2024 yılının Macar-Türk Kültür Yılı ilan edilmesiyle birlikte Türkiye ve Macaristan arasında kültürel etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından, proje koordinatörlüğünü Doç. Senem Aker Ensari’nin üstlendiği “Kilin Sesi” konulu uluslararası bir çalıştay düzenlenecek.
2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek çalıştay, 5 Macar ve 9 Türk seramik sanatçısını bir araya getirerek, iki ülke arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi artırmayı hedefliyor. Çalıştay süresince, seramik malzemesinin akustik özellikleri kullanılarak müzik enstrümanı niteliği taşıyan eserler üretilecek.
Çalıştay sonunda, 9 Aralık 2024 tarihinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sanat galerisinde bir sergi düzenlenecek. Serginin açılışında, üretilen seramik enstrümanlar müzisyenler tarafından icra edilerek sanatseverlere sunulacak.
Doç. Senem Aker Ensari, çalıştayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:“Sanat, toplumlar ve kültürler arasında ilişkiler kuran evrensel bir dildir. Bu bağlamda ‘Kilin Sesi’ çalıştayı, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kutlamaları kapsamında iki ülkenin seramik sanatçılarını bir araya getirerek kültürlerarası sanatsal bir diyalog oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalıştayda üretilecek olan eserlerin özelliği; seramik malzemenin akustik yapısını kullanarak ses üretebilen formlara dönüşmesidir.
Seramik tarihinde farklı kültürlerde yapılan ilkel müzik enstrümanları önemli bir yere sahiptir. Bu çalgılar; yapıldıkları toplumlarda seramik malzemenin kendine özgü rezonans özellikleri sayesinde müziksel bir ifade aracı olarak değerlendirilmiştir.
Seramiğin bu özgün işlevinden hareketle gerçekleştirilecek olan ‘Kilin Sesi’ çalıştayında; iki ülkenin sanatçıları, kendilerine özgü yaklaşımları ile müzik enstrümanı niteliği taşıyan eserler üreteceklerdir. Çalıştay sonunda düzenlenecek olan sergi açılışında bir grup müzisyen tarafından katılımcı sanatçıların ürettiği müzik enstrümanlarının icrası gerçekleştirilecektir. Böylece seramiğin müzik ile olan disiplinler arası bağlantısı hem duyusal hem de görsel boyutta izleyicilere sunulacaktır.
Bu projeye katkı sağlayan sanatçılarımıza, müzisyenlerimize ve proje ekibine iş birlikleri için teşekkürlerimi sunarım. Nice yüzyılları barışla, sanatla, sevgiyle kutlamak dileğiyle...”