Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını ve lokanta ile kafelerin de 12 Nisan itibarıyla tüm Türkiye’de yalnızca paket servis hizmeti vereceğini açıkladı. Lokanta ve kafelere yönelik açıklanan yeni kısıtlamalar ve destekler sektör temsilcilerinin eleştirilerine neden oldu. Bu kararın üzerine Bolulu lokanta ve kafe işiyle uğraşan esnaflar Ramazan ayına kadarki süreçte yüzde 50 kapasiteyle işyerlerinin müşteri kabul etmesini olumlu karşılarken, bazı esnaflar işyerlerinin bundan sonra açılmasının hiçbir şey ifade etmediğini söyledi.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

Kısıtlamaların gevşetilmesi ile kafe ve restoran tarzı işletmelerin açılmasının ardından Bolu’da işletmeciler dükkânlarını açtı. Bunun üzerine vaka sayılarının azalması beklenirken kontrollü normalleşmesi süreci sonrası Bolu’daki koronavirüs sayıları arttı. Yüksek sıçrama yaşanan ilimizde kafe ver restoranların kapanma ihtimali işletmecileri endişelendirirken, son kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kafe ve restoranların Ramazan Ayında sadece paket servisi yapacağını dile getirdi.

“HER ŞEY BEKLEDİĞİMİZ GİBİ GELİŞTİ”

Big Queen Kafe işletmecisi olan ve bu kararın işletmecileri çok etkilemeyeceğini düşünen Ayşe Çetin; ”Ramazanda kısıtlama gerçekleşeceğini biz zaten bekliyorduk. Şöyle de bir durum var, şuan da kapanma saatimiz 19.00. Ramazanda da paket servisine geçilecek.  Asıl müşteriler zaten 19.00’dan sonra gelecekti. Bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Sabahtan fazla müşteri olmuyor. Asıl müşteriler akşam vakti iftardan sonra geleceklerdi. O yüzden her şey beklediğimiz gibi gelişti” ifadelerini kullandı.

“HER YER KAPANIRSA VAKA SAYILARI DÜŞER”

Çetin paket servisleri ile de kar edilemeyeceğini söyleyen Big Queen Kafe işletmecisi Çetin; ”Paket servisiyle kar edeceğimizi düşünmüyorum. Ramazanda da paket servisi olmaz. Gün içinde insanlar oruç tutuyor” ifadelerini kullandı. Her yerin kapanması gerektiğini düşünen Çetin, “Getirilen kısıtlamalar ise vaka sayılarını etkilemez. Restoran ve kafelerin kapanması veya paket servisine geçilmesi vaka sayılarını düşürmez. Her yerin kapanması durumunda vaka sayılarında azalma olabilir” şeklinde konuştu.

“ESNAF ÇOK ZOR DURUMDA”

Restoran işletmecisi İbrahim Durukan’da kafe ve restoranların paket servisine geçilmesinin işletmecilerin kazançlarına bir etkisi olmayacağını düşünerek ; “Ramazan ayında zaten herkes oruçlu olduğu için paket servisinin olması bir şeyi değiştirmez. En azından virüsü bitirmek için bir adım olur. Artık bitmesi lazım çünkü esnaf çok zor durumda.” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIN TEDBİRLERE UYMASI GEREKİYOR”

Virüs yüzünden esnafın çok zor durumda olduğunun da altını da çizen Durukan; “Getirilen kısıtlamaları yeterli buluyorum. Normale döndüğümüz zaman işlerimiz güzeldi. Her şey çok iyiydi. İşler paket servisine dönünce işlerimiz azalmıştı. Yeniden paket servise geçtiğimiz de kar marjımız düşecek ama ekstra bir kısıtlamanın gelmesi de bir şeyi değiştirmez. Vatandaşların tedbirlere uyması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim