Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptıracağını, Türkiye’de yürütülen yerli aşı ile ilgili gönüllü olmaya da hazır olduğunu ifade etti. Özcan; “Her aşı güvenilirlik derecesi birbirinden farklı olsa bile, büyük oranda fayda sağladı. Hangi aşı hazır olursa da gönüllü olmak dahi hepsine hazırım” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelen aşının iki haftalık test sürecinden geçtikten sonra onay alması halinde aşılamanın hemen başlayacağını belirtmişti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, aşı konusunda tereddütü olan vatandaşlara seslenerek aşının bir zararı olmayacağını düşündüğünü dile getirdi.

“YERLİ AŞI İLE İLGİLİ DENEK BİLE OLMAYA HAZIRIM”      

Başkan Özcan, Çin’den gelen aşı miktarı çok düşük olduğuna dikkat çekerek; “30 milyon doz geliyor. Her kişiye minimum 2 doz uygulanması gerekiyor. Demek Çin’den gelen aşılarda en fazla 1,5 milyon insan faydalanacak. Dolayısıyla değişik ülkelerden değişik aşılar sipariş etmemiz gerekiyor. Ben her aşının faydalı olduğunu düşünüyorum. Hatta Türkiye’de yürütülen yerli aşı ile ilgili denek bile olmaya hazırım” diye konuştu.

“3’TE 2’LİK BİR GÜVENİLİRLİĞİ VAR”

Aşıyla ilgili tereddüttü olan vatandaşlara da çağrıda bulunan başkan Özcan; “İster Çin, ister BioNTech, ister İngiliz, ister Yeni Zelanda aşısı olsun fark etmez. Ben de hangi aşı hazır olursa denek olma, gönüllü olmak dahi hepsine hazırım.  Endonezya açıklama yaptı. Aşı yapılanlarda %63,3’ lük bir başarı oranı açıkladı. Bu tahmin edilenin altında bir açıklamaydı. Çünkü Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de aynı zamanda çalışmalara başlamıştı. İlk Endonezya açıkladı ama sonuç itibariyle 3’te 2’lik bir güvenilirliği var. Yüzde 97’ye kadar çıkanlar var. Yani yarı oranda bile korusa, ben aşının bir zararı olacağını düşünmüyorum. Hatta bu hızlı bir şekilde gelişecektir. Bundan sonra üretilecek aşılarda hızlı bir şekilde güven oranı da artacaktır” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN KESENİN AĞZINI AÇMASI GEREKİYOR”

Başkan Özcan, ülke olarak bir an önce aşı temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak; “Yerli aşı çalışmasını hızlandırmamız gerekiyor. Şu anda 3’üncü faz aşamasında. 3’üncü faz dediğimiz olay, insan denekleri yapılan uygulamadır. Oradaki sonuçları görmeye çalışıyorlar. Herhalde Nisan sonu yerli aşıda piyasaya sürülmüş olur. Şuan da tabi büyük paralar istiyorlar bu aşıları imal edenler. Dediğim gibi ülke olarak normale dönmek istiyorsak bir an önce ucuz pahalı demeden bu aşıları temin etmemiz lazım. Çünkü aşı başına 1, 2, 3-5 dolarlık maliyetler çok büyük maliyetler değil şu kaybettiklerimize ekonomik kayıplara baktığımızda. Ülkenin bir an önce normale dönmesi için devletin bu konu da kesenin ağzını açması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HER AŞI BİRBİRİNDEN FARKLI OLSA DA FAYDA SAĞLADI”

İsrail’de vatandaşların tamamına yakını aşılanmış durumda” diyen başkan Tanju Özcan; “Avrupa’da çalışmalar başladı ama orada çok hızlı olacak. Çünkü ellerinde stok var. Zaten BioNTech aşısının mucidi Almanya. Almanya’dan bir arkadaşım gelmişti. Almanya’da aşı konusunda herhangi bir sıkıntı yok demişlerdi. Tabi Çin’de önce kendi vatandaşlarını aşılıyor. Fakat burada 3’üne 5’ine bakmadan devletin bir an önce şu aşıları getirmesi lazım. Her aşı güvenilirlik derecesi birbirinden farklı olsa bile, büyük oranda fayda sağladı. Bugün Endonezya’nın açıklamasıyla da ortaya çıkmış oldu” dedi.

Editör: TE Bilisim