KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yeni tip Koronavirüs (Kovid-19)salgınına karşı açıkladığı KOBİ’lere kalkan olacak “3”lü koruma paketi ile ilgili bilgiler verdi.

 Haber: Aslı Akış

 KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkanlar ile üreten işletmelerin KOSGEB’in Teknoyatırım destek programından faydalanabileceğini söyledi. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük maske ve eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere 6 milyon liraya kadar destek verileceğini kaydetti.

“6 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK VERECEĞİZ”

KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta Koronavirüsle mücadele kapsamında, dezenfektan ürünlerin yerli üretiminde işletme başına 6 milyon liralık destek verileceğinin altını çizerek; “KOSGEB olarak KOBİ teknolojik KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programımız uzun zamandır güncel olan bir destek programı. Bu destek programı ile ARGE inovasyon çalışmaları başarı ile tamamlanmış ürünleri seri üretim üretme aşamasında destek verdiğimiz bir program. Sayın Bakanımızın açıklaması ile bu programdan, dezenfektanlar, kolonyalar, koruyucu elbise, maske ve eldiven üretimi yapmak isteyen işletmeler de faydalanabilecekler, KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programından. Bu programdaki üst limitimiz 6 milyon TL. Destek oranımız %60’tır. Bu bahsetmiş olduğumuz ürünler bu süre zarfında cari işlemler listesi dediğimiz listeye gelmiş ürünler. İnşallah bunu en kısa sürede atlatırız. Bu süreç bittikten sonra bu ürünlerin üretimine devam edilip edilmeyeceğine, bu destek kapsamında desteklenip, desteklenmeyeceğine de KOSGEB başkanlığı yetkilendirildi. Bu süre zarfında özellikle ihtiyacımız olan bu ürünleri üretmek isteyen firmalarımız olursa bizim KOBİTEKNO yatırım destek programından faydalanabilirler. 6 milyon TL olan ve destek oranı %60 olan destek programımızdan. Bunun süreci normal zamandan daha sürede sonlandırılacak süreç olabildiğince hızlanacak. İlimizde bu ürünleri üretmek isteyen firmalar olursa, müdürlüğümüze başvuruda bulunabilirler.  Bahsetmiş olduğumuz, maske, dezenfektan, kolonya, koruyucu elbise ve eldivenlerin bizim yerli firmalarımızın üretmesi aşamasında bizim destek vereceğimiz bir program bu. Buradaki yerli üretimden kasıt da, ülkemizde üretilmesidir” diye konuştu.

PROJE SÜRELERİ 4 AY UZATILDI

KOSGEB programlarında proje yükümlülüklerini 11 Mart ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek zaman verileceğini belirten Usta; “İkinci paketin ikinci aşamasında KOSGEB desteğinden faydalanarak süreci başlayan projelerimiz var. Birçok desteğimiz, proje esaslı desteklerimiz var. Bu projeye esas desteklerimizden faydalanan işletmelerimizin 11 Mart’tan sonra proje süreleri biten firmalara bakanımızın talimatı ile 4 ay ilave süre ekledik. O yüzden 11 Mart’tan sonra proje süreleri veya destek süreleri biten firmalarımız bize başvurmaları durumunda proje sürelerini 4 aya kadar uzatabileceğiz” ifadelerini kullandı.

“ALACAKLAR 3 AY ERTELENECEK”

Abdurrahman Usta, KOSGEB’in geri ödemeli destekleri kapsamında 30 Haziran’a kadar olan alacaklarını 3 ay ötelediklerini de ifade ederek; “30 Haziran 2020’ye kadar vadesi dolup muhaccel hale gelen geri ödemelerin ertelenmesine ilişkin bir aşama. Bizim normalde KOSGEB’in geri ödemeli desteklerini kullanan firmalar, geri ödeme sürecini 3’er aylık eşit taksit halinde bize geri ödüyorlar proje bittikten belli bir süre sonra. 30 Haziran’a kadar bu destekten faydalanıp geri ödeme süreleri devam eden ve vadesi 30 Haziran’a kadar olan firmalarımızın geri ödeme süreleri. Talep etmeleri halinde 3’er aylık öteleme uygulayabileceğiz bunlara da. Üçüncü aşama olarak da bu geri ödemelerin ertelenmesi söz konusu” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim