Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kovid-19 ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulundu. Ümit; “İlimizdeki korona virüs vakaları maalesef kontrol altına alınamıyor. İndiremiyoruz, yüksek hızla ilerlemeye devam ediyor. Bizim bu işin ciddiyetini anlamamız için bir yakınımızı kaybetmemiz ya da hasta olmamız gerekmiyor” dedi.

Haber: Aslı Akış

 Bolu Valisi Ümit, ilimizdeki salgınla ilgili son durum hakkında önemli bilgiler vererek, vakaların halen görülmeye devam ettiğini vurgulayarak herkesin bu virüsün önemini anlaması gerektiğine dikkati çekti. Maske, mesafe, hijyen ve devletin aldığı kurallara tam uyulması gerektiğini dile getirdi.

“KORONAVİRÜS VAKALARI MAALESEF KONTROL ALTINA ALAMIYORUZ”

İl genelindeki korona virüs vakaları ve alınan tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Ümit, virüsün yüksek hızda yayıldığını ve kontrol altına alınamadığını belirterek; “İlimizdeki koronavirüs vakaları maalesef kontrol altına alamıyoruz. Vaka sayısında düşüş olmuyor. Yüksek hızla yayılmaya devam ediyor. Bunun için gerekli araştırmaları yaptık. Anket yaptık. Anket ve araştırmaların neticesinde ortaya çıkmış olan sonuçlara göre değerlendirme yapıyoruz. Koordinasyon toplantısında değerlendirmeleri anlattım. Toplantı yapacağız. Toplantı da olayın ehemmiyetini anlatacağız. Bizim bu işin ciddiyetini anlamamız için bir yakınımızı kaybetmemiz gerekmiyor. Bizim hasta olmamız gerekmiyor. Maske, mesafe, hijyen başta olmak üzere devletin almış olduğu kurallara tam olarak uymaya devam etmek zorundayız. Bu illet bu ülkeyi terk edene kadar bu kurallara uymak zorundayız. Aşı bulunup, herkes aşıyı alana kadar bu tedbirleri uygulamaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“HEP BİRLİKTE KURALLARA UYMALIYIZ”

Hayatın normale dönebilmesi için kurallara tam uyulmasını gerektiğinin de altını çizen Vali Ahmet Ümit; “Bildiğiniz gibi okullarımız genişletilerek açılmaya devam ediyor. 12 Ekim’den itibaren 1’inci, 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü sınıflarda yüz yüze eğitime tabi tutulmaya başlanacaktır. Öğrencilerimizin biran önce okullarına kavuşabilmesi, hayatımızın biran önce normale dönebilmesi için biz bu virüsü mutlaka kontrol altında tutmamız gerekiyor. İlimiz genelinde virüsün yayılması devam ediyor. Bu yayılmanın önüne geçebilmek için her şeyden önce vatandaş bağlamında hep birlikte kurallara uyacağız ama denetimcilerde denetimlerini tam yapacaklar” diye konuştu.

“VİRÜSÜ TAŞIYAN HERKES HASTANEYE YATMIYOR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka ve hasta sayısı konusundaki açıklamalarına dair de konuşan Vali Ümit; “Sayın Bakanımızın açıklaması bazı yerlerde polemiğe sebep oldu. Söylenmek istenen, virüsü taşıyan herkes hastaneye yatmıyor. Bu söylenmek isteniyor. Bolu ilimizde de bu şekildedir. Koronavirüs olan kişilerde bedeni etkilenmeyenler var. Direnci yüksek vatandaşlarımız var. İşte bu insanların dikkatli olması gerekiyor. Hem hastalığı bulaştıracakları yerlerden uzak durmaları gerekiyor hem de yakınlarıyla da temasta çok dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BULAŞ ALANLARININ BAŞINDA AİLE ZİYARETLERİ GELİYOR”

Korona virüsün bulaşma alanların başında aile ziyaretleri geldiğini ve ziyaretlerin durdurulması gerektiğini ifade eden Vali Ahmet Ümit; “En önemli bulaş alanlarının başında ziyaretler geliyor. Ziyaretleri kesinlikle durmamız gerekiyor. Başta aile ziyaretlerini kesmemiz gerekiyor. Telefonlar ile görüşerek birbirimize dua edelim. Bir araya gelmemeye çalışalım. Uzaktan birbirimizin halini hatırını soralım. Daha sonrasında nikahlar var. Nikahları biraz kontrol altına aldıktan sonra nikahtan kaynaklanan bulaşmalar ikinci sıraya düştü fakat neticede ikisi de yüksek. Hep beraber kurallara uymak zorundayız. Hastalığı ayakta geçiren vatandaşımız çok fazla ama hastanelerde yatanlarda var. Bizim bütün tedbirlerimiz tam durumdadır. Netice itibari ile ortada salgın var. Bu salgına karşı tedbirleri uygulamaya devam ettirirken aynı zamanda tedbirlerden bir tanesi de hastanelerdir. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Her şey gayet güzel ama virüs geldiği zaman maalesef kaybettiklerimiz de oluyor. Virüsle karşı karşıya gelmemek, virüs kapmamak gerekiyor” dedi.

“DAHA AĞIR TEDBİRLER ALINACAK”

Kurallara uyulmadığı ve salgının artması halinde daha ağır tedbirlerin alınacağını aktaran Vali Ümit, “Denetimler etkin şekilde yapıldığı anda salgının hızı düşüyor. Gerede’de düştü. Ama devam ediyor. Bizim salgının hızı düştü dememiz salgının olmadığı şeklinde yorumlanmamalı. Heran yükselebilir. Denetimlerde istenilen uygulamalar sürdürülmeli ki daha rahat bir şekilde yaşam sürebilelim. Toplum, devlet hayatı, bireysel hayat bir şekilde devam ediyor. Bu hayatı etkilemeyecek şekilde tedbirler almaya gayret ediliyor.  Sağlık daha ağır tedbiri gerektiriyorsa daha ağır tedbir alınacaktır” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK, DAHA AĞIR TEDBİRLER GEREKTİRİYORSA ALACAĞIZ”

Korona virüs salgınının kontrol altına alınamazsa daha ağır vakaların olacağına işaret eden Vali Ümit;  “Toplum hayatı, devlet hayatı, millet hayatı, bireysel hayat bir şekilde devam ediyor. Bu hayatı etkilemeyeceği şekilde tedbirler alınmaya gayret ediliyor. Önce sağlık diyoruz.  Daha ağır tedbirler gerektiriyorsa eğer daha ağır tedbirler alacağız” dedi.

  “OKULLARIMIZIN HERHANGİ BİR SORUNU YOK”

Okullar açıldığından bu yana öğrencilerde herhangi bir vaka olmadığını da söyleyen Vali Ahmet Ümit; “Bizler 3 bin kişinin, 5 kişinin çalıştığı fabrikaları çalıştırıyoruz. Oralarda kendimize göre bir metot geliştirdik. Buralarda rahatsız olanları dinlenmeye alıyoruz. 14 gün geçtikten sonra tekrar iş hayatına dönüyor. Okullarımızda da böyle bir uygulamayı çok rahat bir şekilde inşallah yürütebiliriz. Bakanımızın açıklamaları doğrultusunda işin detayı belirlenecektir. Seyrekleştirilmiş olarak okullarımız yaklaşık 17 bin öğrencimizin pazartesiden itibaren 12 Ekim’den itibaren okullarında eğitim-öğretim görecekler. Aynı şekilde öğretmenleri de başlarında olacaktır. Okullarımızın herhangi bir sorunu yok. Her şey hazır durumdadır. Pazartesi günü inşallah çocuklarımızı okullara bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim