Boluspor, TFF 1.ligin 12.haftasında kendi sahasında oynayacağı Royal Hastanesi Bandırmaspor maçının hazırlıklarını sürdürüyor. Kırmızı beyazlıların teknik direktörü Reha Erginer, yapılan antrenman öncesinde birçok konuda özel açıklamalarda bulundu. Boluspor teknik direktörü Reha Erginer; “Bundan sonra yapılacaklar, Boluspor’un geleceğini belirleyecek. Daha geleceğe umutla bakan bir Boluspor var, bence” dedi.

ÖZEL HABER: BURHAN YEŞİLTAŞ-FAHRİ GÜNDÜZ

“Oyuncularım inanılmaz mücadele ettiler”

Kırmızı beyazlıların geçtiğimiz hafta oynadığı Manisa FK maçını değerlendiren Erginer; “Manisa FK’nın konumu, ligdeki puan durumu kimseyi yansıtmasın diye maçtan önce de söylemiştim. Aslında birkaç sendir futbola büyük yatırım yapan bir kulüp. Bunu hem tesisleşme anlamında hem kurumsallaşma anlamın hem performans anlamında yapıyorlar. Bu sene de derinlikli yeni bir kadro kurdular. Lige çok iyi başlamışlardı, 3’de 3… Ondan sonra bir mağlubiyet serisi yaşadılar ve bu süreçte 3 tane hoca değiştirdiler. Tabi bu bizim işimizi biraz daha zorlaştırdı, çünkü bu maçı bir final maçı havasına soktu rakip.  Biz maça aslında çok iyi hazırlandık, taktiksel anlamda. Hafta içi bir kupa maçımız da vardı bildiğiniz gibi. Orada da daha az süre alan, genç oyuncularımıza, alt yapıdan gelen oyuncularımıza yer verdim. Birkaç plan üzerinden gittik maçta. Oyuna da çok iyi başladık. Maçı iki bölümde analiz etmek gerekir, bir kırmızı karta kadar olan bölüm; bir de kırmızı kart sonrası. İlk 24 dakikalık bölüm bizim için oldukça iyi geçiyordu. Maçında sonuncu içinde bize iyi bir referanstı ama kırmızı kartla 10 kişi kaldık. İlk bölümde oyun üstünlüğü ve pozisyon üstünlüğü elimizdeydi. Rakibi çok iyi karşıladık. Onlara savunma anlamında çok iyi cevap verdik, çok hücumlar yaptık. Bir kaç tane de gol pozisyonuna girdik. Kırmızı karttan sonra biraz sistem değişikliğine gittik. Maçta başlangıç on birimizle bitiriş sistemimiz çok farklı oldu. Klasik tercih edilenin dışında bir karşılama yaptık. 4-5-0 gibi bir düzenle oynadık, daha sonra oyunu sol kenara çektik. Merkezde biraz 3-3 oyuna, hatta Okan hamlesinden sonra biraz öne çıkartarak orta sahamızın birini rakibi karşıladık. Aslında fena götürmüyorduk oyunu, klasik yaptığımız bireysel hatalar, duran top pozisyonları, 45+2’ydi sanırım, bir golle, 1-0 mağlup girdik içeriye. Tabi kırmızı kart gördükten sonra maçı sadece savunma yaparak da bitiremezsiniz. Biz ikinci yarıda bunu da gösterdik. Top bize geçtikten sonra 4-3-2 ile hücum ediyorduk. Roshi’yi iki taraflı kullandık, hem merkez hem kenarlarda. Bir kişi eksiği de böyle kapatmak istedik. İki gol bulduk, öne de geçtik. Çok uzun bir süre baktığınızda, 72,75 dakika arası 10 kişi oynadık. Son dakikalarda doğal olarak rakip üzerime yüklendi,  biraz risk aldılar. Uzun oyuncularla geldiler. Biz de farklı müdahalelerle buna cevap vermeye çalıştık. Son 10 dakikayı üçlü savunmaya, yani kenar beklerimizle berber beşli savunmayla tam tersi bu sefer 5-4 gibi. Bir puan aldık. Çok zor bir maçtı bizim için. Önemli bir puandı. Ben maça sadece alınan puan olarak bakmıyorum. Geriye düştükten sonra, 10 kişiyle o maçı çevirebilme inancına, o coşkuya, o sahadaki duruşa, o mücadeleye bakıyorum. Oyuncularım inanılmaz mücadele ettiler. Bu zor deplasmandan 10 kişiyle, 1 puanla döndük” dedi.

“Kulübün mali açıdan da büyük sıkıntıları vardı”

Boluspor’un bu dönemin ardından önünün açık olduğunu vurgulayan kırmızı beyazlılarında teknik direktörü Erginer; “Geçen sene ben 7. Hafta itibariyle göreve geldim. Geçen seneyi değerlendirirken biraz daha farklı değerlendirmek lazım. Bizim yönetimimizin başlangıç zamanı, sezon başı çok sıkıntılı bir süreç. Çok kısa bir sürede hazırlanılan bir lig. Ama bu sene beraber çalıştığımız yönetime bakarsak, onların da ciddi anlamda bir vizyonları aslında var. Bir planları da var. Ama geçen sene zaman ve maddi sıkıntılardan dolayı, hayata getiremediklerini düşünüyorum. Geçen sene kurulan kadroyla ilgili. O dar süre içerisinde yapacağının en iyisini yapmaya çalışmış yönetimimiz. Sonradan gelip takıma, o şekilde müdahale etmek kolay olmuyor. Sezon başında yapılan kadro mühendisliği çok önemli ki kadro mühendisliğimizde gerçekten sıkıntılar vardı. Kulübün mali açıdan da büyük sıkıntıları vardı. Aslında geçen sezonu iyi geçtiğimizi söyleyebilirim.  Çünkü geçen sene Boluspor için belki kimse farkında değil ama kırılma senelerinden biriydi. Ligde son 3-4 senedir kümede kalan Boluspor vardı. Geçen sene böyle bir sıkıntı yaşamadık. Çok seyircimizi memnun ettik mi, hayır. Onu da biliyorum. Burada rakımdan beklentilerin fazla olduğunu da biliyorum. Seyircimiz burada haklı.  Çünkü taraftarımız her zaman ister; takımı galip gelsin, şampiyon olsun, iyi şeyler yapsın. Ama bir de kulübün gerçekleri var. Bu gereklerin içerisinde önemli bir sezonu geride bıraktı Boluspor. Bundan sonra biraz daha önünün açık olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra yapılacaklar, Boluspor’un geleceğini belirleyecek. Daha geleceğe umutla bakan bir Boluspor var, bence. Biraz daha ekonomik anlamda rahatlamış, o dar boğazı aşmış, biraz daha ayaklarının üstünde duran bir Boluspor var. Artık bizim için güçlenme zamanı” şeklinde konuştu.

“6 oyuncumuzu lige gönderdik”

Ligdeki takımlara bakıldığında mütevazı bir takım kurduklarının altını çizen Erginer; “Tabi bu sene de geçen seneye bakarsak aslında aldığımız sonuçlar, iki takım arasındaki farkı belli ediyor. Geçen sene belli bir oyun istikrarına kavuşamadık bir türlü. Bunu skor anlamında, oyun anlamında da söyleyebilirim. Deplasmanda çok galibiyet aldık, iç saha performansımız kötüydü. Belli bir oyun standardımız var. Lige ilk başladığımız Balıkesir maçını ve Tuzla maçını çıkarsak ve geçen hafta ki Menemen maçını. Genelde belli bir oyun bir standardını oturttuk, belli bir oyun tarzımız var. İyi oynuyoruz. Bu da güzel çünkü Bolu’nun standardı sizi bir yere götürecektir. Artık yapacaklarınız bu oyun standardını devam ettirip, kadro kalitesini biraz daha artırmak, oyun kalitesini biraz daha arttırmak. Kurduğunuz kadronun içerisine yeni, genç oyuncular monte etmek. Bununla beraber ligde hem yetiştirici hem yarışmacı pozisyonunda olmak. Baktığınız zaman kamuoyunda çok gündeme gelmiyor belki ama geçen sene ligi bitirdiğimiz yere bakarsak, sezon sonu itibariyle bizim takımımızdan 6 oyuncu Süper Lig’e gitti. Bu kulüp için ciddi bir referans. Geçen sene Melih’i devre arasında sattık. Şimdi Melih’in satılmaması gerektiğini herkes biliyor herhalde. Teknik direktör olmaya gerek yok bunun için ama dediğim gibi kulübün de yaşaması ayakta durması, güçlenmesi gerek. Biz bunların içerisinde hareket ettik yönetimimizle, ortaklaşa. Sezon bitimi itibariyle de çoğu insanının memnun olmadığı, sıralama oyun her şeyi söyleyebilirim ama 6 oyuncumuzu lige gönderdik. Bu sene de yeni oyuncular kazandırdık. Altyapıdan oyuncular aldık tekrar. A Takım kadromuza. Biz transferlerimizi belli kriterler yönünden yaptık ama bu kriterlerin başında tabi ki oyuncu kalitesi var. Sizin mali yapınıza göre çok daha kaliteli, çok daha maliyetli her yerde oyuncular var ama sizin kulübünüzün maliyet yapısı, belli bir yere kadar buna izin veriyor. Biz de bu yapının içerisinde hareket ettik. Bütün transferlerimizde. Baktığımızda yönetimimiz bu anlamda büyük iş başardı yine diyebilirim. Biz transferleri de ortaklaşa yürüttük. Çünkü bizim maliyet anlamında çok çok üstümüzde, 4-5 kat, belki daha fazla maliyetli takımlar var. Bizim ligimizde. Biz de mütevazı bir kadro kurduk, gelişime açık. Bu oyuncuların kulübü bir yere getirebileceği, kulübün de belli bir plan dâhilinde saha içerisinde de bizim çalışma metotlarıyla oyuncuları bir yere getirebileceğimiz bir kadro kurduk” dedi.

“Doğru hedeflerle doğru zamanda üst lige çıkmalı”

Spor Toto 1.ligin çok değerli bir lig olduğunu aktaran Boluspor teknik direktörü Reha Erginer; “İşler çok kötü gitmiyor. Tabii ki beklediğimizden, planladığımızdan puan olarak biraz gerideyiz. Daha iyi olabilecek bir takım. Bu planlamaları hem yarışmak istiyoruz hem yetiştirmek istiyoruz hem taraftarımızı da mutlu etmek istiyoruz. Kulübümüzü güçlendirmek istiyoruz. Biz sezon bittiğinde mali olarak zayıflamış cami olarak zayıflamış birbirinden kopmuş bir takım yerine her sezon üstüne koyan daha çok güçlenen doğru bir yapılanmayla doğru yatırımlarla istenilen hedeflere yürüyebilecek inşallah bir takımın temellerini atmak istiyoruz. Her takım istiyor. Lig başlarken herkes şampiyon olmak istiyor. Buna transfer yasağı olan, tahtası kapalı, lige yeni çıkmış takımları da ekleyebiliriz. Herkes şampiyonluk istiyor. Aslında kimse ligin değerinin farkında değil. Bu ligin değeri çok yüksek. Bir kere bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Bu ligde Boluspor uzun süredir bu ligde. Üstte ve altta oynamayan tek takım. Vites arttırmalı, hedef büyültmeli. Doğru hedeflerle doğru zamanda üst lige çıkmalı ama şimdi ben bunu düşünmüyoruz yapmak istemiyoruz demiyorum. Bunlar içinde de kesinlikle olmazsa olmazlar vardır. Yatırımlar yapılması. Sadece parasal anlamda değil. Tesisleşme, altyapı, kurumsallaşma anlamında bütün her yerde bir yatırım yapılmalı ki bu yatırımın karşılığı alınmalı” ifadelerine yer verdi.

“Bizim en büyük sorunumuzun stat olduğunu düşünüyorum”

Bolu’nun ve Boluspor’un en büyük sıkıntısının stadyum sıkıntısı olduğunu dile getiren Erginer;  “Bizim en büyük sorunumuzun stat olduğunu düşünüyorum. Stat projesinin bir an önce Bolu’da hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yönetimimiz çok ciddi adımlar atıyor. Kendi içinde yapılanma, kurumsallaşma evet mali olarak yapılanma hepsinin içinde bunlarında yansıması %100 Boluspor’a çok olumlu bir şekilde geriye dönecektir” dedi.

“Hem yetiştirip hem de yarışma çok kolay olmuyor”

Sık sık altyapı oyuncularını izlediğini ve destek olduğunu belirten Erginer; “Ben vakit ve zaman buldukça antrenmanlarına, hazırlık maçlarına da hepsini seyretmeye çalışıyorum. Geçen seneden beri çok fazla seyrettim. Altyapı oyuncularımızı. Doğru zamanda, doğru oyuncularımızı takıma kazandırmak istiyoruz. Ama oyuncularda buna hazır olmalı. Onlarda buna cevap vermeli. Aslında ilk geldiğim dönemde de altyapıdan buna benzer oyuncular çıkardık. Birkaç tane örnek var. Umut Meraş gibi. Onun yanında da birkaç oyuncumuz var. Farklı liglerde oynuyorlar. Oyuncuları kazandırmak istiyoruz. O oyuncuları yetiştiren hocalarında onların üzerinde büyük emekleri var altyapıda. Ama altyapından çıkan oyuncuların Türk futboluna kazandırmak için biraz cesaret edip onları oynatmak lazım. O cesareti de ben fazlasıyla gösteriyorum. Bunun karşılığında taraftarımızın, yönetimimizin bizim o çocuklara destek olmamız lazım. Biraz daha sabırlı biraz daha kredili bakmamız lazım. Hem yetiştirip hem de yarışma çok kolay olmuyor. Geçen sene Arda ve Ensar örneği vardı. Bu sene Diyar, Bertu benzer örnekler var. Diarra mesela o da bizim yabancı oyuncumuz. O da altyapıdaydı. Geçen sene A takıma aldık. Bu maça tesadüfen çıkmadı yani. 1 senedir bizimle çalışan bir oyuncu. Doğru zaman geldiğinde artık süre almaya başlıyor. Bunlar önemli. Aslında burada çok şeyler yapılıyor” şeklinde konuştu.

“Kulüple, taraftar arasında bir kopukluk olduğunu düşünmüyorum”

Kırmızı beyazlı taraftarlar ve Boluspor yönetim kurulu arasında bir kopukluğun olmadınğını dile getiren Erginer; “Sadece çıkıp bizi sahada aldığımız skorla eleştirmek tamam. Taraftarımızın %100 bu hakkı. Ama oraya çıkarken nasıl bir süreç geçiyor kulüpte. Neler yapılıyor. Bunlar çok önemli. Kulüple, taraftar arasında bir kopukluk olduğunu düşünmüyorum. Yönetimimizle bir kopukluk yok. Taraftarlarımızın kırgınlığı, küslüğü bize kulübe yani. Geçen sene olsun, bu sene olsun sürece aslında küslüğü. Yoksa şahıslarla taraftarımızın bir küskünlüğünün olacağını düşünmüyorum. Çünkü taraftar şahıslar için sevmez kulübü. Bulunduğu lig içinde sevmez, sevmemeli. Taraftarlarımız rengi, arması için sever. Bugün burada ben varım, yarın başka bir hoca var. Bugün bu oyuncular var, yarın başka oyuncular var. Bugün bu yönetim, yarın başka bir yönetim. Ama burada değişmeyen tek şey var taraftarlarımız. Onlar kulübün gerçek sahipleri. Gerçek söz sahibi onlar. Onlar bizim için vazgeçilmez. Keşke gönül ister ki, bu 9 Kasım’dan sonra tribünler açıldı. Bizde şurayı dolduralım, bizde destek verilsin, oynadığımız oyuna verdiğimiz mücadeleye çıktığımız bu yolculuğa bizimle beraber taraftarımızda eşlik etsin. Bu yol uzun bir yol. Burada inişler çıkışlar olacak. Burası dikenli bir gül bahçesi. O gülü koklamak istiyorsanız o dikenler zaman zaman batacak. Zaman zaman sevineceğiz, zaman zaman üzüleceğiz. Biz bunlara göğüs germeye hazırız. Ama yeter ki taraftarımız bizim yanımızda olsun. Bizi desteklesinler. Taraftarsız maçlarında tadı tuzu yok. Biz genç bir takımız. Çok iyi mücadelede ediyoruz. Oyunu bırakmıyoruz. Belli bir oyun standardımız var. Bunun seyircinin bizi desteklemesiyle bizle beraber iç sahada çok daha baskılı çok daha iyi oynayan bir takım haline geleceğimizi düşünüyorum. Onlara ihtiyacımız var. Takıma küsmesinler” dedi.

“Yönetimimizle oturup konuşacağız”

Devre arası transfer dönemine kısa bir süre kaldığını ve çalışmalarının sürdüğünü belirten Erginer sözlerini şöyle noktaladı: “Oynadığımız maçlar bunun göstergesi aslında. Tabii ki eksiklerimiz var. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bunları burada şuanda dillendirmeyeceğim. Bu transfer devre arasında başlıyor ama bizde tabii transferin ilk başladığı gün transfere başlamayacağız. Bizde kendi çalışmalarımızı yapacağız. Yapabiliriz, yapamayız. Ne kadar yapabiliriz bütçemiz ne kadar elverecek neler yapabileceğiz, aramızdan ayrılacak oyuncu olacak mı. Yeni katılacaklar neye göre hangi kritere göre belirlenecek. Bunlara hazırlıklı olmak için bizde oyuncu izliyoruz. Devre arası transferleri biraz zor. İyi oyuncu bulmak, kaliteli oyuncu bulmak ve o bütçenin içinde kalmak kaliteyi o bütçeye doğru entegre etmek çok kolay değil. Yabancı transferlerinde aslında başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Devre arası hem yerli hem yabancı tabii yapmak isteriz. Bunun için 1.kriter bizim takımın ilk yarıyı bitirme durumu, nerede bitireceğiz hedefimiz ne olacak nasıl hedefimizi revize edeceğiz, neler yapabiliriz. Yönetimimizle oturup konuşacağız. Ona göre ortak bir yol haritası belirleyeceğiz. Bunun üzerine de transfer politikamızı şekillendireceğiz.”

Editör: TE Bilisim