Fahiş kira artışları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, hükümetin kiralara yüzde 25 zam sınırına kimi ev sahiplerinin uymak istememesi mahkemelerin de iş yükünü artırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldığı bir etkinlikte kiralara yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacağını tekrar hatırlatırken, kiracıların bunun üzerindeki zam taleplerini karşılamaması gerektiğini söyledi.

Haber: Aslı Akış

Hükümet kira artış oranı olarak yüzde 25'lik yasal sınırlama getirse de, halen pek çok ilde ev sahipleri kiracılarından fahiş kira zammı talep ediyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin ve büyük kentlerde yaşayan vatandaşın karşılaştığı bu probleme artık dur denilecek. Yüzde 25 kira artışı sınırına uymayan ev sahiplerine kötü, kiracılara ise iyi haber geldi!

KİRACILARA ÜCRETSİZ AVUKAT DESTEĞİ GELİYOR

Kira düzenlemesi ile getirilen yüzde 25 zam sınırı ülkenin her yerinde etkisini gösterdi. Pek çok ev sahibi yasalara karşı gelerek, kiracılarından fahiş zamlar talep etmeye devam ediyor. Binlerce mağdur kiracı için harekete geçildi. Yargının kilitlenmesine, kiracıların mağduriyetine yol açan ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarında belediyeler kiracıların hukuki mücadelesine destek verecek.

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde kira artışı oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Bu gelişmenin ardından birçok il ve ilçede ev sahipleri ile kiracılar mahkemelik oldu.

Hatta yüksek kira fiyatlarını duyan kiracılar hakkını hukuki yollara başvurarak aramaya başladı. Şu an binlerce ev sahibi mahkemelerde...

Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına dair yeni açıklama Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi.

“KİRA ARTIŞLARI MAHKEMELERİ KİLİTLEDİ”

Bakan Kurum, “Kira artışında ev sahiplerine yüzde 25 artışı yapın, hesaplarına parayı yatırın, bunun üzerinde kimse artış yapamaz. Zorluk çıkartırlarsa sizi evden çıkartmak isterse kaymakamlığa gidin şikayette bulunun. Belediyelerimiz bu tür durumlarda ücretsiz avukat desteği verecek. Kiracılar bu konuda haklarını bilsin yüzde 25’ten fazla artış yapmasın. Şimdi iş ev sahiplerine düşüyor. Fahiş kira zammı hem mahkemelerin iş yükünü artırıyor, hem de enflasyonu. Herkesin bu konuyu bir kez daha düşünmesi gerekiyor.” uyarısında bulundu

Editör: TE Bilisim