Yeşilay Bolu Şube Başkanı İsmail Akgül, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin Bolu’da bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ile rehabilitasyon desteği sağlamaya başladığını söyledi. Yeşilay’ın yürüttüğü önleme faaliyetleri ve bağımlılıklarla mücadelede Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

Tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan YEDAM ekibi, tütünün yanı sıra alkol, madde, internet ve kumarla ilgili sorunlar yaşayan kişilere sağlanan ücretsiz psikolojik ve sosyal destekle yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. YEDAM’a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’ndan ulaşılarak ücretsiz destek alınabiliyor.

YEDAM’ın 2015 yılında Türkiye genelinde, Bolu’da ise yaklaşık bir buçuk yıldır hizmet vermeye başladığını ifade eden Yeşilay Bolu Şube Başkanı İsmail Akgül; “Profesyonel olarak 2 klinik psikoloğumuz, 1 sosyal hizmet uzmanı arkadaşımız burada danışanlarımıza, bağımlılık yönünde; tütün, alkol, internet, teknoloji… Bu bağımlılıklar üzerinde destek sağlayarak ne yapabiliriz, nasıl yardımcısı olabiliriz hem ailelerine hem bu konuda bağımlı bireylere yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tamamen profesyonel bir şekilde hizmet vermeye gayret ediyorlar” diye konuştu.

“FAALİYETLERİMİZİ SAHADA ANLATIYORUZ”

Akgül, YEDAM ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikososyal danışmanlık ve rehabilitasyon desteği sağlandığını da vurgulayarak; “Yeşilay ile aynı çatı altında bulunan YEDAM aynı zamanda, telefonla 115’i tuşlayarak buradaki arkadaşlarımızla irtibat sağlayabilir, gerek yüz yüze, gerekse uzaktan telefonla buradan destek alabilirler. Biz de Yeşilay şubesi olarak buranın tanıtımın yapmak, Bolulu hemşehrilerimize buradan ücretsiz şekilde hizmet sağlamak, tamamen Allah rızası için mücadele eden bu kuruluşun burada varlığını hissettirebilmek, çalışmalarını anlatabilmek faaliyetlerimizi anlatabilmek adına sahada çalışıyoruz. Biz Yeşilay Bolu Şubesi olarak sahada mücadele ederken, personel arkadaşlarımız da burada uzman olarak birebir vatandaşlarımıza katkı sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

KİMLERE HİZMET VERİLİR?

YEDAM’da sunulan tüm hizmetler tamamen gizlilik ilkesi esas alınarak yürütüldüğüne de dikkat çeken Akgül; “12 yaş üzere her bireye burası destek veriyor, aileleriyle beraber buraya gelerek biz ne yapabiliriz, siz bizim için ne yapabilirsiniz, birebir de onu anlatıyoruz. Gizlilik esasımızdır. Bazen danışanlar; ‘Biz buraya gideriz, ben madde kullanıyorum ama buraya gidersem deşifre olurum.’ diyorlar. Bizim maksadımız kimseyi zora sokmak veya onu ihbar etmek, onu deşifre etmek, kamuoyuna açıklamak değil, tamamen sırdaş gibi düşünler bizi. İçleri rahat olsun. Hem aileleri hem de danışan arkadaşlarımızın gönülleri ferah olsun. YEDAM’ın bünyesinde tamamen gizlilik esasıyla çalışılır. İlla bir sürece başlaması da önemli değil. Sadece buraya gelip izleme şansı da olabilir.  ‘İlla bir tedavi sürecine mi başlanacak, bana bir şey mi bıraktıracaklar’ değil, en azından burada ne yapılıyor onu görüp, kendisi ‘tamam’ dedikten sonra arkadaşlarımız profesyonel destek vermeye hazır” şeklinde konuştu.

AMATEM İLE ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMEKTE”

İsmail Akgül, Yedam’ın AMATEM (Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri) ile ortak çalışma yürüttüğünü de belirterek;  “AMATEM ile ortaklaşa çalışıyoruz. Emniyet müdürlüğü, jandarma… Bunlarla dirsek teması içindeyiz. Bu yönde çalışabilen bizim hizmet alanımıza yatkın STK’larla da çalışmakta herhangi bir problemimiz yok. Bilgi akışı biz onlara sağlayabiliriz, onlar bize sağlayabilir. Bu konuda da en büyük etken AMATEM, emniyet müdürlüğü, jandarma personeli. Ortak çalışmalar yapılmakta.” dedi.

Editör: TE Bilisim