TEMA Vakfı Bolu İl Temsilcisi Selma Demirel, Gerede Çayı’ndaki kirliliğin geri dönülmez noktaya geldiğini ifade ederek,  gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulundu.

Haber: Oğuzhan Eke

Gerede’de bulunan ve kirlilikle gündeme gelen Ulusu Çayı (Gerede Çayı),  kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da denetleme ve çalışmalarını sürdürdüğü kirliliğe ilişkin TEMA Vakfı Bolu İl Temsilcisi Selma Demirel de yazılı açıklama yaptı.

“KAMU KURUMLARININ DENETİMLERİNİ ARTIRMASINI TALEP EDİYORUZ”

Kirliliğin geri dönülmez bir noktaya geldiğini ifade eden TEMA Vakfı İl Temsilcisi Demirel, “Köroğlu Dağları’nın kuzeyinden doğarak ilimiz içerisinde yaklaşık 100 kilometre yol aldıktan sonra kuzey doğuya doğru akmaya devam eden, en son Bolu Çayı ile birleşerek Yenice Irmağı adıyla Karadeniz’e boşalan Gerede Çayı, sanayiden kaynaklı kirlilik nedeni ile gündemden düşmemektedir. Bu haliyle Gerede Çayı’ndaki kirliliğin geri dönülemez bir noktaya gelmeye başladığı açıkça görülmektedir.

Sanayi tesislerinden kaynaklanan atık suların arıtılarak deşarj edilmesinde kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini ve kamu kurumlarının denetimlerini artırmasını talep ediyoruz” dedi.

“SANAYİ TESİSLERİNE CEZALAR KESİLMİŞTİR”

Gerede Çayı’ndaki kirlilik nedeninin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bolu İli 2021 Yılı Çevre Durum Raporu’nda “Karakteristik kirlilik yükü ise Gerede’deki deri sanayiinden gelmektedir” ifadeleri ile tespit edildiğinin altını çizdi.

Bakanlık tarafından bazı firmalara ceza kesildiğini de aktaran Demirel, “Ayrıca Bakanlıkça yapılan denetimlerde de limit değerlerin üzerinde kirli suyun deşarj edildiği görülmüş ve sanayi tesislerine cezalar kesilmiştir.  Bilindiği gibi deri sanayi sektörü faaliyetlerinden ortaya çıkan atık sular yüksek kimyasal oksijen ihtiyacına (KOİ) sahiptir ve bu suların endüstriyel atık su arıtma tesislerinde arıtılmaları gerekmektedir. Kirletici konsantrasyonu yüksek bu olan atık sular, diğer kaçak deşarjlarla da birleştiğinde durum daha da kötü bir hâl almaktadır” diye konuştu.

“HALK SAĞLIĞI İÇİN OLDUKÇA HAYATİDİR”

Kirliliğin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Demirel, “İlimiz içerisinde tüm sanayi tesisleri için yeterli kapasite ve teknik donanıma sahip atık su arıtma tesislerinin bir an önce devreye alınması hem su varlıklarının ve sucul canlıların korunabilmesi hem tarımsal üretimin devam edebilmesi hem de halk sağlığı için oldukça hayatidir. TEMA Vakfı Bolu İl Temsilciliği olarak sanayi tesislerinden kaynaklanan atık suların arıtılarak deşarj edilmesinde kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini ve kamu kurumlarının denetimlerini artırmasını talep ediyor;  Gerede Çayı’nın kentimiz için yaşamsal öneme sahip olduğunu ve sağlıklı bir ekosistemin her canlının hakkı olduğunu hatırlatmak istiyoruz ” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim