünkü aldığı bir şey bozuk çıkarsa değiştirme şansı olur.

Tabi ki bizde şahane tüketici olmak için elimizden geleni yapacağız. O zaman herkese başarılar…