Bolu Belediyesi tarafından Borazanlar Mahallesi'nde inşasına başlanılan farklı ve modern mimarisiyle dikkat çeken 600 kişi kapasiteli “Zübeyde Hanım Camii’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve törene katılanlar, yeni caminin temeline ilk betonu dualarla eşliğinde döktüler.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Temel Atma Törenine, Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın annesi Emine Özcan ve babası Galip Özcan, Bolu Belediye Başkan Yardımcıları, İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, CHP İlçe Belediye Başkanları, CHP Merkez ilçe başkanı Ersan Türkoğlu, birim müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, il genel meclisi üyeleri, arsa bağışçıları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye’nin belediye bütçesiyle yapılacak ilk camisi Bolu’da yükselecek. Bolu Belediyesi tarafından Borazanlar Mahallesi’ne kazandırılacak   “Zübeyde Hanım Camii’nin temel atma töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan temel atma töreninin açılış konuşmasını Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yaptı.

“CAMİMİZİ BOLUMUZA KAZANDIRMAK İÇİN GECEMİZİ GÜNDÜZÜMÜZE KATTIK”

Başkan Özcan, bu hayırlı hizmeti hayata geçirmek için gece gündüz çalıştıklarını belirterek; “Hayırlı ve mübarek Cuma gününe hoş geldiniz dileklerimle başlamak istiyorum. Bugün çok heyecanlıyım gerçekten. Hazreti Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuş; ‘Yararlı işler görmekte acele ediniz. Zira yakın bir gelecekte karanlık geceler gibi fitneler ortalığı kaplayacaktır’ İşte biz bu hadis-i şeriften yola çıkarak bu camimizi, bu hayırlı hizmeti Bolumuza hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için gecemizi gündüzümüze kattık” dedi.

“BU CAMİTÜRKİYE’DE İLK”

Başkan Özcan, caminin özelliğinden de bahseden Başkan Özcan;  “2012’de değişen yasalardan sonra belediye imkanları ile ve ihalesi ile gerçekleştirilen ilk camiyi yapacağız. Bundan önce Türkiye genelinde değişik siyasal parti üyesi başkanları camilere katkı yaptı. Ama bu caminin özelliği Türkiye’de ilk olacak olması. Biz bunun için tüm hazırlığımızı yaptık, kaynağını da hazırladık, ihalesini de yaptık. Bir de valiliğimizden bir izin istedik. Dedik ki, ‘Cami yaptırmak sevap bu sevaba bütün vatandaşlarımız nail olabilsin’. Sağ olsun valiliğimizde bize izin verdi. 3 bankada hesap numarası açıldı. Bizim amacımız vatandaşımız 1 Lira yardım yapsın 5 Lira yardım yapsın. Oda bu sevaba nail olsun istedik. Bu düşünce ile bankalarda hesaplar açtık. O hesaplarda toplanan paralar valiliğin denetiminde” dedi.

BAĞIŞ MESAJLARI DUYGULANDIRDI

Başkan Özcan, Cami için başlatılan bağış kampanyasında duygulandıran mesajlar aldıklarını da vurgulayarak;  “Bu bağışlarda beni çok duygulandıran şeyler oluyor. Ayrıntıya yazıyorlar. Bir kardeşimiz Adem adında, bana mesaj atmış. ‘Tanju amca kumbaramı açtım 30 TL çıktı 15 Lirasını babama verdim. Tanju amcamın yaptıracağı camiye bağış yap dedim’ yazmış mesajında. Bunlar bizi mutlu ediyor. Candan olsun 1 Lira olsun hiçbir önemi yok.” diye konuştu.

“ALLAH’I TEÂLÂ İSRAFI HARAM KILMIŞ”

“Allah’ı Teâlâ bir çok suresinin ayeti kelimelerinde hep israf üzerinde durmuş İsrafı açık bir şekilde yasaklamış” diyen başkan Özcan;  “Zekat vermeyi İslam’ın şartlarından biri olarak sayarken aslında toplumun ekonomik olarak birbiri ile dayanışmasını vurgulamak istemiş. Biz göreve başlarken yemin etmiştik. Ben yemin ederek göreve başlayan ilk belediye başkanıyım. Milletvekilleri yemin ederek göreve başlıyor. Ama belediye başkanlarında böyle bir şey yok. Ben kendi rızamla yemin ederek başladım. Ben inançlı bir insanım. Allah’ı Teala israfı amansız ve fakatsız haram kılmış. Bizim anlaşığımıza göre tasarrufu da zorunlu kılmış demektir. Dolayısıyla bu göreve seçilinceye kadar ben bu israf tasarruf meselesini hep konuşuyordum ama israfı önlemenin ne kadar faydalar sağlayabileceğini şimdi yaşayarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

ZÜBEYDE HANIM İÇİN HATMİ ŞERİF OKUTULACAK

Camiye adı verilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hayatına ilişkin bilgi veren ve Zübeyde Hanım adına her 15 Ocak’ta camide Hatmi Şerif okutulacağını ifade eden Başkan Özcan; “Okuma yazma bildiği için Zübeyde Hanım ve çok da sofu bir insan olduğu için Zübeyde Hanım’ın lakabı, Zübeyde Molla. Zübeyde Annemiz çok sofu ve dindar bir insan olduğu için, çok sevdiği oğlu Mustafa’nın, Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün bir din âlimi olmasını istemiş. Ama Atatürk, askerliği tercih etmiş. Zübeyde Hanım hayatı boyunca tüm dini vecibelerini yerine getirmiş, ender insanlardan biri. 15 Ocak 1923’de de yani Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra İzmir’de hayata gözlerini yummuş.  Gözlerini yummadan önce de demiş ki, ‘Darüşafaka’ya bir şartla bağış yaparım’ demiş. ‘Her yıl bir öğrenciniz benim adıma Hatmi Şerif okuyacak.’ Böyle dindar bir insan. Bundan sonra da belediyemiz tarafından her 15 Ocak’ta Zübeyde Ana’mız adına. Bu cami de bir Hatmi Şerif okutacağız” ifadelerini kullandı.

“ALLAH’I TEÂLÂ’NIN CAMİSİNİ İNŞA EDİYORUZ”

Camide emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Özcan; “Ben bugün bu açılışımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Biz burada kendimize cami inşa etmiyoruz. Allah’ı Teâlâ’nın camisini inşa ediyoruz. Zaten inşa bittikten sonra da biz bu camimizi müftülüğümüze devredeceğiz. İnşallah Bolu’muza yakışır, projesine uygun bir eser ortaya çıkar. Bu camimizin mimarı da belediyemizde çalışan bir mimar. Daha önce biz mimarlarımıza, inşaat mühendislerimize proje çizdirmiyorduk. Buranın projesini çizen Esra kardeşimiz, kendisine yardımcı olan Esra Şentürk, Belediye Başkan Yardımcımız ve Belediye Meclis Üyemiz Semih Dimicioğlu beyefendiye tüm kalbimle şükranlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“ZÜBEYDE HANIM İSMİ AYRI BİR ÖNEM VE ANLAM KATMIŞ”

Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Zübeyde hanım Cami’nin Bolu’ya kazandırılmasında cesaretinden dolayı bolu belediye başkanı Tanju Özcan’ı tebrik ederek, “Öncelikle şehrimizin belediye başkanını cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Hepinizin bildiği gibi şehirlerimizin vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri de camidir. Bu mahalleli şehrin insanlarıyla bağlantı kurarak arsa bağışçısını, katkıcısını bularak kendi belediye bütçesinden onca işine, yüküne rağmen böyle bir hizmete kalkmışlar hepsini tebrik ediyorum.  Tabi kendileri de bahsettiği gibi bizim yüce dinimizde cami yapanlar için çok büyük nimetlerden bahsedilir. Bu camide yapıldıktan sonra yapılacak bütün dualarda kendilerinin isimleri anılacaktır. Katkıda bulunan, arsaları bağışlayan bundan sonra çalışacak bolu belediyesi ekibimizi gönülden tebrik ediyorum.  İsminde özel olarak devletimizin kurucusu ulu önder Atatürk’ün annelerinin isimleri vermesi de ayrı bir anlam ve önem katmış. Hepimiz için bu caminin içinde yapılacak duaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Aslahaddin Cami İmamı Mustafa Akyaman tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Akabinde  Müftülük Şube Müdürü Sami Ceylan tarafından edilen duanın ardından protokol üyeleri sahneye çıkarak temel atımı için butona bastı.

Programın sonunda temel atma törenine katılım gösteren misafirlere Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir tarafından yemek ikram edildi.

Editör: TE Bilisim