Bolu’yla özdeşleşmiş Köroğlu Dağları’nda bulunan çam ağacının kozaklarından yapılan, kozalak şurubu ve kozalak suyu, soğuk havalarda sık yaşanan grip, nezle, geçmeyen öksürük gibi hastalıklara şifa olmaya devam ediyor. Hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, ilaçların yanı sıra, doğadan toplanan bitkilerden şifayı arıyor. Köroğlu Dağı'nda toplanan kozalaklardan yapılan şurup ve suyu da vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Kozalak şurubu Bolu pazarında, kavanozu 150-200 liradan satıyor. Bölgede kozalak şurubu üretimi yapan 68 yaşındaki Firdevs Kabakcıoğlu, çevre illerden yoğun talep olduğunu belirtti.
“Otuz beş senedir bu pazarcılığı yapıyorum”
Otuz beş senedir kuş şurubu yaptığını ifade eden Firdevs Kabakcıoğlu, “Otuz beş senedir bu pazarcılığı yapıyorum. Öksürüğe, astım, bronşite, ciğerde duman olursa onu alır. Ciğer hastalıklarına çok iyi geliyor. Biz denedik” dedi.
“Meşe odunuyla, kazanda kaynatıyoruz”
Üretim aşamasından bahseden Kabakcıoğlu, kozalaklarını kendilerinin topladığını belirterek, “Biz kozalağı kendimiz toplayıp, meşe odunuyla kazanda suyunu kaynatıyoruz. Bir gece bekletiyoruz, o suyu süzgeçten, hiçbir şey geçmeyecek şekilde. Ondan sonra kaynatırız. Pekmezle, balla tatlandırırız, müşteri nasıl isterse. Şeker hastalığına sadece suyunu veririz. Şurubu biraz sıvı olur. O az kaynar, onu öyle içerler. Reçeline varana kadar yaparız. Öksürüğü hemen keser. Hapın kesmediği öksürüğü bu şurup keser” diye ifade etti.
“100-150 liradan satılıyor”
fiyat ayrımcılığı yapmadıklarını söyleyen Kabakcıoğlu, “Küçük kavanozlar 100, büyük kavanozlar 150 liradan satılıyor. Misafire de aynı fiyat, ayrımcılığım yok. Bu sefer Gaziantep'e ürün gönderdim. Devamında altı şişe daha istediler. Bolu'dan İstanbul’a giden toptancılar geliyor, onlar alıyor. Bu hafta yine sözüm var yapamadım. İnşallah yaparım” diye konuştu.
“Taze toplanması lazım”
Taze toplanıp yapılması gerektiğini dile getiren Firdevs Kabakcıoğlu, “Bizim devamlı her gün buradayız. Hiçbir gün tatilimiz yok. Yazın Bile öksürük gitmiyor ki devamlı satılan bir şey. Bir de Mart, Nisan, Mayıs ayının 15’ine kadar toplanması lazım. Sonradan büyür çok faydalı olmaz. Taze toplanması lazım”