Özel Çağsu Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Makara, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan güneş lekelerinin oluşumunu önlemek amacıyla cilt yapısına uygun güneş kremlerinin kullanılması ve bu kremlerin de en az 30 güneş koruma faktörüne sahip olması gerektiğini belirtti.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Uygun olmayan saatlerde doğrudan güneşe çıkmak ve uzun süre kalmak, sıcak çarpmalarına, güneş yanıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle doğru saatlerde, uygun kıyafetlerle ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan kremler kullanılarak güneşe çıkılması gerekiyor.

Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Makara, "Güneş yanığı acısı nasıl geçer, Güneş yanığına ne iyi gelir?" sorularıyla güneşin altında fazla zaman geçirmiş hassas tenli kişilerin sıklıkla araştırdığı konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yaz mevsiminde en çok karşılaşılan durumların başında oldukça acı veren ve rahatsız edici olan güneş lekeleri geliyor. Özellikle cilt lekeleri için en önemli etkenin güneş olduğunu belirten Dr. Makara, "Cilt lekeleri daha çok güneşin etkisiyle oluşmaktadır. Ancak ileri yaş, gebelik, hormon tedavileri gibi sebeplere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Lekeler daha çok yanak, çene ve dudak üstünde yerleşim göstermektedir” dedi.

“BAZI ETKENLER CİLT HASTALIKLARININ ARTIŞINA NEDEN OLUYOR”

Uzm. Dr. Anıl Makara “Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor” diye konuştu.

“CİLTTE OLUŞAN LEKELENMELERİN PEK ÇOK SEBEBİ VARDIR”

Deriyi hasara uğratan durumların ciltte, leke ile cevap verdiğini ifade eden Uzm. Dr. Anıl Makara ‘’Bu durumun çoğunlukla UV yani güneş ışınlarının etkisiyle olduğunu belirtti. Bazen ise buna hormonlar, beslenme bozuklukları, genetik yatkınlık, hamilelik, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaç ve antibiyotikler, yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlar, şiddetli kaşıntıyla seyreden cilt hastalıkları neden olabilir. Yani ciltte oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi vardır. Bunlar bazen önemli bir hastalığa işaret ederken bazen de basit bir güneş lekesi olabilmektedir. İşte bu ayrımın yapılması ve tedavinin doğru planlanması için mutlaka lekelerin bir dermatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ LEKELERİNDEN NASIL KORUNMALIYIZ?

Uzun yıllar güneşe maruz kalan deride zaman içerisinde incelme, elastikiyetin bozulması (kırışıklık), kuruluk, lekelenmeler, kılcal damarların belirginleşmesi ve foto yaşlanma görüldüğüne dikkat çeken; Uzm. Dr. Anıl Makara, güneş lekelerinden korunma yollarına aktardı. Makara; “En önemlisi deri kanserinin oluşma riski artar. Cildin doğrudan güneşle temasının kesilmesi gerekir. Şapka, güneş gözlüğü, açık renkli kıyafetler önerilir. Yüksek koruyucu özelliği olan güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörü (SPF) içeren ürünler kullanırlar, ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek koruma faktörü içeren ürünler kullanılmalıdır.

Güneşten koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalıdır. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler, sürekli olarak korunmalıdır. Güneş koruyucu kremler genelde suya dayanıklı olmakla birlikte suya girilmiyorsa 3 saat; havuza veya denize girmek, havlu ile kurulanmak ve terlemek gibi durumlarda gün boyunca 2 saat aralıklarla tekrarlanmalıdır.

“GÜNEŞTEN KORUYUCULAR GÜNEŞ YANIĞINI ÖNLER”

Güneşten koruyucular güneş yanığını önlerler, foto yaşlanma izlerini azaltırlar, UVA’ya bağlı kronik foto yıkımı azaltır ve deri kanserlerinin oluşumunu önlerler. Yaz aylarında yaptırılan ağda, lazer epilasyon, kimyasal peeling gibi işlemler leke riskini artırabiliyor. O yüzden bu tarz uygulamaların sonbahar aylarına ertelenmesi gerekir. Vücuda uygulanan bazı ürünler, örneğin parfüm ve kolonya direkt leke oluşumu yapabilecek kimyasallar içerdiğinden yaz aylarında güneşli alanda kullanılmamalıdır. Alkollü ıslak mendillere de bu riski artırabileceği için dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim