(Haber: Oğuzhan EKE) Bolu İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. 2025 yılı bütçe belirleme görüşmeleri başladı. Bu kapsamda Bolu İl Sağlık Müdürü Abdullah Danışman, İl Genel Meclisi toplantısına katılarak, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü için bütçe talebini dile getirdi. Danışman, mobil kanser tarama tırına ihtiyaç duyduklarını, tırın maliyetinin yaklaşık 40 milyon lira olduğunu açıkladı. Bütçe talebine ilişkin, “Talep ettiğimiz bütçe tırı çıkardığımız zaman 12 milyon, tırla beraber 52 milyon liralık bir talebimiz var” dedi.
“TESİSLERİMİZ ESKİ”
Sağlık Müdürü Danışman, toplantıda kendisine yöneltilen sorulara da yanıt verdi. Bolu’daki hastane binalarının eski olduğunu aktaran Danışman, “Tesislerimiz eski. Netice itibariyle kadın doğum hastanesi 1949 yapılmış. Yukarıda 1979 yılında yapılan hastane binası var, eklentiler 96’da. Dolayısıyla merkezimizdeki hastaneler eski. Deprem tetkikleri, tahminleri yapılıyor. Buna bağlı güçlendirme faaliyetleri, planlamaları belli bir süreç içerisinde planlamalar doğrultusunda yapılıyor. Dolayısıyla Sayın Bakanımızın gelmesiyle alakalı bir programımız vardı. Bu kapsamda ilimize gelen koordinatör arkadaşlar da binalarımızla alakalı, Türkiye ortalamasıyla alakalı bizim eski binalarımız var. Bu binaların yapılması gerekiyor. Bakanlığın da bu kapsamda planlamaları var. 2025 içerisinde Sayın Valimizle, Sayın Milletvekillerimizle bakanlık düzeyindeki görüşmeler, istişarelerle bu planlanan hastanelerin yatırımlara alınması sonrası Bolu’nun daha güçleneceğini ümit ediyoruz” dedi.
“1,8 MİLYON HİNTERLANTTA HİZMET VERİYOR”
Üniversite hastanesinin yaklaşık 2 milyon insana hizmet verdiğini aktaran Danışman, “Eğitim araştırma hastanesi, Erhan Bey’in bahsettiği gibi stresli bir durumda. Bizim 324 bin nüfus var, Bolu. Bolu merkez 224 bin ama biz hesap ettik, 1,8 milyon hinterlantta hizmet veriyor. Bu nereden geliyor; Zonguldak, Düzce, Bartın, Karabük, Adapazarı da dâhil… Çünkü Bolu’daki hizmetlere ulaşım süresi, randevu alma, kolaylık oralardan daha iyi olunca insanlar burayı tercih ediyor. Dolayısıyla Bolululardan çok diğer illerden gelen hastalara hizmet verme durumu olduğu için bölge hastanesi diye ifade kullanılmış. Bilinen manada bölge hastanesi değil ama hizmeti verme anlamında böyle kullanılıyor” diye konuştu.