Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yarıyıl tatilinde çocukların yapabilecekleri etkinlikler için tavsiyede bulunarak, sosyal medyaya dikkat çekti.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Eğitimde ilk dönemin bitmesiyle beraber öğrenciler yarıyıl tatiline girdi. Yarıyıl tatilinde öğrencilerin boş vakitlerini nasıl değerlendirebileceğine ilişkin de Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici tavsiyelerde bulundu.

“ANNE VE BABALARIN KUŞAK FARKI VAR”

Gençlerin sosyalleşme ortamının sosyal medya olduğuna dikkat çeken Gezici, “Ülkemiz ekonomik sıkıntıların olduğu çok zor bir süreç yaşıyor. Herkes aynı koşullarda kalmadı, keşke ben de bütün çocukların keyfince tatil yapmasını önerebilseydim. Burada en temel şeylerden bir tanesi, teknoloji bağımlılığı. Burada anne ve babaların bir kuşak farkı da var. Anne ve babalar bu içeriği denetleyemiyor. Denetim konusunda bizler bile çaresiz kalıyoruz. Çocukların teknolojiyle geçirdikleri zamanla birlikte içerikler çok önemli. Sosyal medyadaki bir takım tanışma siteleri ve uygulamalarla ilgili… Çocukların tek sosyalleşme ortamları uzaktandı ve biz bu dönemde çok sorunlu durumlarla karşılaştık” dedi.

“EBEVEYN DENETİMİNE İHTİYAÇ DUYUYORLAR”

Çocukların sosyal medyada gelişimi kötü etkileyecek içeriklerle karşılaşabildiğini belirten Gezici, ailelerin yardım alabileceğine değinerek, “Bu yüzden anneler, babalar hem teknoloji ile geçirilen saati hem de içerik konusunda mümkünse yardım alınan, çocuk filtresi kullanılan içerikleri çok çok önemsiyorum. Bu konuda destek alabilirler. Çocuklarımızın her türlü gelişmişini riske eden durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar.  İçsel bir denetim yok ve ebeveyn denetimine ihtiyaç duyuyorlar. Uzaktan eğitim hem o kayıplarından kaynaklı yeniden öğrenmek hem zor hem sıkıntılı geliyor ve bu kaygı okuldan uzaklaştırabiliyor” ifadelerini kullandı.

“İŞ BÖLÜMÜNE DAHİL ETMEK GEREKİYOR”

Tatil döneminde çocuklara bazı sorumluluklar verilmesi gerektiğini ve kendisine ait bir planının olmasının faydalı olacağına vurgu yapan Gezici, “O yüzden her tatilde olduğu gibi çocukları günlük planlarını sürekli ‘kitap oku’ değil de bir arada plan yapabilme ve bu planı uygulayabilme… Sabahtan kalktığında çocuk, ‘Planın ne?’, onun kendisine dair bir planının olması, günün sonunda bu planın gerçekleştirip, gerçekleştiremediği sorulabilir. Küçük çocuklarımız açısından öğrenme kayıpları çok hızlı oluyor.  Okuldan kopmaması açısından okuldan, derslerinin tekrarıyla ilgili zaman dilimi ayrılmalı. Onun dışında kitap okumayı mutlaka önemsemeliler. Evdeki sorumluluklarını arttırarak, iş bölümüne dahil etmek gerekiyor” diye konuştu.

“SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEK GİBİ SORUMLULUK VERİLEBİLİR”

Açık havada vakit geçirilebileceğini de dile getiren Gezici, “Açık havada kar çok keyifli, dikkatli bir şekilde bir arada vakit geçirebilirler. Bununla birlikte sokak hayvanlarını beslemek gibi bir sorumluluk da verilebilir. Bir arada zaman geçirilen etkinlikler mutfakta belki planlanabilir” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim