ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

“MESLEK KANUNU OLMAKTAN ÇOK UZAK”

Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Yayımlanan kararda, “Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar” ifadesi yer aldı. Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici,  öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici,  yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında değerlendirmede bulundu. Kanunun eğitim sistemini güçlendirmediğini ve öğretmenlerden yana olmadığını ileri süren Gezici, “Aslında sadece bizim görüşümüz değil, 1 milyon üzerindeki eğitim emekçisinin bu yasa tasarısına karşı hiç olumlu değerlendirme yapan ne bir meslektaşımı ne eğitim sendikasını gördük. Bu iktidarın başından beri emekçiler ile ilgili bir kararının olmadığını görüyoruz. 20 yıldan beri emekten ve emekçiden ve hakları iyileştiren bir karar olmadı” dedi.

“ALELACELE YAPILMIŞ VE DEMOKRATİK OLMAYAN BİR YASA”

Kanunun hazırlanmasında öğretmenlerin ve sendikaların fikirlerinin danışılmadığına dikkat çeken Gezici, “Çıkan yasanın bizim açımızdan temel itirazlarımızdan bir tanesi de hiçbir öğretmen meslek sendikasına öğretmenlere sorulmadan alelacele yapılmış ve demokratik olmayan bir yasaydı. Oysaki bakanlığın bütün öğretmenlere ulaşabilecek araçları elindeydi. Öğretmenlerin taleplerini alabilir, öğretmenlerin neyin güçlendireceğini demokratik bir yasa yapmaya çalışıyorsa ya da öğretmenlerin sendikalarına dair bir ortak akıl ile yürütülebilirdi süreç. Mevcut iktidar maalesef bunların hiç birisini yapmadı” ifadelerini kullandı.

“AYRIŞMAYI KABUL ETMİYORUZ”

Tasarının ayrışmaya neden olabileceğini belirten Gezici, “Meslek tasarısı olmaktan çok uzak. Öğretmenleri hiyerarşik olarak uzman, başöğretmen diye ayıran bir yasa. Yıllardır seçim vaadi olarak emekçilere söylenen 3600 ek gösterge bunun yanı sıra aday öğretmenliğin kaldırılması ilgili olarak yapılan sınavın kaldırılıp aday öğretmen kaldırma komisyonuna devredildi. Biz zaten kamusal bir hizmet veriyoruz. Kamu hizmeti hem bizim mesleki özlük haklarımız açısından güçlendiren bir şey olmalı, bu da öğretmenlik zaten kendisi uzmanlık mesleğidir. Burada herhangi bir ayrışmayı kabul etmiyoruz. Dolayısıyla zaten temel itirazlarımızdan geçmişte de uzman öğretmenlik çıktığında biz sendika olarak yine buna itiraz etmiştik. Çünkü güçleneceksek hep birlikte güçlendirecek. Ve biz Eğitim-Sen olarak bizim mesleki özlük haklarımızı öğrencilerimizin eğitim hakkında bağımsız değerlendirmedik. Çünkü nitelikli bir eğitim bizim açımızdan, kadrolu güvenceli öğretmenlerin ekonomik olarak güçlü öğretmenler…” diye konuştu.

“MESLEK KANUNU OLMAKTAN ÇOK UZAK”

Çalışmanın meslek kanunu olmadığını ifade eden Gezici, “Dolayısıyla biz kendimiz için güçlendirecek ne istemiştik aynısını öğrencilerin eğitim hakkı için de istedik. Kamu hizmeti eşit verilmek zorunda. Uzman öğretmenlik diyor ki 180 saatlik eğitim sürecinden sonra oluşacak bir sınav. Görece bir fark oluşturuluyorsa o öğretmenin niteliğinde, peki okullardaki o çocukların eşit bir eğitim alma, bu da ortadan kaldırılan bir şey aynı zamanda. Biz ayrıştıran şey öğrencileri de ayrıştıracak aynı zamanda. Meslek kanunu olmaktan çok uzak. Sorumluluklarımızı belirlemeyen, bizi güçlendirmeyen bir yasa. Sadece öğretmenler arasındaki rekabeti arttıran ve şimdide özel üniversitelerde hakikaten de ücretli yüksek lisans diploması sattıran bir piyasaya adım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMA HAKLARININ ELİNDEN ALINDIĞINI BİLİYORUZ”

Mülakat komisyonlarına da değinen Gezici, şu şekilde konuştu:

“Öğretmenlik atamalarında gördük biz mülakat sistemini. Komisyona değineceğim. İş güvencesini ortadan kaldıran bir şey çünkü. Aday öğretmenlik sürecinde işlenen bir disiplin suçuyla atamasının önünde engel ama kadrolu öğretmen için problem değil. Liyakat komisyon deyince zaten işlemini, işleyişini biliyoruz. Bu öğretmen atamalarında da gördük ki mülakat komisyonlarında alanında en yüksek puanı almış aday öğretmenlerin maalesef, mülakat sınavlarıyla elendiklerini ve çalışma haklarının elinden alındığını biliyoruz. Özellikle aday öğretmenlik kaldırılma komisyonu bizim açımızdan oldukça sorunlu bir komisyon olarak duruyor. Şu haliyle bir meslek yasası demekten çok da uzak bir yasa.”

Editör: TE Bilisim