Bolu'da, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılık ile Mücadele Günü kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Demokrasi Meydanı’ndan Kent Meydanı’na kadar yürüyüş ile başlayan etkinlikte Narkotik dedektör köpeği "Sezar"ın bir otomobilin motor kısmında uyuşturucu maddeyi bulması ise büyük alkış topladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında alınan kararla, 26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirledi. Bu gün kapsamında da Bolu ilinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Demokrasi Meydanı’nda başlayan etkinliklere, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Sağlık İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Belediye personeli katıldı. Etkinlik kapsamında, Kent Meydanına kadar yürüyüş düzenledi. Kent Meydanı’nda Bolu Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı topluluk, Bolu Emniyet, Denetimli Serbestlik, Sağlık ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılık ile Mücadele Günü dolayısıyla açılan stantları dolaşarak yetkililerden bilgi aldı.

Stantların gezilmesinin ardından Narkotik dedektör köpeği "Sezar"ın bir otomobilin motor kısmında uyuşturucu madde araması yapması ve uyuşturucu maddeyi kısa süre içerisinde bulması katılımcılardan büyük alkış topladı. Programın devamında Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü folklor ekibinin yaptığı gösteri ile Uyuşturucu ile mücadele günü etkinlikleri tamamlandı.

Vali Baruş, etkinlik sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının bağlılıkla mücadeleye dikkat çekmek olduğunu belirterek, "Özellikle gençlerimizin, genç nüfusumuzun bağımlığının her türlüsünden uzak kalması için kendilerine gerekli bilgilendirme ve aydınlatmayı yapmak amacımız." diye konuştu. Baruş, her türlü bağımlılığa karşı savaş açtıklarını dile getirerek, gençlere "Bağımlı olma, özgür ol." sloganıyla mesaj verdi.

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü dolayısıyla bir bildiri yayınlayan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, uyuşturucu ile mücadele günü, insan üzerindeki olumsuz etkileri ve destek hattıyla alakalı bilgilerin yer aldığı bir basın açıklaması yaptı. Yayınlanan basın açıklamasında Demirkol şunlara yer verdi;

“Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında alınan kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirlemiştir.”

“Uyuşturucu bağımlılığı: Vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.”

“Uyuşturucu madde kullanımı, bugün toplumların ve bireylerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden bireysel, sosyal ve ekonomik boyutları olan çok önemli bir sorundur. Ayrıca genç neslimizi zehirleyen, ailelere yıkımlar getiren, tedavisi ve rehabilitasyonu uzun ve zahmetli bir süreç alan terör kadar tehlikeli bir tehdittir.”

“Önemli bir halk sağlığı problemi olan uyuşturucu ile mücadelede ana unsur, uyuşturucu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesidir ve uyuşturucu maddeyle hiç tanışmamış kişilerin korunmasıdır. Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının birbirine geçişken olması ve her biriyle etkin mücadele edilmesi gerekçeleri ile 9 Aralık 2017 tarihli 2017/23 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında; tüm Kamu Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşların katılımı ile Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve İl Teknik Çalışma Grupları oluşturulmuştur. Valilik Makamının başkanlığında gerçekleştirilen Kurul toplantıları ile Bolu ili genelinde katılımcı Kurumların işbirliği ve destekleri sayesinde Uyuşturucu ile Mücadelede daha geniş kapsamlı ve sonuca ulaşılabilir adımlar atılmaktadır. “

“Ayrıca uyuşturucu madde kullanan kişilerin danışmanlık, arınma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandırılması mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır. İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bünyesinde 19 yataklı AMATEM ( Alkol-Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) birimine başvuranlara ihtiyaçları doğrultusunda çok yönlü tedavi anlayışı ile yaklaşılmakta; bireye özgü tıbbi, psikolojik ve sosyal müdahaleler uygulanmaktadır.”

“Ülke genelinde ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı bulunmaktadır. İl düzeyinde tespit edilen bağımlılık şüphesi olan veya tanı alan bireyler, İl Uyuşturucu Koordinatörlüğü İrtibat Ofisine ait 0533 897 00 37 numaralı telefona bildirilmelidir.”

“26 Haziran Dünya uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nün; geleceğimizin teminatı gençlerimiz, çocuklarımız başta olmak üzere bütün halkımızın her türlü bağımlılık yapıcı madde ve nesnelerden korunması ve daha bilinçli bir toplum oluşmasına vesile olmasını temenni ederiz.”

Editör: TE Bilisim