Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine toplantısının ardından duyurduğu esnafa destek paketi için ödenecek tutarı, Yukarıçarşı Esnafı yetersiz buldu.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

Kovid-19 salgınla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar dahilinde en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaflar oldu. İlimizde bulunan Yukarıçarşı esnafı ise 25 Mayıs’ta başvuruları başlayan Esnafa Destek Paketi kapsamında 3 ila 5 bin lira olan hibe desteğini yetersiz buldu.

“Vatandaş Sıkıntı Çekiyor”

50 senedir Manifatura işiyle ilgilenen Mustafa Kaynarpınar, kapalı kalınan günleri işaret ederek, “Tabi ki biz 17 gün kapalı kaldık ve haftada da 2 gün kapalı kaldık. Esnafın kendine göre ödemeleri var, bu ödemelerde haliyle açık veriyoruz. Belirli ödemelerimiz var nakit çalıştığımız ürünler var, çek ve senetle aldığımız ürünler var. Onun için yani baya vatandaş darda yani baya bir sıkıntı çekiyor” ifadelerini kullandı.

“Açığımı Kapatmam İçin Aradan Çok Zaman Geçmesi Gerekiyor”

Ödenecek miktarın kendilerini rahatlatmayacağını söyleyen Kaynarpınar, ödemelerinin geciktiğini vurgulyarak, “Bu meblağ bizi hiç rahatlatmaz, verecekleri para şuan için 3 lira 5 lira para, bizim için yani 17 günlük benim kendi açığım oldu, benim her ay kendime göre belirli bir bütçem oluyor, bunun 10’da 1 i kadar kazanıyorum. Ben her ay ödemelerimde açık veriyorum. Açık verdiğim içinde bunu tekrardan toplamam için aradan çok zaman geçmesi gerekiyor. Haliyle sıkıntılı esnaf yani” şeklinde konuştu.

Her Ay Açık Veriyoruz

Kendilerinin köklü esnaf olduklarını ve yan gelirlerinden dolayı çok zorluk çekmediklerini dile getiren Mustafa Kaynarpınar, ticarete yeni başlayan esnafın çok zorluk çektiğini aktararak, “Yetkililere söylemek istediğimiz tabi ki, yetkililere de kendilerine göre hak veriyoruz haksız değiller ama şuan için esnaf çok dar boğazda, bunları yetkililer kendileri bu çareyi aramaları gerekiyor ve tabi ki herkes kendi rahat çalışmak ister sonra bizler gene eski esnafız, ayakta durabiliyoruz, yan gelirimiz var ama yeni bir ticarete başlayıp da bu işlerle uğraşanlara Allah yardım etsin, çok zor. Bankalara elini veren kolunu alamıyor zaten, geçen sene bir 50 bin lira destek aldık, 50 bin liraya 5 kuruş faiz alınmayacak dediler, 5 bin lira bizden faiz alındı. Şuan için 12 aylık ödüyoruz bunları. Böyle daha uzun vadeli faizsiz olarak istiyoruz. Yani bize vereceklerse sırf faizsiz verecekler ki bu esnaf kendini toparlasın. Öyle şu ortamda kapalı kapalı haftada 2 gün ayda yapıyor 8 gün öyle kapalı. Bir 17 gün öyle girdi, yani nerden bakarsan bak her ay açık veriyoruz” kelimelerini kullandı.

Hibeye Başvuracağız”

2006 yılında bu yana ayakkabı satışı yaparak geçimi sağlayan Murat Yaman, şuana kadar hiç destek almadıklarını söyleyerek, “Şuana kadar bir yardım almadık, bu son hibeden sonra artık hibeye başvuracağız, bunu alacağız inşallah” dedi.

“Kapanan Yerler Açık Olan Yerlere Göre Daha Azdı”

Murat Yaman, destek paketlerinin ön koşullarına dikkat çekerek, “Mesela bu faizsiz kredide yaklaşık 3 sayfa kadar ön koşul vardı benim en son baktığımda.  O olmayacak bu olmayacak, borcun olmayacak, kredin olmayacak… Zaten biz 1,5 senedir, geçen sene tam 88 gün kapalı kaldı benim bu dükkan. Benim borçlanmama şansım yok, sen 88 gün kapatıyorsun ama, benim borcum devam ediyor. Tamam kapanmasına da bir şey dediğimiz yok, bu hastalık için kapanması gerekiyor, 17 gün tam kapanmaya girdik kapanan yerler açık olan yerlere göre daha azdı mesela” diye konuştu.

“İşlerimizi Telafi Edecek Bir Yardım Değil”

Esnafa destek paketinin yetersiz olduğunu da savunan Yaman, “Gelecek miktar yeterli değil, 15 ay oluyor hemen hemen pandemi Türkiye’ye girdiğinden beri 15 aydır %50- %60 düşüş var bizim işlerimizde. Sen çıkarıp  3bin lira 5 bin lira 30 bin lira 50 bin lira bizim işlerimizi telafi edecek bir yardım değil yani” ifadelerini kullandı.

“Aşılanma Bitsin Rahatlayalım”

Tek beklentisinin ise aşılama olduğunu belirten Murat Yaman, “Aşılanma ve tam açılma bizi rahatlatır, eski günlere dönmemiz lazım bizim. Bir destek beklentimiz yok. Herkes aşılansın, açılsın herkes kendi işine gücüne dönsün, bizim beklentimiz bu yani bu saatten sonra. Rahat rahat hafta sonu vatandaş gelsin alışverişini yapabilsin, ben gideyim lokantada düzgün oturup yemeğimi yiyebileyim. Aşılanma bitsin rahatlayalım yani, bizim şuan da beklentimiz o” kelimelerini kullandı.

“Esnafı Rahatlatacak Meblağlar Ortaya Çıkartılabilir”

Henüz 5 aylık esnaf olan Hülya Aras ise, hibe destek paketinin yetersiz olduğunu ve kirasını ödeyemediği için mağdur olduğunun altını çizerek, “Yaklaşık 5 aydır esnaflık yapıyorum, ocak ayından bu tarafa. Hibe desteğine başvurmayı düşünüyorum. 2 Haftalık kapanma süreci çok etkiledi bizi. Ben daha mesela dükkân kiramı veremedim henüz. Çünkü esnaf günlük kazanması gerekiyor ki ayakta durabilsin. 3 bin lira destek bizim için yeterli olmaz. Bizi neyin rahatlatacağını tam olarak bir bilanço çıkartamam size ama yani 3 bin lira tabi ki de yeterli değil. Esnafı rahatlatacak meblağlar ortaya çıkartılabilir, yani onu yetkililer daha iyi bilir. Daha fazlasını da bilemiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim