Kombi bakımının her yıl düzenli olarak yapılmasının yakıt tasarrufu sağladığına dikkat çeken yetkili servisler, petek bakımının ise en az 4 yılda bir yapılmasını tavsiye ediyor. Bolu’da kombi yetkili servis uzmanı Taner Bağcı, “Kışa girmeden kombi bakımı yapılırsa iyi olur. Yetki belgesi olmayanlara bakım yaptırılmasını tavsiye etmiyoruz. Yakın zamanda bir müşterimizi dolandırmışlar. Bolu’da böyle insanlar var. Bunlara dikkat edilmeli” dedi.

Özel Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Doğalgaz, kullanımının son yıllarda yaygınlaşmasıyla birlikte Bolu’da ev ve işyerlerinin büyük çoğunluğunun ısınma aracı haline geldi. Uzmanlar ise diğer yakıtlara göre daha kullanışlı ve az maliyetli olmasından dolayı tercih edilen doğalgaz kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söylüyor.

“KOMBİ BAKIMLARININ YILLIK YAPILMASINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Bolu’da yetkili servis uzmanı Taner Bağcı, kombi ve petek bakımının yakıt tüketimini azalttığını ifade ederek, “Kombi bakımlarının senelik yapılmasını tavsiye ediyoruz. Kombi yakılmaya başlamadan hemen önce, kışa girmeden kombi bakımı yapılırsa iyi olur” diye konuştu.

“KAÇAK KOMBİ BAKIMI YAPANLARA DİKKAT EDİN”

Yetki belgesi olmadan kombi bakımı yapan dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bağcı, “Dışarıda kaçak kombi bakımı yapan çok fazla insan var. Yetki belgesi olmayanlara bakım yaptırılmasını tavsiye etmiyoruz. Yakın zamanda bir müşterimizi dolandırmışlar. Verdikleri kağıda göre; Eskişehir’den geldikleri anlaşılıyor. Bizdeki 380 TL’lik bir parçayı, 800 TL ücretle değiştirmişler. Aynı olayla birkaç defa daha karşılaştım. Sonunda jandarma tarafından yakalandılar. Ancak Bolu’da da böyle insanlar var. Bunlara dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

“İDEAL SU BASINCI AYARI 1,5 BAR”

Kombinin su basıncı ayarı konusunda da tavsiyelerde bulunan Bağcı, “Kombide su basıncı konusunda; 1’in altına düşmeyecek ve 2’nin üzerine çıkmayacak şekilde ayarlanmasını tavsiye ediyoruz. İdeali 1,5 diyebiliriz” dedi.

“4 YILDA BİR PETEKLERİN TEMİZLENMESİ YETERLİ OLACAKTIR”

Petek bakımlarının en az 4 yılda bir yapılması gerektiğini vurgulayan yetkili servis uzmanı Taner Bağcı, “Petek temizliği yapılması yakıt tasarrufu sağlar. İçeride oluşan pislik, peteğin dibine çöker ve bu da sirkülasyonu düşürür. Yeterli dolaşım olmazsa peteklerin alt kısmı ısınmaz. Petek temizliğinin her yıl yapılması gerektiğini söylüyorlar ama bu yanlış. 4 yılda bir peteklerin temizlenmesi yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı.

“HAVALANDIRMA MENFEZLERİNİ KAPATMAYIN”

Bazı vatandaşların dışarıdan soğuk hava gelmesini engellemek amacıyla havalandırma menfezlerini kapattığına dikkat çeken Bağcı, olası bir gaz kaçağı halinde bu durumun tehlikeli olabileceğini ifade ederek, “Vatandaşlar, dışarıdan soğuk hava gelmesini önlemek için havalandırma menfezlerini kapatıyor. Bu çok yanlış bir davranış. Aksa Doğalgaz da gazı açmadan önce bu konuda şart koşuyor zaten. Bunun nedeni; herhangi bir gaz kaçağı olduğu zaman havadan daha hafif olan gaz yukarıya çıkar ve menfezlerden tahliye olur. Bu nedenle menfezlerin kapatılmaması gerekir” diye konuştu.

“GECE KOMBİYİ KAPATMAKTANSA MİNİMUM DERECEDE KISMAK DAHA MANTIKLI”

Taner Bağcı, yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla gece yatarken kombinin kapatılmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Gece yatarken kombinin kapatılması yanlıştır. Kombiyi kapattığınızda, hem sistemdeki suyu hem de evinizi tamamen soğutursunuz. Sabah kombiyi açtığınızda cihaz sıfırdan ısıtmaya geçiyor. Bu nedenle de daha çok yük harcıyor. Kombiyi kapatmaktansa minimum derecede kısmak daha mantıklı” sözlerine yer verdi.

“NE ÇALIŞTIRACAK NE DE YETİŞTİRECEK ELEMAN BULAMIYORUZ”

Son olarak pandemi döneminde işlerinde düşüş yaşanmadığının altını çizen Bağcı, Bolu’da kombi bakımı konusunda çalıştıracak ve yetiştirecek eleman bulamadıklarını belirterek, “Pandemi bizim sektörü çok kötü etkilemedi. Çünkü yaptığımız iş bir ihtiyaç. Bir petek çalışmadığında ya da sıcak su akmadığında mecburen servis çağırmak zorunda kalıyorsunuz. İşlerimiz yoğun ancak Bolu’da ciddi bir eleman sıkıntısı var. Ne çalıştıracak ne de yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Bu işi öğrenmek için gelen yok. 5-10 sene içerisinde bu işi yapacak kimse kalmayacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim