Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Yukarı Çarşı’da yapılan düzenlemelerin masrafını esnafa yük etmeden yapmak istiyor. Konuyla ilgili Bolu Valisi Ahmet Ümit’le görüşme yaptığını ve kendisinden talepte bulunduğunu söyleyen Başkan Özcan, yapılacak düzenleme masraflarını Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Fonu’ndan kaynak kullanarak yapmak istiyor. Ancak tasarruf hakkı Vali Ahmet Ümit’te bulunuyor. Vali Ümit “Olur” derse Yukarı Çarşıda yapılacak düzenlemeler bu fondan karşılanacak.

Haber: Aslı Akış

Bolu Belediyesi, Tarihi Yukarı Çarşı’daki işyerlerine yeni bir görünüm kazandırmak için tarihi arasta projesini hazırladı. Bolu Belediyesi Yukarı Çarşı’da yapılacak çalışmaların Kültür Varlıklarını Korunmasına ait katkı payından ödenek alınabilmesi için Bolu Valiliğine resmi başvuruda bulundu. Kentsel Arkeolojik Sit Alanında kalan, Büyükcami Mahallesi Yukarı Çarşı Arasta projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu revize sundurma projelerini onayladı.

Geçtiğimiz hafta Başkan Özcan, Tarihi Yukarı Çarşı Arasta Projesi’yle, Yukarı Çarşı’nın bambaşka bir hale geleceğini vurgulayarak ilk kazmayı vurdu çalışmaların startını verdi. Süreç işlerken Başkan Tanju Özcan, Necip Fazıl Kültür Merkezinde yukarı çarşı esnafı ile de bir araya geldi projeyle ilgili esnafa bilgilendirmede bulundu.

“VERDİĞİM SÖZLERİ TUTMAYA SAMİMİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM”

Başkan Tanju Özcan, yukarı çarşı esnafına seçim öncesinde proje ile ilgili verdiği sözü tuttuğunu vurgulayarak;  “Ben size verdiğim sözleri tutmaya samimi olmaya çalışıyorum. Seçim öncesinde net bir şekilde Belediye bu parayı sizden isteyemez dedim. Çünkü ya kentsel dönüşüm kararı alması gerekiyordu ya da arsa maliklerinin %50’sinin 1 fazlasının muvaffakatını alması gerekiyordu. Nitekim haklı çıktık ve sonuç itibariyle söz verdiğimiz gibi o parayı talep etmedik. Hukukçu olmanın avantajını kullandım.  Ama o zamanda devamı için böyle bir sözüm yok bu parayı alırız demiştim. Sizde ‘evet razıyız’ dediniz. %95 oranında muvafakatte vermişsiniz. Taksitle ödeyelim demişsiniz” şeklinde konuştu.

“BU FONDAN PAY KULLANMAK HAKKIMIZ”

145 Yukarı Çarşı esnafının cebinden para çıkmamasını sağlamak amacıyla Bolu Valisi Ahmet Ümit ile görüşme gerçekleştirdiğini aktaran başkan Özcan, Kültür varlıkları fonundan faydalanmak istedikleri fakat Vali Ümit’in konuya sıcak bakmadığına işaret etti. Özcan; “Bizim Kültür Varlıkları fonumuz var. Kültür Varlıkları fonunun amacı bu tür tarihi çarşıların, tarihi eserlerin restorasyonunda, bakımında, onarımında kullanılmak üzere oluşturulan bir fon. Bu fon neden oluşur. Belediyelerin emlak vergilerinin %10’undan oluşur. Bu fona bizim 7 Milyon Türk Lirası borcumuz var. Ödememiş eski başkan. 1-2 yıl bende ödemedim. Borcun varken bir şey isteyemiyorsun. Ama yapılandırma kanunu çıktı ve borcumuzu yapılandırdık. Vatandaştan 2,5 Milyon Türk Lirasını da almayabiliriz. Artık borcumuz yapılandırıldığı için bu fondan faydalanma hakkımızda doğdu.  Konuyu Valimize şifahen anlattım. ‘Sayın Valim; Belediye bu parayı alırsa yapılandırmayı bozar gibi bir endişeniz varsa İller Bankasına yazalım. Garanti olsun. Biz muvaffakat edelim, siz yazın. Taksitlendirme tutarlarının da kaynağının kesilmesini muvaffakat ediyoruz diye yazalım. Siz kendinizi garantiye alın’ dedim. Ama baktım sıcak bakmıyor. Bunun üzerine bir yazı yazdım. Gerekçesini net bir şekilde anlattık. Bunu almak bizim hakkımız” ifadelerini kullandı.

“VALİ BEY SICAK BAKMIYOR”

Paranın ödenmeme imkanı olduğunu belirten Özcan; “Bu fonun parasını %80’ini Bolu Belediyesi veriyor. Yani sizler veriyorsunuz. Siz, ‘Tamam ödemeye hazırız diyorsunuz’ bende diyorum ki ödememe imkânınız var. Gelin bunu kullanalım. Zaten Kovid sürecinde çok ağır bir süreç geçirdiniz. 2.5 Milyon Türk Lirasını kabaca 145’e bölersek, 18 Milyon Türk Lirası tutuyor. Şu 18-20 Milyondan şu esnafımızı kurtarayım. Demek için bunu da ben önerdim. Muhtarımızdan ve yöneticilerimizden şunu istirham ettim. Vali Bey buna sıcak bakmıyordu, şifahi konuşmamızda. Hiçbir gerekçe olmamasına rağmen.  Sonra dedim ki, herhalde bu konuda siyasilerin devreye girmesi gerekecek” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim