Bolu Veterinerler Odası, 20 Aralık “Dünya Arı Günü” dolayısıyla farkındalık oluşturmak için bir mesaj yayımladı. Mesajda, arı ve arıcılığın önemine vurgu yapılarak, çiftçiler ve arıcılar için de tavsiyelerde bulunuldu.

Bolu Veterinerler Odası tarafından 20 Aralık “Dünya Arı Günü” nedeniyle yayımlanan mesajda, ülkemizde bulunan bitki çeşitliliği ve arıcılık faaliyetlerine verilen desteklere ilişkin bilgiler yer aldı.

 “ARI VARSA HAYAT VARDIR”

Bolu Veterinerler Odası tarafından yayımlanan mesajda şu ifadelere yer aldı:

“Arı varsa, hayat vardır” diyoruz. Yaşamın devamlılığı için kelebek, uğur böceği gibi tozlayıcıların arasında bulunan bal arılarının, insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda kamuoyunda bir farkındalık oluşturulması amacıyla 20 Mayıs; Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiştir. 20 Aralık 2017 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletlerce kabul edilen “Dünya Arı Günü”, dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

“TEŞVİK VE HİBELER İLE ARICILIK SEKTÖRÜ DESTEKLENMEKTEDİR”

Ülkemiz, dünya genelinde yetişen yaklaşık 16.000 tür bitkinin 8.000’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu geniş florasıyla ülkemiz, beraber bal arısı gen çeşitliliğiyle de büyük bir gen kaynağı niteliğindedir. Bunula beraber, Tarım ve Orman Bakanlığımız, ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesi ve arıcıların arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesi ve ayrıca, bal kalitesini muhafaza ederek bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörünü de desteklemektedir.

ARICILAR VE ÇİFTÇİLERE TAVSİYELERDE BULUNULDU

Mesajda, son olarak arıcılık faaliyetlerini geliştirilmesi açısından arıcılar ve çiftçiler için tavsiyelerde bulunuldu:

Bu farkındalık başta çevre ile her zaman iç içe olan veteriner hekimleri odaları nezdinde olmak üzere ülkemiz genelinde, diğer kamu kurum ve kuruluşları,  konuyla ilgili birlikler,  sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin katkılarıyla her fırsatta gündeme gelmektedir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in tavsiyelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz; Kişisel girişimlerimiz ile yerel bitkileri farklı zamanlarda çiçeklenmesi için yılın farklı zamanlarında ekebiliriz.

Market zincirlerinden ziyade yerel üreticilerimizden bal satın alarak, onlara destek olabiliriz.

“İyi Tarım Uygulaması” yapan üreticilerden alışveriş yapabiliriz.

Bahçemizde pestitis, fungisit, herbisit gibi tarım ilaçları kullanmayabiliriz.

Arıcıların modern kovan alımlarına destekçi olabiliriz.

Arılar için temiz su havuzları oluşturabiliriz.

Sürdürülebilir orman ya da bal ormanı çalışmalarını destekleyebiliriz.

Bu bilgileri kendi sosyal çevremizde paylaşarak, farkındalığı arttırabiliriz. Unutmayalım; arı varsa, hayat vardır.

Arıcılar ve çiftçiler olarak, mücadele yöntemlerimizde pestitis kullanımına azaltmalıyız ya da yöntemimizi değiştirmeliyiz.

Tek tip ürün yetiştirmektense, birden fazla ürün yetiştirmeliyiz.

Arıların ilgilisini çekebilecek ürünler ekmeliyiz

Editör: TE Bilisim