Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi Uzman Klinik Psikoloğu Ayşe Kudu Arıcan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nda ter dökecek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Arıcan; “Sınava girecek öğrenciler kendilerine güvensinler ve yapabilecek anılara odaklansınlar ve geçmişteki başarılarını düşünsünler” dedi.

Haber: Aslı Akış

Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrencinin gireceği YKS için geri sayım başlarken Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloğu Ayşe Kudu Arıcan, adaylara sınav öncesi ve sınav sırasında neler yapmaları gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

“GEÇMİŞTEKİ BAŞARILARINIZI DÜŞÜNÜN”

Sınava girecek öğrencilerin birçoğunda sınav kaygısı varken bazılarında sınav kaygısının olmadığını belirten psikolog Ayşe Kudu Arıcan; “Kaygının altında yatan düşünceler olduğunu görüyoruz. Bunlar sağlıklı olmayan işlevsel düşünceler, kişinin sorulara adapte olmasını engelleyen düşünceler olabiliyor. Ya yapamazsam, süre yetmeyecek, başarılı olamayacağım, yeterince çalışmadım gibi olumsuz düşüncelerin yerine bu düşüncelerin yararları ve zararları yazılabilir. Bu düşüncelerin bana ne gibi faydası ve zararı var diye soruşabilir. Bunun yanında bu düşünceleri destekleyen bir kanıtım var mı ya da alternatiflerim neler bunlara bakılabilir. Diğer bir yandan alternatif düşünceler ne yani ben bunun yerine ne düşünürsem bana daha faydalı olur gibi başa çıkma kartları hazırlanabilir. Bunun için en büyük yardım da geçmişteki başarıları. Geçmişteki başarılarını düşünürlerse nasıl başa çıktıklarını görebilirler ve bu konuda yardımcı olabilir.

SINAV SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Öğrenciler gerek dışsal uyaranlardan gerek kendi isal uyaranlarından dolayı sınav anında stres, kaygı, heyecan, konsantrasyon ve dikkat eksikliği yaşayabiliyorlar. Yapamadıkları zaman dikkati dağılabiliyor. Bu durumlarda eğer dışsal uyaranlı bir stres faktörü var ise kendi nefeslerine odaklanmalarını tavsiye ediyoruz. O anda kendi nefeslerine odaklanarak biraz sakinleşip kaldıkları yerden devam edebilirler.  Yapamayacağım, süre azalıyor gibi durumlarda ise hemen kâğıdı kalemi bırakıp dışarıdaki bir uyarıya bakıp daha sonra devam etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

“NEFES VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ YAPIN”

Psikolog Ayşe Kudu Arıcan, bedensel ve fiziksel aktivitelere daha çok vakit ayrılması gerektiğinin altını çizerek; “Sınava az bir süre kaldı ve artık öğrenciler mod olarak iyi bir noktaya gelmesi gerekiyor ki kendilerini sınava verebilsinler. Bu noktada bol bol aktivite yapmalarını, yürüyüş yapmalarını bekliyoruz. Bu süre zarfında öğrenciler zamanım kısıtlı diye yaptıkları mutlu oldukları aktivitelerden vazgeçebiliyorlar.  Mutluluğumuz azaldıkça bizim de istekliliğimiz azalabiliyor o nedenle yarım saatlik yürüyüşler yapılabilir. Özellikle son gün notlara bakmak yerine aktiviteye vakit ayırmak doğru olacaktır. Nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilirler. Çünkü biz günlük hayatta akciğerlerimizin 1/4’nü kullanıyoruz ve stres anında bizin en çok etkilenen kasımız diyaframımız. Derin ve iyi bir nefes alarak bu diyaframımız rahatlatıp beynimize her şey yolunda ben bu işi halledebiliyorum mesajı gönderebiliyoruz. Gevşeme egzersizlerinde de amacımız stresin ve gevşemenin vücutta aynı anda bulunmayacağını bilerek bedendeki o gerginliği aşamalı olarak azaltılmasını hedefliyoruz.  Birde sınav öncesi uyku düzenini bozmamak gerekiyor. Bazen kaygıdan dolayı geç uyunabiliyor. Özellikle anne- babalarda hadi uyu şeklinde baskılama yapmasınlar. Normal akışında devam edebilirler” dedi.

SINAV ÖNCESİ VE SINAV GÜNÜ NE YEMELİ?

Sınav stresini yenmek kadar sınav öncesi ve sınav günü beslenmenin önemini vurgulayan Psikolog Ayşe Kudu Arıcan; “Beslenme düzenlerinizi bozmalarını istemiyoruz. Özellikle bu süreçte sınav gününe kadar bol su içmeleri önemli. Çünkü su vücudumuza oksijen sağlıyor ve sınav günü dinç olmamız için önemli.  Kişiler ders çalışırken uykularını açmak için kahve, çay içiyorlar ama bu içecekler stres hormonunu aktive ettiği için biraz olumsuz etki yaratabiliyor. Sınava kadar çay, kahve tüketimini azaltabilirler ya da içmeyebilirler. Ayrıca stresli zamanlarda B ve C vitaminini çok fazla harcıyoruz o açıdan B ve C vitaminini içerek yiyeceklerden faydalanabilirler. Sınav gününde kuruyemiş ve hafif bir kahvaltı ile güne başlayabilirler” açıklamasında bulundu.

“KOŞULSUZ SEVGİ VE DESTEKLEYİCİ YAKLAŞIM ÖNEMLİ”

Son olarak ailelere de tavsiyelerde bulunan Arıcan, “Çocuğun başarısında anne babalar çok önemli çünkü belirsiz bir süreç. Sınavdan sonra ne olacağını anne-babalar bilmiyor ve merak ediyorlar ama bu sorumluluğu çocuğa bırakmak gerekiyor. Beklentiler ve mükemmeliyetçi yaklaşım, çocuğumuzdan gerçekçi olmayan yaklaşımlar kaygıya yol açabiliyor. Bu durumlarda koşulsuz sevgi ve destekleyici yaklaşım önemli.  Sınava girecek öğrenciler kendilerine güvensinler ve yapabilecek anılara odaklansınlar. Umarım hepsinin sınavı çok iyi geçer” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim