Bolu’nun ilçelerine ve köylerine yapılacak hizmetlerin görüşüldüğü İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantıları İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer Başkanlığında gerçekleştirildi.  Toplantıda 3 madde görüşüldü, 1 madde ilgili komisyona havale edildi, 1 madde gündeme alınmadı.

Haber: Aslı Akış

İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer Başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıların ilk gününde, Merkez ilçe, D-100 karayolu Köroğlu mevki bölge trafik istasyonu yanında Akçataş mevkiinde bulunan Q:1,13 lt/sn.lik debilik Karapınar kaynak suyunun, Q:0,05 lt/sn.lik  kısmı kullanma suyu olarak kiralanmış olup kira süresi 13.06.2022 tarihinde sona erdiğinden , 5 yıl müddetle kira süresinin uzatılmasına dair Plan ve Bütçe Komisyonu İle Çevre ve Sağlık Komisyonundan gelen rapor görüşülerek meclis üyelerinin oy birliği le kabul edildi.

Toplantıda, Merkez ilçe Merkesler köyü, merkez(Tataroğlu, Dumanoğlu, Keller, Han)Dere, Dervişoğlı ,Zeler, Kalenderoğlu ve Çalıkdere mahallerine içme ve kullanma suyu olarak Eğreltice, Ortaağıl, Han, Yapraklı ve Karakuşçukuru membalarından Q=3,20 lt/lik kısmının tahsisinin yapılmasına dair Çevre ve Sağlık komisyonundan gelen rapor ele alındı oy birliği ile kabul edildi.

Mudurnu ilçesi, Karapınar kavağı köyü, merkez(orta, kabalar) ve Aşağı mahallelerine içme ve kullanma suyu olarak Akçapınar, Fındıcak 1 Aşağıbahçe membalarının Q=1,10 lt/sn.lik kısmının tahsisinin yapılması talebi görüşülmek üzere oy birliği ile Çevre ve Sağlık komisyonuna havale edildi.

1 ÖNERGE GÜNDEME ALINDI

Gündem maddelerinin görüşülüp karar bağlanmasının ardından 1 önerge gündeme alınmak üzere meclis üyelerinin oylamasına sunuldu. Göynük ilçesi köylere hizmet götürme birliğine 1 milyon 150 bin TL, ödenek aktarılması talebi görüşülmek üzere Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

“SU LABORATUVARININ KURULMASI GEREKMEKTEDİR”

Konuya ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Erhan Beykoz; “Yakın tarihte geçtiğimiz ay yaşadığımız o vahim olaydan sonra dilekçemizde de belirttiğimiz gibi henüz sonuçları dahi açıklanamayan bir ölümlü vaka yaşandı. Elbette bunu hiçbirimiz istemeyiz. Hiçbirimiz de böyle bir olayın, böyle bir olaya tanıklık yapmakta istemeyiz. 2004 yılına kadar İl Özel İdaresi ya da eski adıyla Köy hizmetleri, her neyse var olan su ve toprak analizleri laboratuvarı 2004 yılı itibariyle Tarım İl Müdürlüğüne devredildi. Bu Tarım İl Müdürlüğüne devredilen su ve toprak analizlerini, toprak analiz kısmının yine Tarım İl Müdürlüğünde kalması kararıyla kendi uhdemizde bir su laboratuvarının kurulması gerekmektedir diye arkadaşlarımızla mütalaa yaptık. Sizlerle de paylaşmak istiyoruz” şekline konuştu.

“BOLU’YA KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Beykoz, su laboratuvarının yeniden Bolu’ya kazandırılması gerektiğini kaydederek; “Daha vahim olayların yaşanmaması adına, bu laboratuvarın kurularak en azından buradan geçecek ve alınacak raporlar sonucunda köylü vatandaşlarımıza daha rahat hizmet vereceğimizi düşünmekteyiz. Malumunuz yavaş yavaş köy okullarının da açılmaya başlandığı bu günlerde içimizin rahat, kafamızın rahat, köylümüzün daha rahat olabilmesi için önergemizin kabul edilmesi, gündeme alınması ve ilgili komisyon çalışmalarıyla bu laboratuvarın Bolu’ya kazandırılmasını istiyoruz.” dedi.

Beykoz’un akabinde söz alan Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Üzeyir Ercivan, önergeye olumsuz yaklaştığını belirtti.

“SU TAHSİSLERİ YASA, YÖNETMELİK, MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE ZATEN YÜRÜTÜLMEKTEDİR”          

Son olarak il genel meclisi üyesi Yaşar Yüceer; “Böyle olayların yaşanması gerçekten bizi üzüyor. Ancak önergenin sistemle, yasal mevzuatla, yönetmelikle alakalı bilinmediği çok aşikâr. Su noktasındaki tahsisler, analizler bakanlık tarafından ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat çerçevesinde zaten yürütülmektedir. Gündem maddemizde 3 tane su tahsisiyle alakalı bakanlık yönetmeliği gereği ilk tahsislerde Türkiye’de sadece İstanbul’da olan ve bütün suyun içerisindeki mineral, vitamin, bakteri her türlü analizi yapmak için sadece orayı yetkili kılmıştır. Oranın raporuna göre bize tahsisi gelmektedir. Zaten oradan olumsuz bir rapor geldiğinde tahsis yapılamaz.” İfadelerini kullandı.

“LABORATUVAR KURMA YETKİMİZ YOK”

Yüceer, Bolu’nun 487 köyü ve 1150 mahallesinde suların çeşitli zamanlarda analizinin yapıldığına işaret ederek; “Sağlık bakanlığının yasa, mevzuat ve yönetmeliği gereği Bolu’nun 487 köyü, 1150 mahallesindeki sular çeşitli zamanlarda ve düzenli olarak analiz ve tahlilleri zaten yapılmakta. Dolayısıyla bizim böyle bir laboratuvar kurma yetkimiz ya da laboratuvar kurma ve sürdürülebilme durumu zaten yok. Zaten yasa ve mevzuatlar bunu nasıl olmasını gerektiğini bize bildirmiş zaten. Süreç devam ediyor. O yüzden önergenin kabul edilerek ya da gündeme alınmasını gerektirecek bir durum yok ortada. Zaten süreç bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından zaten yürütülmekte.” diye konuştu.

1 ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ

Konuşmaların akabinde CHP İl Genel Meclisi üyelerinin, Çaydurt Yuva köyünde içme suyundan zehirlenme vakalarına işaret ederek, il özel idaresi bünyesinde, Su laboratuvarının kurulmasıyla ilgili önergesi kabul edilmedi.

İl Genel Meclisi toplantıları hafta boyunca devam edecek.

Editör: TE Bilisim