İstiklal Marşı’nın kabulünün 102’nci yıl dönümü vesilesiyle, lise öğrencileri tarafından BİLSEM’de anma programı düzenlendi.

Haber: Oğuzhan Eke

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. İstiklal Marşı’nın kabulünün 102’nci yıl dönümü vesilesiyle, Bolu Bilim ve Sanat Merkezinde Turgut Özel Anadolu Lisesi tarafından anma programı düzenlendi.

Programa Bolu Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, il protokolü, idareciler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını Turgut Özel Anadolu Lisesi Müdürü Yücel Yüksel yaptı.

“MİLLETLERİN HAYATLARINDA ÖNEMLİ KARAKTERLER VE ŞAHSİYETLER VARDIR”

Yücel, milletlerin tarihinde önemli isimlerin yer aldığını söyleyerek, “Milletlerin hayatlarında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve mihenk taşı dediğimiz önemli karakterler ve şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerleri ortaya çıkarabilmeleri, milli şuurun oluşması ve gelişmesi için bu karakterler ve şahsiyetler çok önemlidir. İşte kara günlerimizin göstergesi kahramanlık destanımız vatanseverlik ve özgürlük marşımız İstiklal Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını, kararlılığını ‘Hayal ile yoktur alışverişim, her ne demişsem, görüp de söylemişim.’ diyerek ağır eleştiren Mehmet Akif” dedi.

“BUGÜNLERE KADAR GELMEK, KOLAY DEĞİL”

Vali Yardımcısı Damatlar, geçmişin unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, “Sevgili öğretmen arkadaşlarım, sevgili öğrenciler bugün İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü. Allah bir daha bu ülkeye İstiklal Marşı yazdırmasın. Bağımsızlığımızın, vatanımızın, bayrağımızın kıymetini bilelim. Kolay değil bugünlere kadar gelmek, kolay değil. Bugünleri hatırlamamız gerekir onun için bu programlar yapılıyor. Bugünlere nasıl geldik kimlerin sayesinde geldik bunları vurgulamamız gerekiyor. Bunları düşünmemiz gerekiyor. Şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor değerli arkadaşlar.  Unutursak, bunları unutursak bağımsızlığımızı kaybederiz. Onun için sürekli içinden geçtiğimiz günleri bilmemiz gerekir, tarihimizi bilmemiz gerekir. Bu vatanı bize emanet eden, bu ülkeyi kuran, bu ülke için canlarını feda edenleri sürekli anmamız gerekir. Böyle güzel bir programı hazırladıkları için okul yönetimine, değerli öğretmenlerimize, program sunucusuna, sevgili öğrencilerimize, emeği geçen herkese sevgiler saygılar sunuyorum. Başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

ORATORYO VE TİYATRO OYUNLARI SAHNELENDİ

Lise öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan etkinlikte Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatıldı. Öğrenciler, canlandırmalarıyla İstiklal Marşı’nın kabulüne giden sürece ilişkin katılımcılara bilgiler verdi. Sahnede küçük tiyatro oyunları da sergilenerek, yaşananlara dikkat çekildi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.