Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kurban Bayramının huzur ve güven içerisinde geçirilmesini sağlamak üzere ilimiz için alınan Kurban Bayramı tedbirlerini açıkladı. Ümit, Kurban Bayramı süresince Anadolu Otoyolu ile D-100 kara yolu ve il genelinde 870 ekibin görev yapacağını söyledi.

 Haber: ASLI AKIŞ

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kurban Bayramı öncesinde basın toplantısı düzenleyerek kurban bayramı süresince valilik bünyesinde tüm tedbirleri aldıklarını ifade etti. Vali Ümit, emniyet, jandarma, asayiş, trafik, sağlık, müftülük, telekom, karayolları, sedaş ile diğer kamu kurum ve kuruluşları hizmetleri açısından vatandaşların kurban bayramında herhangi bir sorunla karşılaştıklarında gerekli kolaylığı sağlaması amacıyla çalışacaklarının altını çizerek; “Valilik olarak ilimizde bu seneki Kurban Bayramları yönelik olarak bütün tedbirleri aldık. Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bayramlarını geçirebilmeleri için 30 Temmuz - 4 Ağustos arasında ilave tedbirler almak suretiyle inşallah bu bayramı hep birlikte huzur içerisinde idrak edeceğiz. Telekom, itfaiye, Sedaş, sağlık ve benzeri bütün sektörlerde gerekli tedbirler alındı. Her sektör her kurumumuz kendi görev alanı içerisinde herhangi bir aksaklığa meydan vermeden bu süreyi geçebilmek için gayret edecektir, ekstra çalışma yapacaklar” dedi.

“BAYRAMLAR MİLLİ VE DİNİ DEĞERLERİMİZ”

Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutladığını dile getiren Ümit, böyle bir güne ulaşırken toplumda ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek; “İnşallah hep birlikte hem gönül coğrafyamız hem ülkemiz hem milletimiz ve ilimiz olarak çok önemli bir güne Kurban bayramına ulaşmış olacağız. Kurban Bayramı ve diğer bayramlar bizim milli ve manevi muhayyilemiz de çok müstesna yerlere sahip. Kıymetlerimizdir, değerlerimizdir.  Bugünlerde özellikle dostlar, komşular, akrabalar, arkadaşlar daha çok hatırlanır. Öksüz fakir yetim kişiler daha çok hatırlanır ve insanların milli birlik ve beraberlik duyguları pekişir aynı zamanda yardımlaşma duyguları zirve yapar. Böylesine önemli bir güne ulaşıyoruz inşallah. Tabii böyle bir güne uğraşırken toplumda ciddi bir hareketlilik oluyor. Özellikle ulaştırmada insanlar kendi memleketlerine ebeveynlerini yakınlarını ziyaret gidiyorlar. Bu da bir yoğunluğa yol açıyor bunun için ekstra tedbirler gerektiriyor” diye konuştu.

“CADDELER, SOKAKLAR KURBAN KESİM YERLERİNDE HASSAS OLUNMASI GEREKİYOR”

Vali Ümit, güvenlik, asayiş ve trafik tedbirlerine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Alınan bu tedbirlerin en başında özellikle güvenlik, asayiş ve trafik tedbirleri geliyor. Asayiş tedbirlerine baktığımız zaman halkımızın yoğun olarak bulunabileceği caddeler, sokaklar, işyerleri ve benzeri mekanlar ile kurban kesim yerlerinde özellikle daha fazla hassas olunması gerekiyor.

Trafik yönünden otoyollarda devlet karayollarında Bolu Dağı Tüneli girişinde çıkışında ve çevresinde hız, emniyet kemeri, sigara, cep telefonu, hatalı sollama, uykusuzluk, uykusuz ve yorgun araç kullanımı ve benzeri huzuru kaçırabilecek yani kazaya yol açıp bu şekilde bu vesile ile huzuru kaçılabilecek eylemlere yönelik uygulamalara yönelik gerekli tedbirler alındı.

Bütün bu tedbirler vatandaşlarımızın huzur içerisinde ve güvenlik içerisinde bayramlarını idrak edebilmeleri sevinçle, mutlulukla bayramlarını geçirebilmeleri ve neticesinde de hep birlikte hasretlerimizi giderebilmemiz işlemine yönelik. Onun için alınmış olan tedbirler hakikaten önem arz ediyor fakat uygulanması daha da önemli. Bu konuda bütün vatandaşlarımızın özel özen göstermelerini istirham ediyorum” şeklinde konuştu.

EMNİYET, TRAFİK VE JANDARMA HUZUR VE GÜVENLİK İÇİN GÖREV BAŞINDA

Kurban Bayramı'nda görev yapacak güvenlik personel sayılarına da değinen Ümit; Emniyet müdürlüğümüzce asayiş yönünden 231 ekiple 880 personel, trafik yönünden 325 ekiple 575 personel toplamda 556 ekip 1455 personelle 5 gün boyunca milletimizin emrinde olacaklar. Jandarma Komutanlığımız marifetiyle 230 ekibimiz 690 personelimiz; trafik yönünden 84 ekibimiz 168 personelimiz toplamda 314 ekip 858 personel olmak üzere 5 gün bayram süresince arefeyi de katıyoruz 5 gün boyunca 870 ekip toplamda 2 bin 313 personelimiz huzur ve güvenliği sağlamak için gayret edecekler. Bizler de onları 24 saat esasına göre denetleme yetkisi olan arkadaşlarımızla birlikte denetleyeceğiz. İnşallah Vatandaşlarımızın huzur içerisinde Bayramı idrak edebilmeleri özellikle ulaşın da çok sağlıklı bir şekilde gidiş gelişlerinin sağlayabilmeleri için gayret edeceğiz. Günlük ortalama 174 tane ekip 635 personel her gün 24 saat esasına göre yollarımızda, sokaklarımızda, caddelerimizde olacak. Ayriyeten ilimiz merkezinde ve Gerede'de mevcut olan EDS sistemi ile de hem hız hem ışık ihlalleri yönünden araçlar sürekli kontrol altında tutulacak” ifadelerini kullandı.

“BAYRAM BOYUNCA 94 KESİMHANE HİZMET VERECEK”

Vali ümit, son yıllarda açıkta kurban kesiminin yasaklandığına da işaret ederek; “Hepimizin bildiği gibi son yıllarda açıkta kurban kesimi tamamen yasaklandı. Bunlar aynı zamanda insani değerlerdir.  Bu kapsamda hem dini görevlerin tam olarak yapılabilmesi hem de işin usulüne uygun olarak kurban kesimleri usulüne uygun olarak yapılabilmesi için gerekli tedbirler alındı. Bayram süresince 94 tane kesimhane ilimiz genelinde hizmet verecek. 94 kesimhaneden 61 tanesi ilimiz merkezinde diğerleri ilçelerimizde.190 tane de din görevlimiz kurban vecibesinin dini kurallara uygun olarak yapılabilmesi için ihtiyaç halinde gerekli yardımları yapacaklar. Bunlar da kesimhanelerde hazır olacaklar. Özel bir hususu vurgulamak istiyorum; bilindiği gibi Kurban Bayramı 4 gün 3 gün boyunca kurban kesilebiliyor. Yoğunluğun önüne geçebilmek için kurban kesimini1. gün değil 2. ve 3. güne de yaymakta fayda var. Eğer yaparsak kalabalık daha az olacaktır ve daha sağlıklı bir iş yapmış olacağız” diye konuştu.

“KALABALIKLARDAN UZAK DURALIM”

Vali Ahmet Ümit, korona virüs salgınına dikkat çekerek vatandaşları uyardı ve maske, mesafe, hijyen kurallarına riayet edilmesini istedi. Ümit, “Maalesef bu seneyi bu bayramı da korana virüsün gölgesi altında geçireceğiz. Onun için maske, mesafe, hijyen noktalarının dışında kalabalık yerlerde bulunulmaması özellikle mümkün olduğunca evlerimize kalmamız hususunda daha önce bir istirhamda bulunmuştum.  Tekrar ediyorum bayramda kurban kesimlerinde, et dağıtım işlemlerinde bayramlaşmalar da mümkün olduğunca kalabalıklardan kalabalıklaşmadan uzak olmanız gerekiyor.

Toplu yemekleri mümkün olduğunca düzenlemememiz gerekiyor. Daha sağlıklı, daha güzel bayramlar, daha güzel yarınlar ve sağlığımız için koronavirüs ile mücadele çerçevesinde almış olan tedbirlere her biriniz tam olarak uymamız gerekiyor. Bu ciddi bir ehemmiyet arz ediyor” ifadelerin kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZIN BAYRAMLARINI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM”

Son olarak Boluluların Kurban Bayramlarını kutlayan Vali Ümit, “Bütün vatandaşlarımızın bayramlarını gönülden tebrik ediyorum. Bu güzel vatanı 1000 yıl öncesine itibaren bugüne kadar gelmesine vesile olan bütün ecdadımızı bütün şehitlerimizi devletlerimizin izin kurucularını ve onların kahraman silah arkadaşlarını saygıyla sevgiyle selamlıyorum, şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. ahirete irtihal edenleri aynı şekilde rahmetle yad ediyorum. Gazilerimize de saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Bütün vatandaşlarımızı sevgiyle hürmetle selamlıyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilisim