Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite Palyatif Servisi Sorumlu Hekimi İç Hastalıkları Uzm.  Dr. Ferhan Yılmaz, “12 Mart 2020 Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla, kronik böbrek hastalığından korunmak için önemli bilgiler verdi.  Yılmaz; “Dengeli beslenin, egzersiz yapın, tuz kullanımını azaltın, kilonuzu koruyun, günde 2-2,5 lt su için” dedi.

Haber: Aslı Akış

Ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci perşembesi olarak kabul edilmiş “12 Mart Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenler hakkında açıklamada bulunan Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite Palyatif Servisi Sorumlu Hekimi İç Hastalıkları Uzm.  Dr. Ferhan Yılmaz, böbrek hasatlığının erken saptanmasıyla önlenebilir ve ilerlemesi geciktirilebilir bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesinin bozulduğunu da söyledi.

 “EN BÜYÜK GÖREVİ ÜRİK ASİDİ VÜCUTTAN ATMAKTIR”

İç Hastalıkları Uzm.  Dr. Ferhan Yılmaz, “Türkiye’de her 6-7 kişiden birinin herhangi bir evrede böbrek hastalığı mevcut” diyerek; “Kronik Böbrek Yetmezliği ya da halk diliyle Kronik Böbrek Hastalığı, böbreğin işlevini tam olarak yapamaması ya da tamamen kaybetmesi ile ilgili bir hastalık. Böbreklerimiz 24 saatte, yaklaşık bin 800 litre suyu süzüyor. Bunun 1-1,5 litresini idrar olarak dışarı attırıyor. Geri kalan sudaki yabancı maddeleri süzüp, kana geri veriyor. En büyük görevi, protein artığı olan ürik asidi vücuttan atmaktır. İlaçların metobolikleri atılıyor, ilaçlar yan etkisiz hale getiriliyor.

“TÜRKİYE’DE 6-7 KİŞİDEN BİRİNDE BÖBREK HASTALIĞI VAR”

Kronik Böbrek Yetmezliği, ya idrar miktarında azalma oluyor ya da süzmesi gereken maddeleri tam olarak süzemiyor. Bunun dereceleri var, tamamen süzemez hale geldiğinde ise hasta, diyaliz hastası oluyor. Böbrek hastalığı, salgın hastalık olarak kabul ediliyor. Türkiye’de her 6-7 kişiden birinin herhangi bir evrede böbrek hastalığı mevcut. Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, bazı ilaçlar ve yiyecekler böbrek hastalığına sebep olabiliyor” şeklinde konuştu.

“OBEZİTE BÖBREK HASTALIĞINA SEBEP OLABİLİYOR”

Obezitenin birçok hastalığa sebep olduğu üzere kronik böbrek rahatsızlığına da neden olabildiğine dikkat çeken Dr. Ferhan Yılmaz, en yüksek risk faktörlerini diyabet ve hipertansiyon hastalarının taşıdığını kaydetti.  Yılmaz; “Kronik Böbrek Yetmezliği, kalp hastası olanlarda, Hipertansiyon hastalarında, Diyabet hastalarında, kontrolsüz ilaç kullananlarda, kontrolsüz gıda takviyesi alanlarda görülebilir. Böbrek hastalıklarının kendisi ile ilgili genetik hastalıkları var. İrsî olabiliyor, aileye çekebiliyor. Obezite, her hastalığa sebep olduğu gibi böbrek hastalığına da sebep olabiliyor. Bu hastalıkları bulunan kişiler, böbrek hastalığı açısından risk grupları.

“EN YÜKSEK RİSK FAKTÖRÜ DİYABET VE HİPERTANSİYON”

Doğuştan gelen böbrek hastalığı sayısı az. Daha çok, tansiyon hastası ve şeker hastası olduktan sonra böbrek hastası oluyor. Genelde 40 yaş üstünü kapsıyor. En yüksek risk faktörü Diyabet ve Hipertansiyon. Diyabetli ve Hipertansiyonu bulunan bir kişinin düzenli beslenmemesi, ilaçlarını düzgün kullanmaması böbrek yetmezliği açısından risk faktörü. Eğer hastanın Diyabeti ve Hipertansiyonu varsa ve bize takipli olarak geliyorsa biz onun sürekli böbrek fonksiyonlarını kontrol ediyoruz. Şekerine baktığımız her hastanın böbrek fonksiyonlarına da bakıyoruz” dedi.

“HASTA SON DÖNEME KADAR ŞİKAYET VERMEYEBİLİYOR”

Dr. Ferhan Yılmaz; Dünya geneline bakıldığında insanların yalnızca %10’nun böbrek yetmezliğini bildiğini ifade ederek; “Tanısını koymak çok kolay. Kandaki Üre Kreatin değerlerine bakıyoruz. Yeterli olmazsa, hastaya 24 saat idrar biriktirtip buna bakıyoruz. Ona göre karar veriyoruz. Dünya genelinde yapılmış çalışmalara göre; insanların yalnızca %10’u Böbrek Yetmezliği diye bir hastalık olduğunu biliyor. Şeker, tansiyon kadar bilinen bir hastalık değil. Hasta, son döneme kadar şikayet vermeyebiliyor. Hastalarımızı biz bilinçlendirmemiz gerekiyor. Hastanın özellikle bir şikayeti olmadığı için şeker ve tansiyon ölçtüren hastalara böbrek fonksiyonlarına da baktırmalarını öğretmemiz gerekiyor. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak, internetten zayıflama ürünleri alıp kullanmak, Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan ilaçlar ve bitkisel sanılan bazı çaylar da dahil her şey böbrek yetmezliği yapabilir.” şeklinde konuştu.

BÖBREK YETMEZLİĞİ’NİN TEDAVİSİ NEDİR?

Kronik böbrek yetmezliğinin tedavi süreci hakkında da bilgi veren Dr. Ferhan Yılmaz; “Böbrek Yetmezliği, ya tamamen iyileştirilebilir ya da son dönem Böbrek Yetmezliği yani Diyaliz dediğimiz duruma gidebilir. İlaçlar verilir, hastanın diyetine dikkat ettirilip kilo verdirilir. Takipler ve ilaç tedavisi ile geciktirilir. Hastalığı sebebi Diyabet ise, önce hastanın şekeri düzeltilir. Ya da tansiyon ise tansiyonu düzeltilir” dedi.

“AĞRI KESİCİLER BÖBREK YETMEZLİĞİ’NE YOL AÇABİLİR”

Kronik böbrek rahatsızlığından korunmak için yapılması gerekenleri anlatan Uzm. Dr. Ferhan Yılmaz; “Sağlıklı besleneceğiz, her gün egzersiz yapacağız, kilo almayacağız, fazla kilolarımız varsa bu kilolardan kurtulacağız. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayacağız. Kronik rahatsızlığımız varsa, sık sık böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmemiz gerekiyor. Halkımızın en çok dikkat etmesi gereken; ağrı kesici ilaçların sık tüketilmemesi. Hastalar farkında bile olmaz, çok sık ağrı kesici kullanır ve o yüzden Böbrek Yetmezliği gelişebilir. Sık sık ağrı kesici iğne yaptırmak, ağrı kesici kullanmak yol açabilir. Şeker ve tansiyon hastalarında ağrı kesiciler daha çok yan etki yapıyor. Bazı ağrı kesicilerin tek dozu bile Böbrek Yetmezliği yapabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim