Uzman Klinik Psikolog ve Tercih Danışmanı Kemal Hilmi Çelebi tercihlerle ilgili dikkat edilmesi gereken önemli açıklamalarda bulundu.

26-27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılan sınavın ardından açıklamalarda bulunan Tercih Danışmanı Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi; “YKS süreci kısa mesafeli bir yarıştan öte maraton koşmaya benzer. Bu yarışı çok çalışanlar değil bu yarışta rakiplerinden daha fazla kendilerine inanan ve doğru zamanda doğru işi yapıp yarıştan vazgeçmeyenler kazanır. Şimdi de sırada bu sürecin en önemli ayağı yani tercih dönemi bizleri beklemektedir. Unutmayın ki her tercih bir şeylerden vazgeçiş demektir. Dolayısı ile seçtiklerimiz ve vazgeçtiklerimiz geleceğimizin şekillenmesi açısından hayati önem taşımaktadır.” diye belirtti.

“ÇOCUĞUNUZ NEREYİ İSTİYORSA ORAYI TERCİH ETMEK DOĞRU TERCİH OLACAKTIR”

Çelebi, gençlere ve ebeveynlerine tavsiyelerde bulunarak; “Gençler ve ebeveynleri üniversite tercihlerini yapmak için ter dökeceklerdir. Bu süreçte ebeveynlere bir iki laf etmek önem arz etmektedir. Çocuğunuzun ilgi duyduğu, yeteneklerinin desteklediği, hayallerini kurduğu rüyalarını gördüğü ve en önemlisi o mesleği yaparken mutlu olabileceği bir alana yönlendirilmesi çok önemlidir. Hayat sizin hayatınız değil çocuğunuzun hayatıdır. Sizin gerçekleştiremediğiniz hayallerinizi çocuğunuzda görmek istemeniz gelecekte hayal kırıklıklarıyla son bulacaktır. O nedenle çocuğunuz nereyi istiyor ise gerekli araştırmalardan sonra orayı tercih etmek doğru tercih olacaktır. Çocuğunuzu sevmediği bir kızla veya erkekle evlendirmek mutsuz bir evliliğe neden olacağı gibi istemediği bir mesleğe yönlendirmekte mutsuz bir sona neden olacaktır. Bu nedenle tercih süreci üniversiteye hazırlanmaktan daha zorlu bir süreçtir. Kendinizi çok iyi tanımanız ilgi istek ve yeteneklerinizi mutlaka göz önünde bulundurmanız 2021 YKS tercih kılavuzunu okumanız, yökatlas.gov.tr adresini ziyaret edip üniversiteler ve bölümlerle bilgi edinmeniz ve alanında uzman tercih danışmanından yardım istemeniz önemlidir.” dedi.

“Mutlu Olmayacağın Bir Bölümü Asla Tercih Listene Yazma”

Tercih Danışmanı Kemal Hilmi Çelebi; “Tercih döneminde 24 tercih hakkı verilecektir. Tercihlerini yaparken ister 1 tane isterse 24 tercih hakkını kullanabileceksin. Tercihlerini sisteme girerken kazandığında mutlu olmayacağın bir bölümü asla ve asla tercih listene yazma. Eğer yazarsan ve yazdığın o bölümü kazandığında ister git isterse gitme bu açık öğretim bölümleri de dahil yaşayacağın pişmanlık bir işe yaramayacağı gibi orta öğretim başarı puanın seneye yarı yarıya düşecektir. Ve bu da önemli bir konudur.” diye belirtti.

“Tercih Döneminde Bilinmesi Gereken Kurallar”

Uzman Klinik Psikolog ve Tercih Danışmanı Kemal Hilmi Çelebi, tercih döneminde bilinmesi gereken Altın Kuralların önemli olduğunu belirterek;

1.Kural: Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü bir puan olması gerekmektedir. 150-180 aralığında ham puan almış adaylar ise ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu puanları alamayan adayların tercih yapma hakkı bulunmamaktadır.

2.Kural: 2 yıllık bölümler için Sınavsız Geçiş Hakkı 2017 tarihi  itibarıyla kaldırılmıştır. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olanlar kendi alanlarındaki ön lisans tercihlerinde ek puan alabileceklerdir.31.03.2012 den önce mezun olanlar kendi alanlarının devamında lisans bölümlerini tercih ederken ek puan alabileceklerdir. Bu kuralın dışında ek puan olayı yoktur. Adaylar ek puan alabilecekleri alanları DGS kılavuzundan bakabilirler.

3.Kural: Tercihlerinizi belirlerken en çok istediğiniz bölümü dikkate almanızda yarar vardır. Sonra diğer öncelikleri dikkate alınız. Şehir, üniversite, akademik kadro vb. Mutlu tercih mutlu hayat demektir.

4.Kural: Tercihlerinizi yaparken özellikle Lisans programlarınızda başarı sıranızı dikkate almanız gerekir. Ön lisans programları tercih ederken puana da bakılabilir. Ek yerleştirme tercihlerinde sadece puana bakmak gerekir. 2021 YKS sonuçlarına bakıldığında geçen seneki puanın başarı sıralamasıyla bu seneki başarı sıralaması arasında ciddi farklar vardır, bunu göz önünde bulundurmanızda ve sıralama aralığını geniş tutmanızda fayda vardır.

5.Kural: Üniversite ismini belirlerken mutlaka o üniversitenin yatay geçiş, çift ana dal, yan dal, staj, burs imkanı, erasmus, farabi vb. gibi seçeneklerinin olup olmadığını mutlaka araştırınız.

6.Kural: Puanı hesaplanmış alanlardan da tercih listenizi, oluşturabilirsiniz. Puanı hesaplanmış Sayısal alandan da ,puanı hesaplanmış Eşit Ağırlık Alanından tercih yapabilirsiniz. Mesela öğrenci Makine Mühendisliğini tercih listesine yazarken eşit ağırlık bölümünden de isterse ve puanı hesaplanmışsa Psikoloji bölümünü de tercih edebilir.

7.Kural: Adında MTOK yazan bölümleri meslek liselerinin o bölümle ilgili alanlarından mezun olanlar öncelikli tercih hakkına sahiptirler. Turizm otelcilik meslek lisesi öğrencisi mtok gastronomi bölümünü yazarken bu öncelik avantajını kullanacaktır.

8.Kural: Daha öncede belirttiğim gibi, Yks  bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Adaylar da bir önceki yılın başarı sırası ve taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini sıraladığı için bu durum biraz yumurta-tavuk meselesine dönüşür. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gösterirken, başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gösterdiği sınav başarısına göre değişebilir. Örneğin geçmiş yıllarda 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa, sonraki yıl 13.000'inci sıradan yerleştirme gerçekleşmiştir. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın. Bazı bölümlerin başarı sıralaması şartı vardır.

BÖLÜM PUAN TÜRÜ         BAŞARI SIRALAMASI

Hukuk      Eşit A.                        En düşük 125bin

Mühendislik (Orman, Ziraat,

Su Ürünleri, Ağaç İşleri hariç) Sayısal En düşük 300 bin

Mimarlık  Sayısal                     En düşük 250bin

Tıp          Sayısal                        En düşük 50bin

Eczacılık   Sayısal                     En düşük 100bin

Diş Hekimliği      Sayısal         En düşük 80bin

Öğretmenlik (PDR dahil) Say-Söz-Dil-Eşit A. En düşük 300bin olmalıdır. Olmayanların tercih yapma hakkı yoktur.

9.Kural: Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi ve özel koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç ücretlerinin olduğunu unutmayın. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programlar vardır ve paralıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenir.

10.Kural: Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına, cinsiyet ayrımına göre pek çok kriter yer alabilir. Bunları iyice araştırınız.

11.Kural: Tercih bildirimi yalnız elektronik ortamda adayın ÖSYM'deki aday işlemleri sisteminden yapılır. Tercih bildirimi yapıldıktan sonra tamamen iptal edilemeyecek ama aday isterse süre bitimine kadar üzerinde değişiklik yapabilecektir. Tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir. İnternet şifreniz ve TC Kimlik numaranızla ÖSYM'nin sitesinden tercih formunuzu dolduracaksınız. “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” ‘Ösym ye bildirilmiştir' uyarısını görmeden sistemden çıkmayın ve Tercih Formu'nuzun bir kopyasını yazıcıdan almayı unutmayınız.

Her tercih bir vazgeçiştir. Her şeyden vazgeçebilirsin kendinden Asla.

Hayat yolculuğunda başarılar diliyorum.

Editör: TE Bilisim