Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici pandemi süresince eğitimde gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek, yüz yüze eğitim için gerekli tedbirlerin alınmasını söyledi. Gezici, “Alınmayan önlemlerle yüz yüze eğitim çok riskli bir sürece dönüşmüştür. Aşı ve diğer tüm tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlanmasına, tedbirler alındıkça hangi kademeler de başlanması gerektiğine, sınavların iptaline, sağlıklı ulaşımın sağlanmasına dair yapılan önerilerin hiçbiri, iktidarın ve bakanlığın gündemine girmemiştir. Bu süre zarfında 17 eğitim emekçisi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir” dedi.

“17 EĞİTİM EMEKÇİSİ ARKADAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

Zehra Kulalı Gezici, Sendikalarının yapmış olduğu uyarıların dikkate alınmadığını belirterek , “Pandeminin ülkemizde görülmesinin üzerinden geçen bir yılı aşkın süreye rağmen siyasal iktidar alınması gereken önlemleri almamış, geniş emekçi kesimleri salgının pençesinde yaşamaya mecbur bırakmıştır. Eğitimde ise alınmayan önlemler nedeniyle var olan eşitsizlikler artmış, sendikamız yüz yüze eğitim için alınması gerekli tedbirleri ısrarla belirtmesine rağmen, siyasal iktidar ve bakanlık tarafından dikkate alınmamıştır. Alınmayan önlemlere rağmen, ilk olarak 15 Şubat’ta köy okullarında, daha sonra 2 Mart’ta diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açmıştır. Bu süre zarfında 17 eğitim emekçisi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

UZAKTAN VE YÜZ YÜZE EĞİTİM SÜREÇLERİ TAM BİR KAOSA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim sürecinin iyi yönetilmediğini vurgulayan Gezici, “Artan vaka sayılarına, yaşanan ölümlere rağmen alınmayan önlemlere artık yeter, diyoruz. İktidar, salgın yönetiminde geniş emekçi kesimleri ölüme terk etmek dışında bir seçenek sunmamıştır. Pandeminin yönetilmesi sürecinde bütün toplum kesimleri mağdur edilmiş, eğitim sürecinden yararlanmak isteyenler, hizmet üreten, biz eğitim emekçileri, yok sayılmıştır. Uzaktan ve yüz yüze eğitim süreçleri tam bir kaosa dönüşmüştür” şeklinde konuştu.

“UZAKTAN EĞİTİMİN ÇEŞİTLİ SORUNLARA NEDEN OLDUĞUNU UZUNCA BİR SÜREDİR İFADE EDİYORUZ”

Uzaktan eğitimin faydalı bir eğitim şekli olmadığını  aktaran Gezici, Bakanlığın salgın bittikten sonra bu eğitim şekline devam edileceğini duyurmasına da tepki göstererek, “Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağı tarafımızca çokça belirtilmiş olmasına rağmen, bakanlık uzaktan eğitimin salgın sonrası devam edecek bir uygulama olacağını şimdiden dillendirmektedir. Oysa uzaktan eğitimin yaşanan eşitsizlikleri derinleştirdiği ve okulların kapalı kalma süresinin uzamasının okul terki başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olduğunu uzunca bir süredir ifade etmekteyiz. Eğitim Sen olarak yüz yüze eğitimin yaşamsal olduğunu ifade etmeye, gerek şartların oluşturulması için mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Gezici, İktidarın ve bakanlığın süreci yönetme şeklinden ve gündemlerine çeşitli sorunların çözüm önerilerinin hiç girmediğin altını çizerek, “Pandemi sürecinde eğitim politikalarını doğru yürütebilmek için demokratik mekanizmalar oluşturmak yerine, otoriter ve anti-demokratik bir süreç işletilerek, sürekli kararlar değiştirilerek, eğitim süreci içinden çıkılmaz bir hale sürüklenmiştir. Aşı ve diğer tüm tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlanmasına, tedbirler alındıkça hangi kademeler de başlanması gerektiğine, sınavların iptaline, sağlıklı ulaşımın sağlanmasına dair yapılan önerilerin hiçbiri, iktidarın ve bakanlığın gündemine girmemiştir” dedi.

“KENDİLERİ DIŞINDAKİ TÜM KESİMLERE BASKI ARACI OLARAK KULLANDILAR”

İktidarın yapmış olduğu kısıtlamaları eleştiren Gezici, “Bu dönemde ülkede en küçük demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne sürekli engel çıkaran siyasal iktidar, pandemiyi kendileri için ayrıcalıklı hale getirirken, önlemler hiçe sayılmış,  kendileri dışındaki tüm kesimlere baskı aracı olarak kullanmayı adeta görev saymıştır. Pandeminin geniş toplum kesimlerinin hak arama mücadelesine engel oluşturma çabalarına teslim olmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARININ SAĞLIKLI VE GÜVENLİ OLMASI GEREKMEKTEDİR”

Eğitim ve öğretim ortamlarının sağlıklı olmasını dile getiren Zehra Kulalı Gezici, “Yüz yüze eğitimin nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından eğitim-öğretim ortamlarının sağlıklı ve güvenli olması gerekmektedir. Bu güven duygusu onların eğitim ortamlarındaki psikolojik ve duygusal yeterlilikleri için önemlidir” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİNİ BU NOKTOYA GETİRENLER İSTİFA ETMELİDİR”

28 günlük kapanmanın gerekli olduğunu söyleyen Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı, eğitim emekçilerinin aşıları yapılmadan futbolcuların aşılanmasını dile getirerek, “Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken, sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük kapanmayı önermektedir. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak iradesinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. Eğitim emekçilerinin aşıları yapılmadan futbolcuların aşıda öncelikli olması meseleye yaklaşımın özetidir. Bugün pandeminin bu noktaya gelmesinde payı olan herkes bulunduğu koltuktan istifa etmelidir” dedi.

“YANLIŞ POLİTİKALAR DEVAM EDERSE BUNU SOSYAL CİNAYET OLARAK GÖRÜRÜZ”

Yüz yüze eğitimin %80 katılımla devam etmediğini de söyleyen Zehra Kulalı Gezici, “Siyasal iktidar ve bakanlık, sıralayacağımız tedbirler hayata geçirmedikçe çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmeye, toplum sağlığında telafisi olmayan yanlış sağlık politikasında ısrar, tarafımızca sosyal cinayet olarak değerlendirilecektir” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR EĞİTİM ORTAMI İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Son olarak taleplerini belirten Gezici, “Salgının geldiği boyut yönetilemez haldedir. Salgının kontrol altına almak için sosyal destekli kapanma, kademeli açılma, tam bir izolasyon  ve rutin test hayata geçirilmelidir. Salgın kontrol altına alındıktan sonra okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesi için derslik sayısı arttırılmalı ve eğitime ulaşım imkanları sunulmalıdır. Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan öğretmen, temizlik ve sağlık personelleri kadrolu olarak atamaları yapılmalıdır. Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması, öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır. Sağlıklı bir eğitim süreci için pandeminin seyrine göre okullar ilk açılan yerler olmalı en son kapatılması gereken yerler olarak planlanmalıdır. Yüz yüze eğitim için eğitim emekçileri hızlıca iki doz aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalıdır.  Eğitim hizmetlerinin tam olarak sürdürülebilir olması için, bileşenler karar süreçlerine dahil edilmeli, sendika ve meslek odaları temsilcilerin olması sağlanmalıdır. Şeffaf bir süreç işletilmelidir. Eğitim Sen olarak eğitim sürecinde eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin güven duygusu içinde yaşamını sürdürmeleri, yüz yüze eğitime devam edebilmeleri, aşı ve diğer tüm tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi için sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim