Tam da kuraklığın konuşulduğu bir dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir adım attı. Buna göre yeni inşa edilecek binalara “Yağmur suyu toplama sistemi” kurulacak. Karar Resmi Gazetede yayımlandı. Amaç yağmur sularını israf etmemek. Kuraklığa bir nebze çare olmak.

Kuraklık tehdidine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Yeni inşa edilecek binalara “Yağmur suyu toplama sistemi” kurulacak. Getirilen sistemle birlikte yağmur suları bahçe zemini altında bir depoda toplanabilecek. Çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlayacak zorunluluk ile belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlar daha küçük parseller için de bu zorunluluğu getirebilme yetkisine sahip olacak.

İskanlı binanın, bir bağımsız bölümünde sonradan yapılan aykırılıklar nedeniyle "Yapı Kayıt Belgesi" alınmışsa diğer bölümlerde de tadilat yapılabilecek. Birden çok bina yapılma hakkı bulunan parsellerde, mevzuata uygun olmayan ve "Yapı Kayıt Belgesi" bulunan bir binanın aykırı kısımlarının alanı, parselin imar hakkından düşülmeyecek şekilde, kalan imar hakkı içinde yeni bina yapılabilecek.

Yönetmelikle, yoldan yüksek parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlendi. Buna göre, yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacak, yoldan yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliği ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebilecek.

Alternatif su kaynaklarının değerlendirme yönetimlerinden biri olan yağmur suyu hasadıyla su kaynaklarımız korunacak. Ayrıca kuraklık ile mücadelemize güç katacak bu uygulamayla su kaynaklarımızın korunması sağlanacak.

Editör: TE Bilisim