Yeni Adli Yıl açılışı için Bolu Barosu tarafından Anıtpark’taki Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Barosu, 2021 – 2022 yılı Adli Yıl başlangıcı için Anıtpark’ta tören düzenledi. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılan tören İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Baro mensubu avukatların katıldığı törende Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekçi yeni yıl açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

 “YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN VERDİĞİNİZ MÜCADELE İÇİN SİZLERİ ALKIŞLIYORUM”

Bağımsız yargı için bugüne kadar mücadele edenleri ve etmekte olanları tebrik eden Baro Başkanı Erhendekçi, “Ömürlerinin en güzel zamanlarını hukukun üstünlüğü mücadelesi için feda eden değerli meslektaşlarım. 2021 — 2022 Adli Yılının başlaması vesilesiyle toplanmış bulunuyoruz. Görevinizi yerine getirirken gösterdiğiniz onurlu mücadele yanında aynı zamanda Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı için verdiğiniz mücadele için sizleri alkışlıyorum. Tüm meslektaşlarımı saygı ile selamlıyorum. Bu mesleğe emek vermiş, yıllarca bu mesleği asaletle yapmış ve ebediyete intikal etmiş değerli üstatlarımızı rahmet ve hürmetle anmak isterim. Şu anda mesleklerini yapmamakla birlikte, hala hayatta olanlara da sağlıklı uzun ömürler dilerim” dedi.

“AVUKATLAR OLMAZSA ADALET DE OLMAZ”

Avukatların yargıdaki yerine değinen Başkan Erhendekçi “Mesleğimizin asaleti ve geleceği açısından kendilerine çok şeyler borçluyuz. İki gün önce emperyalizme karşı dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir kurtuluş mücadelesinin bayraklaştığı 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık. Bu vesileyle, bizim bu günlere erişmemizi borçlu olduğumuz başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı ve minnetle eğiliyorum. Bu gün vesilesiyle mesleğimizi ve mesleğimizin önemini bir defa daha ifade etmemiz ve mesleğimizin Adalet Kurumu içerisindeki yadsınamaz yerini bir defa daha belirtmemiz gereklidir. Devletin üç erkinden biri olan yargı kurumunun, üç unsurundan biri olan savunma makamını temsil ediyoruz. Savunmanın en kutsal hak olduğu konusunda hiçbir itilaf yoktur. İşte bizim mesleğimizin kutsal yönü de savunma hakkının kutsallığından kaynaklıdır. Adalet kurumu içerisinde ne kendimizi öne çıkarabiliriz ne de arkada bir yere koyabiliriz. Bu eşitliğin içerisinde bir eşitiz. Avukatlar olmazsa adalet de olmaz. Yargı erki içerisinde eşit olarak varız. Görevimizi yaparken, hiçbir kimse, hiçbir kurum bizi yok sayamaz” diye konuştu.

“MESLEĞİMİZİN ASALETİ BAĞIMSIZLIĞIMIZDAN KAYNAKLIDIR”

Avukatların görevlerinden bahsederek, bağımsızlık vurgusu yapan Erhendekçi, “Biz Avukatlar, yılmadan adaleti arıyoruz. Adaletin gerçekleşmesi için verdiğimiz mücadelenin büyüklüğü bilgimizden, fikirlerimizden ve geniş ufkumuzdan kaynaklanıyor. Burada altını çizerek ifade etmem gerekir ki, mesleğimizi ifa ederken bağımsızız. Mesleğimizin asaleti bağımsızlığımızdan kaynaklıdır. Demokrasiye, Hukukun üstünlüğüne, Yargının Bağımsızlığına olan inancımız, en önemli ayırıcı özelliğimizdir. Bağımsız Yargının bağımsız Avukatları olmak en büyük dileğimizdir. Bağımsız Yargının önündeki tüm engellerin kalkmasını istemek en büyük hakkımızdır. Hukukçuların ve Avukatların konuşamadığı yerde hiç kimse konuşamaz. Konuşmak zorundayız. Gördüğümüz haksızlıkları, adalet sistemi içerisindeki aksaklıkları dile getirmekle görevliyiz. Hukukun üstünlüğünü, Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını, dışarıdan bakıldığında tarafsız olarak görünmesi gerektiğini ifade etmek görevimizdir. Adil yargılanma hakkını, eşitlik ve genellik ilkesini, İnsan Haklarını, Hayvan haklarını, çevre duyarlılığını önce biz hukukçular savunmalıyız. Bu görevler, konuşmak ve ifade etmek, çözümler sunmak topluma karşı borcumuzdur” ifadelerini kullandı.

“EVRENSEL HUKUK İLKELERİNDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ”

Bolu Barosu olarak hukuk ilkelerine bağlı kalacaklarını ifade eden Erhendekçi, “Kadimden beri var olan kutsal mesleğimizin kazanımlarından, evrensel hukuk ilkelerinden ödün vermeyeceğimizi bir kez daha Bolu Barosu adına ifade ediyorum. Değerli meslektaşlarım. Bolu Barosu Hukukun Üstünlüğü ve Demokrasi mücadelesinde her zaman en önde olmuş 72 yıllık ulu bir çınar haline gelmiştir. Bolu Barosu olarak, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyetinin kazanımlarına inancımızı ve bağlılığımızı ifade etmek isterim. Baro olarak gücümüz, birlikteliğimizden, genişliğimizden, birbirimize olana saygımızdan ve sabrımızdan kaynaklıdır. Bu gücümüzü her zaman ve her alanda kullanacağımızı ve gerektiğinde kullanmaktan hiçbir zaman kaçınmayacağınızı, Adli Yılımızın açılışı vesilesiyle, Bolu Barosu Avukatları adına Kamuoyumuzla paylaşıyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim