Maden çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığını artırmak amacıyla hazırlanan, "Güven Usta ile Vardiya Öyküleri" interaktif tiyatro oyunu, Bolu Mengen’de maden çalışanlarıyla buluştu. Sahnelenen oyunu çok sayıda maden işçisinin yanı sıra SGK İl müdürü Mehmet Hanefi Taştan da izledi.

HABER: ASLI AKIŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce (İSGGM) yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği Projesi'nin (MİSGEP) "Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri" faaliyeti altında hazırlanan 8 bölümlük oyun, Mengen Üçpınar Madencilik Maden Sahası Kömürocakları Gökçesu Beldesinde maden işçileri için sahnelendi.

30’un üzerinde il ve ilçede 60’a yakın seminerle 10 bin çalışanı hedefleyen interaktif tiyatro tır üzerindeki turne sahnesinde yoluna devam ediyor. Güven Usta, Necmi, Saim ve Mehmet isimli dört maden çalışanının başlarından geçen olaylarda güldürürken düşündüren, samimi ve çalışanların aktif katılımı da sağlandı.

Çalışanların sağlığı ve güvenliği için İş Güvenliği Uzmanı Cansu ve İşyeri Hekimi oyunun didaktik unsurlarını oluştururken çalışanların maden dışındaki arkadaşlıkları ve aile yaşamlarına da yer verildi. Bu sayede çalışanların kendi çalışma ortamlarında keyifli vakit geçirirken iş sağlığı ve güvenliği farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor.

Drama tekniğiyle hayata geçirilen farklı temaları içeren 8 bölümden tiyatro oyununda her bölümün sonunda ise seyircilerin katkıları ve düşünceleri alındı.

“FARKINDALIKLARINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Projeye ilişkin bilgiler veren İSG Uzmanı Betül Çavdar Kılıç, tiyatro oyunu ile İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili karşılaşılabilecek risklere tehlikelere karşı onları eğitmeyi amaçladıklarını ifade ederek; “MİSGEP yani Madencilik ve İş Sağlığı Güvenliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında drama yoluyla interaktif eğitim aktivitemiz kapsamında bulunuyoruz. Bolu bu kapsamda bulunduğumuz 14’üncü ilimiz. Bu proje bu zamana kadar Türkiye’de gerçekleştirilmiş en büyük bütçeli projemiz. Bu kapsamda özellikle maden sektöründe çalışan emekçilere, emekçilerimize ve ailelerine yönelik 8 tane oyunumuz bulunuyor. Bu oyunlarla İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili karşılaşılabilecek risklere tehlikelere karşı onları eğitmeyi amaçlıyoruz. Farkındalıklarını artırmayı amaçlıyoruz. Umuyoruz ki bu aktivite kapsamında 10 bin çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. Umuyorum hedefine ulaşan bir aktivite olacaktır ve ülkemize İş Sağlığı ve Güvenliği anlamında da katkılarının büyük olacağını düşünüyoruz. Yarın da Eskişehir’de olacağız. Yaklaşık 30 şehirde 60 gösterimiz olacak. Toplamda 10 bin çalışana ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ALDIĞIMIZ GERİ DÖNÜŞLER İYİ YÖNDE

Hedeflerinden de bahseden Kılıç; “Genel olarak geri dönüşler faydalı olduğu yönünde. Daha çok şu yönde geri bildirimler var. Ailelerimizin de bu oyunlarını izlemesini talep ediyoruz gibi geri dönüşler var. Madenden emekli olmuş izleyicilerimiz bu oyunun hepsini yaşamıştık, görmüştük, birebir hissetmiştik. Burada da o ambiyansı yaşadık gibi geri dönüşler bol bol alıyoruz. Aldığımız geri bildirimler çoğunlukla bu yönde. Bu projeyi gerçekleştirerek 60 oyunla bu gösterileri çalışanlara ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim