TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından son yıllarda Bolu’da proje kalitesi düştüğünü, düşük tonajlı projeler çizildiğini belirterek, “İnşaat Mühendisleri Odası bu konuda hiçbir şey yapmıyor diyen, sonra da Bolu Valiliği, AFAD ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen itiraz dilekçelerine imza atan meslektaşımızı anlayamıyoruz.”dedi.

Haber: Servet Gökçek

Bolu Belediyesi’nin davetlisi olarak Bolu’ya gelen bir betonarme hesap programı firmasının toplantısını sabote eden meslektaşlarını anlayamadıklarını söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği, Bolu’da yaşanan 12 Kasım Depreminin anılarının hala hafızalarında olduğunu, Pazarcık ve Elbistan’da yaşananlar gözlerinin önünde iken hala limitlerde hesap yapan, proje üreten meslektaşlarını anlayamadıklarını söyledi.

YURTTAŞIMIZI BU DEPREMLER SONUCU KAYBETMENİN DERİN ÜZÜNTÜSÜ İÇERİSİNDEYİZ”

10 ilde meydana gelen depremde çok sayıda konut binasında, hastaneler, havaalanları ve karayollarında yıkımlar ve yıkıcı hasarlar oluştuğunu aktaran İnşaat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciği, “T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı`ndan alınan verilere göre; 06.02.2023 günü yerel saat ile  04:17`de merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi,  aletsel büyüklüğü 7.7 (Mw) ve Odak derinliği 7 km. olan  şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Aynı gün saat 14.00 de ise bu kez merkez üssü Elbistan ve aletsel büyüklüğü 7.6(Mw) olan ikinci bir deprem daha meydana gelmiştir. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis illerimizde etkili olan depremde çok sayıda konut binasında, hastaneler, havaalanları ve karayollarında yıkımlar ve yıkıcı hasarlar oluşmuştur. 20000 den fazla yurttaşımızı bu depremler sonucu kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

“MESLEKİ YETERLİLİK AÇISINDAN DENETLENMESİ ŞARTTIR”

Yaklaşık 9 aydır T.C. Bolu Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği olarak ortak bir çalışma yürüterek, Yapı Kontrol Müdürlüğü bünyesinde proje inceleme komisyonu kurulmuştur. 12 Kasım 1999 depremini yaşamış bir kent olarak yapı güvenliği biz Bolulu İnşaat Mühendisleri olarak her zaman birinci önceliğimiz olmuştur. TMMOB; mesleki denetimi  “Kamu yararı gözetilerek uygulanan mesleki denetimin; mühendislik, mimarlık ve şehir planlama mesleğinin rant odaklı kullanılmasının ve yeniden yapılandırılmasının önlenmesi için en önemli ve tek mekanizma” olarak tanımlar. Mühendislik, mimarlık ve şehir planlama gibi her biri ayrı bir bilim dalı olan; belirli ilkelere göre uygulanması gereken meslekler çerçevesinde yapılan projelerin kamu sağlığını ve güvenliğini güvence altına almak amacıyla mesleki yeterlilik açısından denetlenmesi şarttır.

“BOLU’MUZDAKİ YAPI STOKUNUN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Bu çerçevede oluşturulan proje denetim komisyonunun oluşum aşamasında temsilcilik binamızda geniş katılımlı toplantılar yapılmış; Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 ‘e ek olarak bazı ilave kıstaslar getirilmiştir. 12 Kasım 1999 depreminde sonra ortada henüz bir güçlendirme yönetmeliği yok iken bir araya gelip güçlendirme uygulanacak binalar hakkında güçlendirme esaslarını oluşturan ve daha sonra bu esasların 2007 yönetmeliğine de girmesi ile Türk Deprem Mühendisliği’ne büyük katkılar sağlayan Bolulu Mühendisler; bugün yine bu kararlar alınırken bir aradadır. Haziran ayından beri bu süreci baltalamaya çalışan meslektaşlarımızı, alınan meclis kararına yapılan itirazları büyük bir sükûnet ve hayretler içerisinde izlemekteyiz. Geçtiğimiz 9 ay boyunca bütün enerjimizi deprem kuşağında bulunan Bolu’muzdaki yapı stokunun iyileştirilmesi ve daha iyisi için ne yapabiliriz için harcadık. Ama artık yeter!

“İNCELENMEMESİ İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPAN MESLEKTAŞLARIMIZI ANLAYAMIYORUZ”

Alınan meclis kararları ve kurulan proje komisyonu bütün Bolu’lu yurttaşlarımızın menfaatine iken buna itiraz eden meslektaşlarımızı anlayamıyoruz. Projesinin komisyonda incelenmemesi için elinden geleni yapan meslektaşlarımızı anlayamıyoruz. Son yıllarda Bolu’da proje kalitesi düştü, düşük tonajlı projeler çiziliyor, İnşaat Mühendisleri Odası bu konuda hiçbir şey yapmıyor diyen, sonra da Bolu Valiliği, AFAD ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen itiraz dilekçelerine imza atan meslektaşımızı anlayamıyoruz. Çizdikleri projeler, 12 Kasım 1999 depremini yaşamış, rüştünü ispat etmiş meslektaşlarımızın öngörülerini hiçe sayan meslektaşlarımızı anlayamıyoruz.

“MESLEKTAŞLARIMIZI TMMOB DİSİPLİN KURULU’NA SEVK EDİYORUZ”

Konu ile ilgili olarak Bolu Belediyesi’nin davetlisi olarak ilimize gelen bir betonarme hesap programı firmasının toplantısını sabote eden meslektaşlarımızı anlayamıyoruz. Kentimizde yaşanan 12 Kasım Depreminin anıları hala hafızalarımızda, Pazarcık ve Elbistan’da yaşananlar gözümüzün önünde iken hala limitlerde hesap yapan, proje üreten meslektaşlarımızı anlayamıyoruz. Biz anlayamadığımız için bu meslektaşlarımızı TMMOB Disiplin Kurulu’na anlaşılmaları için sevk ediyoruz. Bütün Bolu’lu yurttaşlarımız müsterih olsunlar; İnşaat Mühendisleri Odası Bolu Temsilciliği olarak konunun takipçisi olacağız!” ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilisim